Cuprins:
Oamenii de știință consideră această amenințare ironică, deoarece arderea combustibililor fosili este cea care provoacă încălzirea globală. Ei susțin că reducerea emisiilor prin trecerea la energia regenerabilă ar opri încălzirea globală și ar asigura o energie mai fiabilă.
Porturi vulnerabile
Analiza a identificat două porturi din Arabia Saudită – Ras Tanura și Yanbu – ca fiind deosebit de vulnerabile. Ambele sunt operate de Aramco, compania petrolieră de stat saudită, și 98% din exporturile de petrol ale țării trec prin aceste porturi.
Pe listă se află și porturile petroliere Houston și Galveston din SUA, cel mai mare producător de petrol din lume, precum și porturi din Emiratele Arabe Unite, China, Singapore și Olanda.
Conform The Guardian, cele mai recente studii științifice arată că o creștere de 1 metru a nivelului mării este acum inevitabilă în următorul secol sau chiar mai devreme, posibil până în 2070, dacă calotele glaciare se prăbușesc și emisiile nu sunt reduse.
Impactul creșterii nivelului mării
Creșterea nivelului mării provoacă deja probleme în întreaga lume, chiar înainte de a depăși dezvoltările de coastă. Creșterea de până acum face ca furtunile să fie mai puternice și semnificativ mai susceptibile de a provoca inundații costiere.
Pam Pearson, directorul ICCI, a declarat: ,,Este ironic că aceste porturi pentru tancuri petroliere se află sub nivelul de creștere a mării de 1 metru și trebuie să fie atente la aceste rate potențial mai mari de creștere a nivelului mării, care provin din utilizarea continuă a combustibililor fosili.”
Impactul asupra industriei petroliere
Noua analiză a adăugat portul saudit Yanbu, care este, de asemenea, expus unui risc ridicat la o creștere de 1 metru. Împreună, Ras Tanura și Yanbu au exportat petrol în valoare de 214 miliarde de dolari în 2023.
În total, cele 13 porturi au reprezentat aproximativ 20% din exporturile globale de petrol în 2023.
Murray Worthy, de la Zero Carbon Analytics, parte a echipei de cercetare, a declarat: ,,Această analiză arată că dependența de combustibilii fosili într-o lume în curs de încălzire este o cale spre dezastru, nu spre securitate energetică. Țările se confruntă cu o alegere: să rămână la combustibilii fosili și să riste întreruperi ale aprovizionării pe măsură ce mările în creștere inundă porturile și terminalele, sau să treacă la surse regenerabile interne, sigure și durabile.”
Soluții și perspective
S-ar putea face eforturi pentru a construi apărări împotriva inundațiilor, ceea ce ar fi foarte costisitor. Worthy a adăugat: ,,În cele din urmă, este o bătălie pierdută. Trebuie să continui să construiești acele diguri tot mai înalte în timp.”
Reducerea drastică a emisiilor nu ar încetini doar rata de creștere a nivelului mării, ci ar limita și creșterea finală.
James Kirkham, consilierul științific șef al ICCI, a subliniat: ,,Refuzul de a închide robinetele de petrol înseamnă menținerea deschisă a robinetelor pentru creșterea nivelului mării. Topirea accelerată a gheții și expansiunea oceanelor au făcut deja ca rata de creștere a nivelului mării să se dubleze în ultimii 30 de ani.”
Secțiunea „Schimbări climatice” este susținută de European Climate Foundation. ECF nu a fost implicată în niciun fel în procesul editorial și nu este responsabilă pentru punctele de vedere exprimate în textele apărute în cadrul secțiunii.