Libertatea nu i-a uitat pe sinistraţii din satele sucevene Brodina şi Nisipitu, loviţi de furia apelor în luna august a acestui an. Atunci, cand oamenii au rămas fără agoniseala de-o viaţă, în mai puţin de o oră, ziarul nostru s-a mobilizat şi a trimis primul transport consistent de ajutoare. Iniţiativa noastră a deschis drumul şi autorităţilor, care, de la prefect la preşedinte, au descins în zonă. Acum, am vrut să vedem cum au evoluat lucrurile şi nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că oamenii s-au descurcat cel mai bine singuri.

 În luna august a acestui an, când majoritatea românilor se bucurau de soarele cald al verii, nenorocirea lovea nordul ţării. Inundaţiile au afectat satele din Moldova şi Bucovina, lăsându-i pe oameni fără agoniseala de-o viaţă. Printre cei rămaşi fără acoperiş deasupra capului s-au numărat şi sătenii din localităţile sucevene Nisipitu şi Brodina. Aici, câteva zeci de case au fost rase de pe faţa pământului şi, mai rău, singurul drum care făcea legătura cu satele a fost distrus şi el. Reporterii Libertăţii au plecat atunci încărcaţi cu ajutoare pentru sinistraţi, decişi să găsească o modalitate de a ajunge la aceştia.

Drumul dintre cele două localitţei măturate de ape a fost reconstruit

A fost primul transport consistent şi, dacă autorităţile pasau răspunderea dintr-o parte în cealaltă, noi am găsit soluţia. Ajutoarele au fost încărcate în camionul unui sătean care a străbătut râul învolburat, iar noi am mers pe jos peste 20 de kilometri. Imediat după acţiunea noastră, după ce au văzut că se poate, mai multe “vedete” ale lumii politice au descins în zonă. Acum, după cinci luni, am vizitat din nou localităţile Brodina şi Nisipitu pentru a vedea cum au evoluat lucrurile, cum aşteaptă oamenii Sărbătorile şi pentru a le duce câteva cadouri puse la dispoziţie de Carrefour. Peisajul s-a schimbat radical, o parte importantă a drumului distrus fiind reabilitată. Sinistraţii au beneficiat de fonduri suficiente pentru achiziţionarea materialelor de construcţie, statul punându-le la dispoziţie localnicilor şi serviciile unei firme, pentru reclădirea locuinţelor. Această iniţiativă, însă, s-a dovedit dezastruoasă, majoritatea oamenilor preferând să-şi refacă prin propriile forţe casele.

După ce locuinţa le-a fost rasă de pe faţa pământului, locuiesc în gara satului

Familia Timiş a pierdut efectiv tot atunci când râul Suceava a inundat satul Nisipitu. Grigore, 46 de ani, soţia Domnica, 39 de ani, şi fiica lor de 19 ani, Alina, au privit neputincioşi cum şuvoiul de apă le-a măturat efectiv casa, iar din întreaga avere nu a mai rămas decât caroseria strivită a maşinii din garaj. Din august, stau în gara satului. La anul se va muta în noua casă.

“Cu banii de la stat şi cu ce m-am împrumutat am refăcut casa, exact cum era şi cea distrusă, dar pe deal. Firma trimisă de autorităţi pentsru reconstrucţie era una specializată în demolări şi, când am văzut că atunci când zideau prost un perete, începeau să-l distrugă, mi-a stat inima în loc. Am stat pe capul lor şi până la urmă am decis să-i trimit acasă. Aşa au făcut mai mulţi oameni”, ne-a spus Grigore Timiş.

Micuţa Emilia se va muta în casă nouă

Casa familiei Stolerciuc, din Brodina, a fost distrusă de apele râului Suceava. Dacă Rodica şi Gabriel Stolerciuc au trecut peste şoc, micuţa Emilia, de numai cinci anişori, nu merita să fie martora unor astfel de evenimente.

Toate jucăriile copilei au dispărut în puhoaiele care au pus întreaga gospodărie la pământ.

“Am reconstruit casa, într-o zonă mai înaltă. M-am gândit numai la copii, să nu mai treacă prin aşa ceva”, ne-a spus Gabriel, tatăl Emiliei, care a ridicat noua casă cu propriile-i mâini.

Cu toate că a ridicat singur o casă nouă pe un versant din apropiere, Gabriel Stolerciuc încă mai vine la vechea gospodărie. Aici l-am găsit şi noi când le-am adus cadourile de sărbatori.



În vară, reporterii Libertăţii au mers pe jos 26 de kilometri

Acum cinci luni, reporterii Libertăţii au mers pe jos 26 de kilometri pentru a ajunge din Brodina în Nisipitu.

Dacă în august drumul fusese distrus de puhoaiele dezlănţuite ale râului Suceava, acum echipele de la Drumuri şiau făcut datoria şi prin acelaşi loc se poate trece cu maşina

Acum, reporterii Libertăţii au făcut acelaşi drum la volanul unui “curajos” Sandero.

Aşa a traversat râul de 50 de ori



În vară, Corneliu Țurcan, 37 de ani, s-a suit la volanul camionului său încărcat cu ajutoare şi a parcurs de 50 de ori drumul dintre Brodina şi Nisipitu, traversând râul ca un erou veritabil, deşi locuinţa sa era inundată. L-am răsplătit, ducându-i cadouri de Sărbători (foto mic).

Şi-a reconstruit o vilă peste drum de cea distrusă la inundaţii

Casa din Risipitu a poliţistului de frontieră Dănuţ Bodnar, 32 de ani, pare întreagă, însă tot ce era în interior a fost “măturat” prin podeaua spulberată de şuvoiul de apă.

Omul şi-a construit, prin propriile- i forţe, o casă impunătoare, chiar peste drum de cea veche.

 
 

Urmărește-ne pe Google News