”ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează.
În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul”, a spus Isărescu.
Șeful Băncii Naționale a mai spus că la acest indice se adaugă și marja băncii, iar aceasta este stabilită de fiecare bancă în parte.
Noul indicator în funcție de care se calculează dobânzile a intrat în vigoare recent.
Deși PSD a anunțat că acesta va duce la scăderea ratelor românilor, noul indicator nu se aplică decât creditelor noi și refinanțărilor.
IRRC se calculează doar în funcție de cotații. În acest moment, IRRC este de 2,36%, în timp ce ROBOR la trei luni era astăzi la 3,28%.
Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a spus că, dacă ROBOR la trei luni ”era o dulceață dintr-un singur fruct”, noul IRRC este ”o marmeladă dintr-un amestec necunoscut”.
Citește și:
Noul indicator bancar nu se aplică la Prima Casă, dobânzile acestor credite rămân legate la ROBOR