În urmă cu un an, Libertatea a dezvăluit povestea care a şocat o ţară întreagă. Ieşeanul George Chirilă, în vârstă de 36 de ani, trăieşte cu două surori, deşi nu-i căsătorit cu nici una. De la fiecare are câte şase copii, care sunt, deopotrivă, verişori şi fraţi. Nu merg la şcoală, n-au nevoie niciodată de medicamente şi, ca să supravieţuiască, muncesc cât un om mare.
Nu i-a vaccinat pe cei mici
Toţi cei 12 copii s-au născut acasă, asistaţi de tatăl lor. Părinţii nu i-au trimis la şcoală, iar cel care îi învaţă să scrie şi să citească este chiar George. “Dacă regimul şcolar ar fi potrivit pentru ei, eu i-aş lăsa la şcoală. Decât să înveţi prostii, mai degrabă să nu ştii nimic”, susţine tatăl. Ca să aibă cu ce întreţine două femei şi copiii, George Chirilă lucrează pământul.
“Eu semăn mazăre acum pentru a fi primul pe piaţă. Atunci când alţii abia o plantează, eu voi vinde deja păstăi de mazăre. Este foarte important să nu ai concurenţă, pentru că poţi comercializa la un preţ mai mare”, povesteşte bărbatul. În timp ce copiii mai mari vând marfă la piaţă, alături de mamele lor, ceilalţi astupă şanţurile lăsate în urma semănătorii pentru ca seminţele de mazăre să răsară cât mai repede. Cei 12 copii n-au curent electric, n-au văzut niciodată un film la televizor, iar toată iarna s-au jucat în curte, chiar şi la -30 de grade Celsius.
“Sunt copii care nu ştiu ce e acela un vaccin şi care nu cunosc gustul medicamentelor. Nici măcar bomboane sau ciocolată nu mănâncă. Eu am stupi de albine şi le dau miere”, se laudă tatăl.
S-au cunoscut în timpul facultăţii
Nicoleta Moldoveanu (34 de ani) a fost cea care, în urmă cu 13 ani, l-a cunoscut prima pe George. Femeia terminase facultatea când s-au mutat la Țigănaşi şi au adus pe lume primul lor copil. Atunci a venit în casa lor şi Mariana, sora mai mică a Nicoletei, ca s-o ajute pe tânăra mămică în gospodărie. Dar George a vrut-o şi pe ea şi, în anul următor, a venit rândul Marianei să aducă pe lume un copil. Frate cu cel al surorii sale.
Toţi membrii familiei muncesc pământul
În casa lui Chirilă, sarcinile sunt bine împărţite. În timp ce soţiile lui nelegitime gătesc, spală şi au grijă de copii, bărbatul munceşte pământul şi vede de orătănii. “Am vreo 11 hectare de pământ, dar am luat 24 în arendă, am aproape 200 de oi, 6 vaci, 2 cai, 50 de familii de albine. Am fost în Germania şi am luat un utilaj agricol şi aş mai vrea să cumpăr un panou solar, s-avem curent, că un generator este scump”, povesteşte Chirilă. Până atunci, copiii învaţă să citească la lumina lumânării, beau apă din fântână şi se încălzesc la sobă.
Autorităţile nu îi deranjează
Florentina Pricop, asistentul social din Ţigănaşi, spune că nu a avut niciodată probleme cu familia Chirilă. Copiii sunt foarte bine îngrijiţi, nu sunt maltrataţi sau abuzaţi şi sunt sănătoşi tun. “Nu putem să îi constrângem să îi dea la şcoală. Aceasta este, de altfel, singura problemă pe care o întâmpinăm cu familia Chirilă”, a spus Pricop. De fiecare dată când au fost vizitaţi de autorităţi, tatăl copiilor a răspuns scurt: “Eu nu îi cresc pentru statul român. Nu vreau să îi dau la şcoală, pentru că îi îndoctrinează, în loc să îi înveţe să gândească singuri”.