Oficialul a afirmat că taxarea activelor bancare s-a făcut „la grămadă” și a afirmat că ar trebui scoase cel puțin trei categorii: rezervele minime obligatorii, titlurile de stat și creditele acordate prin programul Prima Casă.
Ce ar trebui scos și de ce
Rezervele minime obligatorii sunt banii ținuți de către bănci la Banca Națională a României (BNR) conform reglementărilor. Cu cât o bancă dă mai multe credite, cu atât trebuie să țină mai mulți bani în aceste rezerve.
Titlurile de stat sunt împrumuturile statului pentru operațiuni curente, precum plata salariilor și pensiilor, sau refinanțarea datoriei publice. Practic, băncile împrumută statul. Dar, cu cât au împrumutat mai mult statul, cu atât au mai mult de plată din cauza taxei.
Creditele acordate prin programul Prima Casă sunt garantate tot de către stat în proporție de 50%, iar băncile le-au acordat cu avans mai mic și dobânzi mai mici.
„Descurajează investițiile”
Isărescu a cerut scoaterea acestor trei categorii de active din procesul de taxare și a afirmat că „Ordonanța 114 așa cum este, va descuraja și mai mult economisirea și, pe cale de consecință, investițiile”.
Guvernatorul BNR a susținut că în România raportul credite-depozite a ajuns la 80%, pe fondul intermedierii financiare reduse, adică a numărului mic de credite date. Isărescu a spus că băncile ar putea trimite la plimbare românii care vor să depună bani în depozite bancare, pentru că nu au ce face cu banii.
Și asta pentru că firmele românești nu sunt bancabile.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a afirmat că este posibil ca formula legării taxei de ROBOR și includerea activelor menționate de Isărescu nu ar fi de dorit, căci afectează titlurile.
Florin Georgescu: 92% dintre angajați au venituri sub 1.000 de euro
Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a spus, la rândul său, că firmele din România sunt decapitalizate, iar patronii români preferă să acorde credite între firme. Florin Georgescu a spus că lipsesc 154 de miliarde de lei față de cerințele de capital.
Cât despre populație, acesta a menționat că 37% dintre angajați lucrează pe salariul minim, iar 92% dintre persoanele angajate au venituri sub o mie de euro pe lună. Doar 2% din populație are venituri peste 2.000 de euro. Mai exact, doar 90.000 de persoane se încadrează în această categorie.