Problema Coreei de Nord, care ar pregăti un nou test nuclear, este de obicei un subiect important în campania din țara vecină, dar anul acesta a căpătat și mai multă importanță.
Sud-coreeni sunt chemați la urne pe 9 mai pentru a găsi un succesor pentru fosta președintă Park Geun-hye, care a fost suspendată din funcție în luna decembrie, în urma unui scandal de proporții.
În timp ce sud-coreeni trebuie să aleagă viitorul președinte al țării, Phenianul a efectuat mai multe teste balistice. Totodată, liderul american Donald Trump a adus în discuție chiar un atac preventiv al SUA asupra țării comuniste, ceea ce a dus la îngrijorare printre locuitorii Coreei de Sud că ar putea să urmeze un nou război coreean.
Schimbare în politica Seului privind Coreea de Nord?
Administrația președintei suspendate Park Geun-hye a avut o politică dură vizavi de Coreea de Nord, însă acest lucru ar putea să se schimbe. Liderul Partidului Democrat, Moon Jae-in, considerat favorit la scrutinul din 9 mai, are o altă abordare privind țara vecină, relatează CNN.
Mai precis, în timpul campaniei electorale, Moon a vorbit despre o abordare mai deschisă privind Nordul, care ar însemna negocieri, cooperare economică, precum și alte măsuri militare.
“Sunt încrezător să conduc efoturile diplomatice, în care vor fi implicate mai multe părți și care vor duce la renunțarea completă a Phenianului privind programul nuclear, precum și la o relație de pace între Sud și Nord, dar și la o cooperare economică”, a spus acesta, în luna aprilie, în timpul unei dezbateri.
Dialogul deschis cu regimul nord-coreean este în contradicție cu politica Seulului din ultimii nouă ani, perioadă în care s-a militat pentru o abordare mai dură, precum și sancțiuni împotriva Coreei de Nord, privind continuarea programului nuclear.
Politicile lui Moon sunt considerate drept o revenire la cele din perioada 1998-2008, însă acest lucru nu este o surpriză având în vedere că a fost un consilier-cheie al administrațiilor de atunci. Mai precis, în aceea perioadă, Seulul și Phenianul aveau un dialog deschis, care a dus la o îmbunătățire a relațiilor de ambele părți, dar și la vizita a doi președinți sud-coreeni în capitala Phenian. Totuși, politica a dat greș în oprirea programului nord-coreean de dezvoltare a programului nuclear.
Moon Jae-in conduce în sondajele privind alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, în timp ce rivalul său se află la o distanță de aproximativ 18 procente. Chiar dacă a fost atacat de rivalii săi că adoptă un ton mult mai împăciuitor privind dosarul nord-coreean, popularitatea acestuia a crescut în urma scandalului de corupție care a dus la demiterea lui Park Geun-Hye. Mai mult, Moon este considerat un candidat “curat”, în urma acuzațiilor grave aduse la adresa fostei lidere de la Seul.
În timpul dezbaterilor, Moon a adoptat aproape mereu un ton defensiv în problema nord-coreeană, afirmând că negocierile sunt o modalitate de a convinge Phenianul să renunțe la programul nuclear. În plus, el a militat pentru „semnarea unui tratat de pace în Peninsula Coreeană, după ce problema nucleară a fost complet rezolvată” și repornirea cooperării economice, inclusiv în zonele turistice și zonele industriale.
Aceste măsuri nu au fost de obicei populare în SUA. Astfel, succesul candidatului la președinția Coreei de Sud depinde mult și de răspunsul Washingtonului către Phenian, susține profesorul John Delury de la Universitatea Yonsei. Acesta a adăugat că “este greu de spus” dacă și cât va încerca administrația Trump să blocheze orice nouă inițiativă din partea Seulului.
Cele două țări au o alianță militară și politică ce datează din perioada Războiului Coreean, iar peste 29.000 de militari americani sunt stanționați în Coreea de Sud.
Favoritul la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud, împotriva scutului american antirachetă
De obicei, administrațiile republicane au adoptat un ton dur privind problema nord-coreeană, însă Donald Trump a adus incertitudine privind acest aspect. El a avertizat că „există posibilitatea să ajungem la un conflict major, repet, major, cu Coreea de Nord. Absolut”, dar și că este “dispus să se întâlnească cu Kim Jong-un, în circumstanțele corecte”.
Favoritul la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud a încercat să minimalizeze aceste afirmații, spunând că este pe aceeași lungime de undă cu liderul de la Casa Albă. “Cred că președintele Trump este mult mai rezonabil decât este perceput, în general. Președintele Trump folosește o retorică dură la adresa Coreei de Nord, însă, în timpul campaniei electorale, a spus că ar putea să discute la un burger cu Kim Jong Un”, a afirmat Moon, pentru Washington Post.
Cu toate acestea, este și un subiect asupra căruia acesta nu este de acord cu Donald Trump, anume desfășurarea sistemului american antirachetă Thaad, sistem care a devenit recent operațional. El a fost împotriva acestei mișcări și a spus că problema ar trebui să fie decisă de viitorul guvern sud-coreean, în urma unei consultări publice.
Analistul Euan Graham de la Institutul australian Lowy susține că desfășurarea sistemului THAAD și retorica lui Trump privind problema coreeană ar putea crea un sentiment că Seulul este “ocolit în ceea ce privește propria sa securitate”. De altfel, acest sentiment a apărut și după ce Donald Trump a afirmat că este pregătit să rezolve singur problema nord-coreeană.
În timpul unei dezbateri, Moon a afirmat că, dacă regimul nord-corean va face o nouă manevră importantă, precum efectuarea unui nou test nuclear, iar SUA pregătește un atac drept răspuns, prima sa reacție nu va fi să sune Phenianul, ci să sune Washingtonul pentru a-I spune lui Trump să nu aprobe nicio acțiune militară, fără acordul Coreei de Sud.
Foto: EPA
Citește și:
- Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud de un complot ce viza uciderea liderului Kim Jong Un
- Coreea de Nord critică cel mai mare aliat, anunțând că va continua programul nuclear
- Donald Trump către Kim Jong-Un: „Să se țină bine”. Coreea de Nord amenință că va testa rachete săptămânal
- Coreea de Nord ar fi detonat racheta lansată la ultimul test balistic deoarece se îndrepta spre Rusia