Din orice pătură socială ar proveni, româncele din Spania care vor să facă bani pe timp de criză au găsit o soluţie salvatoare: îşi vând ovulele. Deşi legea spaniolă prevede clar că celulele feminine de reproducere se pot recolta numai dacă e vorba despre o donaţie, care se recompensează cu maximum 600 de euro, familiile disperate oferă de aproape patru ori mai mult, mai ales atunci când vine vorba de ovule prelevate de la conaţionale de-ale noastre. Motivul? Femeile de pe plaiurile mioritice sunt recunoscute ca fiind extrem de rezistente la boli, bine clădite fizic şi, totodată, foarte frumoase.
Câteva dintre româncele care au trecut printr-o asemenea experienţă au acceptat să stea de vorbă cu reporterul Libertăţii, povestindu-i ce implică recoltarea de ovule.
Florentina (22 de ani) s-a născut în Ploieşti, e studentă în Madrid şi îşi plăteşte studiile lucrând ca ospătăriţă. Cea mai mare parte a câştigurilor sale vine însă din “donarea” ovulelor. “Am fost selecţionată de viitoarea mămică pornind de la un anunţ pe care eu l-am dat pe internet. Procesul de recoltare a ovulelor a durat chiar şi patru săptămâni. Am făcut-o până acum de patru ori. Deci s-au adunat ceva bani”.
Valerica (24 de ani) este tot din Ploieşti şi, prin intermediul prietenei sale, Florentina, a fost şi ea la clinici specializate în recoltarea ovulelor. “Evident, nu poţi vinde dacă ai probleme de sănătate. Parcurgi nişte etape medicale riguroase, dai teste psihiatrice şi multe altele. Dintre donatoarele care se înghesuie la recoltare, doar 35-39% pot oferi ceva de calitate”, ni se confesează Valerica.
O altă româncă, Viorela (23 de ani), din Râmnicu Vâlcea, ne povesteşte că nu a făcut sex de patru săptămâni pentru a efectua o donaţie de ovule şi ne declară, amuzată, că îi “e foarte poftă, dar că, din punct de vedere financiar, merită efortul de a aştepta”.
Geanina (23 de ani), originară din Drobeta-Turnu Severin, spune că toate româncele au fost obligate să semneze un fel de contract prin care se angajează să nu aibă nici un fel de pretenţii asupra copilului. “Sunt sătulă de injecţii, ecografii transvaginale şi analize de sânge prin care să dovedesc nivelurile hormonale normale”, ne-a mărturisit ea…
«Stimularea artificială a ovarelor duce la sterilitate prematură»
Recoltarea ovocitelor este una din cele mai importante etape ale fertilizării in vitro, conform dr. Silviu Predoi, director medical Life Memorial Hospital din Capitală.
“Pacienta face un tratament pregătitor de circa două săptămâni, în timpul căruia i se injectează doze de hormoni pentru stimularea ovulaţiei. Efectele sunt atent urmărite ecografic, pentru că supradozajul hormonal produce insuficienţe ovariene sau boli ovariene cu complicaţii grave”, explică specialistul.
Se poate produce o hemoragie fatală
Cu o sondă endovaginală ecografică şi cu un ac special, ovulele sunt recoltate de la pacienta aflată sub anestezie. “În apropierea ovarelor se află mari vase de sânge, care se pot sparge la orice mică greşeală. O hemoragie în această zonă poate fi fatală, dacă nu este oprită în cel mult 30 de minute”, susţine dr. Predoi. Numărul ovulelor recoltate poate ajunge la 20, din care se aleg doar cele ajunse la maturitate. “Acestea sunt fecundate cu spermatozoizi şi un anumit număr din ele se introduce în uter. Restul se conservă, pentru alte eventuale inseminări”, mai spune doctorul.
Conform specialistului, rata de succes a vertilizării in vitro este de 30-40%. “Nu se recomandă repetarea de prea multe ori a acestui procedeu, întrucât femeile se nasc cu un număr limitat de ovule, iar stimularea artificială a ovarelor poate duce la sterilitate prematură”, mai avertizează dr. Predoi.( Oana Timar)