Thousands of Palestinian activists attempt to stop the opening of a HOLOCAUST MUSEUM in Amsterdam.
— Oli London (@OliLondonTV) March 10, 2024
Israels President Herzog, is set to open the National Holocaust Museum in Amsterdam today which will remember the 6 million victims of the Holocaust.
pic.twitter.com/wGqm6tgwyV
Protestatarii au scandat „Niciodată este acum” și „Încetați focul acum” într-o piață din apropierea muzeului, în timp ce țineau steaguri palestiniene și pancarte pe care scria „Evreii împotriva genocidului” și „Nepotul unui supraviețuitor al holocaustului spune: Opriți Holocaustul din Gaza”.
A new Holocaust museum is opening now in Amsterdam, attended by Israeli President Herzog, but thousands turned out against opening and to shout genocidal chants against Israel.
— James J. Marlow (@James_J_Marlow) March 10, 2024
BBC says some Jewish people are in the crowd. But are they really Jewish? pic.twitter.com/256Vu4gl4T
Oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că aproape 31.000 de palestinieni au fost uciși după ce Israelul și-a lansat ofensiva în enclava palestiniană, ca ripostă la asault din 7 octombrie al luptătorilor Hamas asupra sudului Israelului, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 253 au fost luate ostatice, potrivit unui bilanț al autorităților israeliene.
Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a amplasat panouri de ocolire în jurul muzeului pentru „a-l îndruma” pe Herzog să ajungă la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga.
Herzog is vandaag in Amsterdam. Als Israëlische president is hij het politieke symbool van de humanitaire ramp in Gaza. Het is wrang dat juist #Herzog is uitgenodigd na zijn omstreden uitspraken. Daarom voeren wij actie. pic.twitter.com/JEzOk7ADaZ
— Amnesty NL (@amnestynl) March 10, 2024
Un purtător de cuvânt al președintelui israelian a refuzat să comenteze.
Huge scandal in Amsterdam today.
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 10, 2024
The socialist Mayor of Amsterdam didnt prevent anti-Israel protesters from heckling the inauguration ceremony of the citys new Holocoust Museum
The protesters claim to be triggered by the presence of Israels President pic.twitter.com/TIk2OaoKlf
Organizația evreiască olandeză antisionistă Erev Rave, care a organizat protestul împreună cu Comunitatea palestiniană olandeză și Internaționala Socialistă, a afirmat că, deși prețuiește memoria victimelor Holocaustului, nu poate să stea să privească în timp ce războiul din Gaza continuă.
Some 2000 people have gathered on Waterlooplein in Amsterdam to protest Israeli president Isaac Hertzog at the opening of the Holocaust Museum. pic.twitter.com/lnngBKfSU6
— Molly Quell (@MollyQuell) March 10, 2024
Confruntat cu criticile internaționale la adresa campaniei sale, Israelul a subliniat că nu el a început războiul și că face toate eforturile pentru a reduce la minimum victimele civile, acuzând Hamas că luptă în zone dens populate.
Unele dintre comentariile lui Herzog au fost citate de Africa de Sud în procesul intentat împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție. El a declarat că nu doar militanții, ci „o întreagă națiune” a fost responsabilă pentru asaltul din 7 octombrie și că Israelul va lupta „până când le vom rupe coloana vertebrală”.
Herzog a spus că afirmațiile sale au fost denaturate și că doar o parte din ceea ce a declarat a fost citată în procesul intentat împotriva Israelului la CIJ. După ce a analizat cazul, instanța de la Haga a transmis Israelului să ia măsuri pentru prevenirea actelor de genocid din Fâșia Gaza, dar nu a cerut încetarea imediată a focului.
Herzog, înainte de a deveni președinte, un rol în mare măsură ceremonial, a condus Partidul Muncii din Israel, care în mod istoric a fost un susținător al păcii cu palestinienii.
Reprezentanții Muzeului au declarat presei că l-au invitat pe Herzog înainte de asaltul Hamas și de ofensiva ulterioară a Israelului în Gaza.
Într-un comunicat, muzeul a precizat că recunoaște că prezența lui Herzog ridică semne de întrebare, dar a adăugat că președintele israelian reprezintă patria supraviețuitorilor olandezi ai Holocaustului, care au emigrat în Israel.
Germania nazistă a ucis șase milioane de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Israelul modern a fost fondat în 1948 ca un refugiu sigur pentru evrei.
Regele olandez Willem-Alexander urmează să se întâlnească cu Herzog în cursul zilei de duminică.
Foto: Profimedia Images
K476 • 10.03.2024, 19:58
De ce ma indoiesc de cei 6 milioane si de ce nu avem si noi muzee cu martiri romani pe tot globul? Vad ca sunt mai eficiente ca centrele culturale.