Experimentul, în care angajaților li s-a plătit același salariu pentru ore mai puține de lucru, au avut loc între anii 2015 și 2019.
În majoritatea situațiilor, productivitatea s-a îmbunătățit sau a rămas la același nivel, au precizat cercetătorii islandezi.
La acest experiment au participat peste 2.500 de angajați din cadrul guvernului și a consiliului municipal Reykjavik, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din populația activă a Islandei.
Mulți dintre ei au trecut de la o săptămână de 40 de ore la o săptămână de 35 sau 36 de ore, au precizat cercetătorii din grupul de reflecție Autonomy din Marea Britanie și Asociația pentru Democrație Durabilă (Alda) din Islanda.
Studiile au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, în prezent 86% din forța de muncă din Islanda fie a trecut la programul de lucru mai scurt pe aceeași renumerație, fie sunt în curs să obțină acest drept.
Angajații au declarat că se simt mai puțin stresați, riscul de epuizare a scăzut, în timp ce starea de sănătate și echilibrul dintre viața profesională și cea personală s-au îmbunătățit.
„Acest studiu arată că cel mai mare experiment din lume cu o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public a fost, din toate punctele de vedere, un succes copleșitor. El arată că sectorul public este pregătit să fie un pionier în ceea ce privește reducerea săptămânii de lucru, iar din această lecție pot învăța și alte guverne”, a declarat Will Stronge, director de cercetare la Autonomy.
„Experimentul islandez cu săptămâna de lucru mai scurtă ne arată nu numai că este posibil să lucrăm mai puțin în vremurile moderne, dar că este posibilă și o schimbare progresivă în acest sens”, a spus Gudmundur D. Haraldsson, cercetător la Alda.
O serie de astfel de experimente au loc în prezent în întreaga lume, inclusiv în Spania și în Noua Zeelandă, de către compania Unilever.
În Marea Britanie, un raport comandat de campania „Săptămâna de 4 zile” în luna mai a indicat că programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodată și amprenta de carbon.
Foto: Profimedia
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!