În urmă cu un an, veniturile din turism reprezentau 42% din economia Islandei, țara a profitat de pandemia de coronavirus și a cheltuit 12 milioane de dolari pentru îmbunătățirea drumurilor și a locurilor pentru viitorii turiști. Măsurile au fost luate după ce industria turismului a suferit scăderi de 79% în ultima perioadă. 

Pentru a stopa aceste pierderi, autoritățile au extins programul de vize pe termen lung dincolo de spațiul european Schengen. Acum, permite și altor cetățeni, inclusiv americani, să rămână până la șase luni, conform programului Work in Iceland, care acționează în coordonare cu guvernul, potrivit Travelandleisure.

Însă există o condiție, oamenii trebuie să aibă venituri de aproape 90.000 de dolari pe an.

„Cred că ideea de bază este atragerea profesioniştilor cu salarii mari din Silicon Valley sau San Francisco, care să vină şi să îşi cheltuiască banii aici”, spune Asta Gudrun Helgadottir, fost membru al Parlamentului din Islanda.

Chiar dacă deţinătorii unei vize de lucru nu sunt, tehnic, turişti, speranţa autorităţilor este ca aceştia să închirieze locuinţele libere de pe platforma Airbnbs, să umple mesele la restaurante şi să facă excursii în weekenduri pentru a explora insula. Cu atât mai mult cu cât este vorba de persoane înstărite.

Cu o populație de 361.313 în 2019, potrivit Băncii Mondiale, țara a înregistrat 5.277 de cazuri de COVID-19 și 26 de decese, conform ultimelor date.

Islanda nu este prima ţară care vrea să îi atragă pe cei care muncesc remote cu scutiri de vize. Bermuda, Barbados, Insulele Caiman şi Estonia au încercat şi ele această strategie pentru a atrage venituri din străinătate într-o perioadă în care turismul este afectat de pandemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News