Statul Islamic și-a intensificat eforturile de recrutare în ultimul an, spun oficialii și analiștii americani. Informațiile obținute arată că ISIS-K a lansat o campanie de propagandă sofisticată. Scopul acesteia e să îi convingă pe musulmanii nemulțumiți să se alăture cauzei, pentru a pune în practică noi atentate teroriste.

ISIS-K caută să recruteze adepți din comunitățile musulmane din diaspora europeană și cea americană. Grupul a produs un volum mare de videoclipuri și articole în mai multe limbi străine.

Lucas Webber, analist senior la „Tech Against Terrorism”, o organizație neguvernamentală, a declarat că ISIS-K s-a concentrat inițial pe imigranții tadjici (n.red. grup etnic iranian) din Occident, dar și-a extins eforturile către alte comunități minoritare.

Foto: Soții de luptători ISIS în tabăra al-Hol, din nord-estul Siriei, controlat de kurzi. Zeci de mii de jihadiști, inclusiv din țările occidentale, rămân în închisorile kurde.
Sursa: Profimedia

ISIS încearcă să exploateze izolarea la care sunt supuși afganii

Ulterior, grupul s-a concentrat pe grupurile provenite din Afganistan și încearcă să exploateze izolarea și alienarea resimțite de afgani în Europa și SUA.

„Nu este surprinzător că s-a apelat la resentimente în rândul afganilor”, a spus Webber, care este, de asemenea, cercetător la Centrul Soufan, un grup de cercetare și analiză al politicii externe.

Mesajele online, care sunt trimise prin rețelele de socializare, TikTok și dark web, prezintă ramura ISIS din Afganistan drept „singura organizație militantă islamistă adevărată și pură care luptă împotriva guvernelor din regiune și a influențelor străine ostile ale adversarilor precum Statele Unite”, susține Webber.

Propaganda, bazată pe decenii de mesaje de la Al-Qaida și alte grupuri militante, se concentrează pe intervențiile militare americane în țările musulmane și pe prezența armatei americane în alte țări musulmane. În mesajele transmise se tot repetă faptul că Statele Unite reprezintă „un imperiu în declin”, a spus Webber.

Foto: Înmormântare din Siria a unui bărbat ucis de un atacator sinucigas al grupării ISIS.
Sursa: Hepta

Ce este ISIS-K și cum s-a dezvoltat

ISIS-K, care înseamnă ISIS-Khorasan, este o ramură a grupului original, care a apărut în Siria și Irak în urmă cu mai bine de un deceniu. Grupul inițial a fost grav slăbit după ani de atacuri din partea forțelor americane, siriene și kurde. Oficialii americani și occidentali consideră acum ISIS-K ca fiind amenințarea mai mare.

Grupul a atras atenția prima dată la nivel mondial în august 2021, când unul dintre membrii săi a detonat o bombă în afara aeroportului din Kabul. 170 de afgani și 13 militari americani au murit atunci. Grupul s-a aflat, de asemenea, în spatele atacului asupra unei săli de concerte din Moscova, care luat viața a peste 130 de persoane.

ISIS-K a folosit instrumente inteligenței artificiale pentru a-și spori dramatic producția de propagandă la costuri reduse. După atacul terorist asupra Primăriei Crocus din Moscova, un susținător ISIS a postat un videoclip care a folosit AI pentru a simula o difuzare de știri, ca parte a propagandei anti-ruse a grupului.

Aaron Zelin, expert în grupuri jihadiste la Institutul pentru Politica din Orientul Apropiat de la Washington, a spus că ISIS-K are „fluxuri multiple de mesaje, în funcție de publicul particular”. Operațiunile lor media fac „parte dintr-o campanie mai largă de recrutare și propagandă”.

Grupul a încercat să-și extindă operațiunile media, deoarece atenția globală s-a concentrat asupra războiului Israel-Hamas, au declarat oficiali și analiști americani.

„ISIS a început să se regrupeze anul trecut, pe măsură ce guvernele și-au îndreptat atenția și resursele către războiul din Ucraina, criza din Gaza și pe amenințările venite din partea Iranului și a aliaților săi militanti din regiune”, a declarat Bret Holmgren, director interimar al Centrului Național de Luptă împotriva Terorismului, la Cipher.

„Chiar dacă SUA au menținut presiunea împotriva terorismului, ISIS a reușit să se regrupeze, să-și repare operațiunile media și să repornească comploturile externe”, a spus Holmgren.

Urmărește-ne pe Google News