Israelul contestă competența Curții Penale Internaționale (CPI) în acest caz și pune la îndoială legalitatea cererii procurorului. Aceste argumente au fost prezentate de Oren Marmorstein, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, într-un mesaj pe rețeaua X, fostă Twitter.
Marmorstein a scris că statul evreu a prezentat „două opinii juridice exhaustive” împotriva deciziei procurorului CPI: prima opinie expune „lipsa manifestă de jurisdicţie” a CPI, iar a doua acuză încălcarea de către procuror a regulilor pentru că „nu a dat Israelului posibilitatea de a-şi exercita dreptul de a ancheta cele susţinute (de procuror), înainte de a lua decizia”.
Curtea Penală Internațională a cerut în luna mai mandate de arestare în primul rând pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității după atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului și pentru războiul care a urmat în Fâșia Gaza.
CPI a mai cerut acum patru luni și mandate de arestare pentru ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de top ai Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.
124 de țări sunt membre ale CPI
Fondată în 1998, în baza Statutului de la Roma, Curtea Penală Internațională judecă crime de război, crime de genocid și crime împotriva umanității. Tratatul CPI a fost ratificat de cele 124 de state membre, nu și de SUA, Rusia și Israel, care nu sunt membre ale CPI.
Ultima țară care a aderat la CPI este Armenia (noiembrie 2023), iar România este membru CPI din aprilie 2002.
Potrivit legii, orice persoană asupra căreia Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare internațional, și care se află pe teritoriul unei țări membre, poate fi arestată și predată Curții. Totuși, acest lucru nu este mereu valabil, dovadă faptul că președintele rus Vladimir Putin nu a fost arestat când a mers recent în Mongolia.
croco601 • 21.09.2024, 08:52
Dacă Israelul nu recunoaște CIJ, unde a contestat decizia? La tribunalul din Dorohoi?