Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, nouă palestinieni, printre care şi trei copii, au fost ucişi în urma raidurilor aeriene efectuate de armata israeliană după atacurile palestiniene cu rachete, proiectile de acest fel fiind lansate şi duminică, 9 mai.
Israels Iron Dome intercepts rockets fired by Hamas in Gaza
— Daily Caller (@DailyCaller) May 10, 2021
pic.twitter.com/qTcquz5brY
Alarmele antiaeriene au fost declanşate la Ierusalim, în oraşele din apropiere şi în comunităţile din apropierea Fâşiei Gaza la scurt timp după un ultimatum prin care gruparea Hamas a cerut Israelului să-şi retragă forţele din zona complexului moscheii al-Aqsa.
Netanyahu: Hamas a trecut o „linie roşie”. Israelul va răspunde „cu forţă”
„Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara «Zilei Ierusalimului», lansând rachete până în zona Ierusalimului”, a spus premierul Netanyahu.
„Israelul va reacţiona cu forţă (…), oricine atacă va plăti un preţ mare. Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a adăugat el.
IDF International Spokesperson @LTCJonathan Conricus gives an update on the situation in Israel tonight: pic.twitter.com/utL1xdCuwa
— Israel Defense Forces (@IDF) May 10, 2021
Deocamdată nu sunt relatări despre eventuale victime în urma rachetelor trase asupra Israelului, al căror număr ar fi de circa 30, potrivit presei israeliene. O sursă media locală a relatat că o casă din zona înaltă a Ierusalimului a fost lovită. Potrivit armatei israeliene, o rachetă antitanc trasă dinspre Fâşia Gaza a lovit un vehicul civil, rănind un cetăţean israelian.
Situaţia din Ierusalimul de Est s-a agravat la finalul săptămânii trecute, 600 de palestinieni fiind răniţi în ciocnirile violente cu forţele de ordine israeliene începând de vineri seară, 7 mai, în apropierea Porţii Damascului, una dintre intrările în Oraşul Vechi, şi în zona Esplanadei Moscheilor.
Tensiunile s-au manifestat de la începutul Ramadanului, luna sfântă de post şi rugăciune a musulmanilor. Numeroşi palestinieni sunt furioşi întrucât poliţia israeliană a restricţionat accesul în unele zone din Oraşul Vechi.
Istoricul conflictului
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est după războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș capitala sa, deși acest lucru nu este recunoscut de majoritatea comunității internaționale.
Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept viitoarea capitală a unui stat independent separat.
Tensiunile au crescut după amenințările cu evacuarea familiilor palestiniene din districtul Shaikh Jarrah din Ierusalimul de Est.
ONU a transmis că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să folosească „o reținere maximă în utilizarea forței” împotriva protestatarilor.
Liga Statelor Arabe a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni orice evacuare forțată.