Până la 5.000 de euro pentru maşinile lăsate
“Clienţii care vin să-şi amaneteze maşinile sunt, în general, cei care au nevoie de bani într-un anumit moment, iar noi suntem soluţia cea mai la îndemână pentru ei. Nu sunt maşini foarte scumpe şi în medie le dăm pentru ele cam 3.000-5.000 de euro”, ne-a mai declarat directorul casei de amanet.
Mulţi dintre cei care-şi amanetează maşinile ştiu ce au de făcut şi atunci când sună la firmă, primesc toate datele la telefon şi se stabileşte o întâlnire pentru evaluarea produsului. În cazul bijuteriilor şi al obiectelor unde evaluarea se face pe loc, aceasta nu costă, dar dacă pentru evaluare sunt aduşi specialişti din afara firmei, iar persoana se hotărăşte să nu lase totuşi obiectul la amanet, poate fi pusă să plătească evaluarea.
Există români care nu mai vin să-şi ia obiectele de la amanet, dar printre ei nu se numără şi cei cu maşinile. Potrivit lui Cosmin Popovici, persoanele care şi-au lăsat maşinile amanet la firma lui au venit întotdeauna să şi le recupereze.
Totuşi, o statistică interesantă arată că doar 10% – 20% din bunurile amanetate mai sunt recuperate de posesorii lor. Ca atare, firmele le scot la vânzare pe site-urile lor.
Aici găseşti de la cercei din aur, coliere cu diamante la ceasuri din aur. În general, casele de amanet evaluează bunurile la 50% din valoarea lor reală, iar dacă bijuteriile ori aurul rămân în posesia lor, îl pot valorifica destul de uşor la un preţ mai mare decât cel de amanet. În prezent, în registrul special al BNR sunt înregistrate 2.885 de case de amanet active.
A rămas cu gura căscată după evaluare
Munca la o casă de amanet este mereu plină de surprize şi cum spune o replică dintr-un celebru serial TV: “Nu poţi şti niciodată cine şi cu ce intră pe uşă (a magazinului – n.r.)”. Ne-au confirmat asta şi angajaţii unei case de amanet din Bucureşti.
Clienţi aduc şi obiecte unicat. Au existat şi persoane care au venit pentru prima dată într-o casă de amanet doar să afle valoarea unui anumit obiect. Aşa a fost şi cazul unei tinere care a venit la o firmă din Capitală cu un ceas.
“Nu ştia ce valoare are ceasul. Persoana plecase dintr-o firmă unde avusese o funcţie importantă, iar colegii i-au dat, cadou de despărţire, acel ceas. Era o tipă modestă şi nu ştia exact cât valoarează obiectul. A venit la noi ca să îi spunem. Am stabilit o întâlnire cu un evaluator, cum se face. Când i-am spus cât valora ceasul, femeia a rămas cu gura căscată. Apoi ne-a mărturisit sincer: «Păi, de banii pe ceasul ăsta îmi cumpăr o maşină»”, ne-a povestit Cosmin Popovici.
Ceasuri revândute şi cu 28.700 de lei
În condiţiile în care băncile cumpără gramul de aur de 14 k cu 100 de lei şi pe cel de 18 k între 120 şi 130 de lei, casele de amanet oferă, în medie, pe un gram de aur de 14 k 83 de lei şi pe un gram de aur de 18 k 106 lei.
Şi cum firmele dau împrumuturi de tip amanet pentru o gamă largă de produse, pe care apoi mulţi clienţi nu le mai iau, pe site-urile lor găsiţi diverse produse la vânzare.
Astfel, pe site-ul unei firme de amanet găsiţi cercei din aur alb cu 300 de lei, ori cu diamante la 850 de lei, coliere de 18 k, la 2.050 de lei. Inelele cu diamante se vând de la 400 la 1.750 de lei. Şi genţile de lux pe care clientele nu le-au mai luat de la amanet se vând acum pe siteurile firmelor, iar preţurile lor variază între 1.700 de lei şi 3.900 de lei.
Pe site-uri găseşti la vânzare ceasuri de firmă, bărbăteşti, care costă de la 1.900 la 28.700 de lei, cum este cazul unui Rolex din aur.
Topul celor mai amanetate obiecte:
- Bijuterii din aur de 14 k şi din aur de 18k,
- Monede din aur inscripţionate Franz Josef,
- Ceasuri de lux,
- Genţi de lux,
- Electronice,
- Electrocasnice
Sursa: creditamanet.ro