Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus de mai multe ori că „distrugerea completă a Hamas” este unul dintre obiectivele războiului din Gaza, care s-a extins între timp în Liban împotriva Hezbollah. Ministrul său al apărării, Yoav Gallant, a promis la rândul său că armata israeliană „va ajunge la fiecare terorist”.

Într-un an de război, Israelul i-a ucis atât pe liderii Hamas și Hezbollah, cât și pe succesorii lor, notează publicația rusă, care face o trecere în revistă a comandanților și liderilor politici eliminați din rândurile celor două organizații catalogate drept teroriste în Occident.

Marwan Issa – eliminat pe 10 martie

Marwan Issa a fost comandant adjunct al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a Hamas. Fostul comandant palestinian a făcut parte din Consiliul Militar al Hamas și a fost considerat drept omul care asigura legăturile între liderii de război și cei politici ai mișcării islamiste care controlează Fâșia Gaza.

Mohammed Deif – eliminat pe 13 iulie

Mohammed Deif, ex-comandantul Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, a fost ucis într-un atac aerien efectuat de israelieni asupra taberei Al-Mawasi din zona Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza. Moartea sa a fost confirmată de israelieni după mai bine de două săptămâni, pe 1 august. Conducerea Israelului îl consideră pe Deif drept unul dintre organizatorii atacului din 7 octombrie.

Fuad Shukr – eliminat pe 30 iulie

Considerat „mâna dreaptă” al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și consilierul său pentru planificarea operațiunilor teroriste, comandantul Fuad Shukr a murit în urma unui atac aerian efectuat de israelieni la periferia de sud a capitalei Libanului, Beirut. Armata israeliană a susținut atunci că l-a anihilat pe omul responsabil de atacul cu rachete care a lovit un teren de fotbal din orașul Majdal Shams, situat pe Podișul Golan. Doisprezece adolescenți au fost uciși în acel atac.

Ismail Haniyeh – eliminat pe 31 iulie

Cunoscutul șef al Biroului Politic al Hamas a fost ucis la Teheran. Plecat din Gaza în 2019, el s-a stabilit inițial în Turcia, apoi în Qatar. Haniyeh a fost eliminat în camera sa dintr-un complex al Gardienilor Revoluției din Iran, după ce a asistat la învestirea președintelui Masoud Pekeshkian. Informațiile despre moartea sa sunt contradictorii, fie că a fost ucis în urma unui atac aerian țintit, fie în urma exploziei unei bombe plasate în camera sa. Israelul nu și-a asumat responsabilitatea pentru uciderea lui Haniyeh.

Mohammed Jaber – eliminat pe 29 august

Poreclit Abu Shujaa, Jaber era considerat comandantul organizației teroriste Jihadul Islamic din tabăra Nur Shams și unul dintre liderii rezistenței palestiniene din Cisiordania. Acesta a fost ucis în timpul unuia dintre cele mai mari raiduri antiterorism desfășurate de armata israeliană în zona orașelor Jenin și Tulkarm din Cisiordania.

Ibrahim Aqil – eliminat pe 20 septembrie

Ibrahim Aqil era considerat al doilea cel mai important comandant militar al Hezbollah după Fuad Shukr. La fel ca Shukr, Aqil a fost ucis în urma unei lovituri țintite la periferia de sud a Beirutului. Aqil a comandat Forțele Radwan, unitatea de elită a Hezbollah. În anii 1980, el a fost un membru-cheie al celulei Hezbollah care a revendicat bombardarea Ambasadei SUA din Beirut. Tot pe atunci, el a condus operațiunea de capturare a ostaticilor americani și germani în Liban.

Hassan Nasrallah – eliminat pe 27 septembrie

Hassan Nasrallah a condus Hezbollah timp de mai bine de 30 de ani. Moartea sa a fost confirmată după ce Israelul a lovit sediul Hezbollah din Dahieh, la periferia de sud a Beirutului. Serviciile secrete israeliene s-au aflat timp de 20 de ani pe urmele lui Nasrallah.

Hashem Safieddine – eliminat pe 4 octombrie

Hashem Safieddine a fost șeful Consiliului Executiv al Hezbollah, vărul și succesorul neoficial al lui Hassan Nasrallah. Moartea sa a survenit în urma unui atac efectuat de israelieni asupra sediului Hezbollah din Beirut și a fost confirmată abia pe 22 octombrie.

Yahya Sinwar – eliminat pe 16 octombrie

Yahya Sinwar este considerat „creierul” atacului din 7 octombrie. Înainte de a deveni oficial șeful Biroului Politic al Hamas, odată cu moartea lui Ismail Haniyeh, el era deja liderul absolut din Gaza. Armata israeliană l-a căutat mai bine de un an și l-a descoperit aproape întâmplător, la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Rănit într-un schimb de focuri cu o patrulă israeliană, Sinwar s-a refugiat într-un apartament dintr-o clădire bombardată. Ultimele imagini din viața sa îl arată stând pe o canapea și încercând să respingă cu bățul o dronă israeliană.

După asasinarea lui Yahya Sinwar, Hamas nu a anunțat un succesor. Ziarul arab Asharq Al-Awsat, apropiat familiei regale saudite, susține că Hamas nu va anunța public numele noului lider „din cauza problemelor de securitate”. Totuși, șeful adjunct al Biroului Politic al Hamas, Mousa Mohammed Abu Marzook, a declarat miercuri pentru RIA Novosti că succesorul lui Sinwar va fi cunoscut până la urmă în mod oficial.

Încă nu este clar cine va conduce Hezbollah după moartea lui Hassan Nasrallah. Adresându-se libanezilor la începutul acestei luni, Netanyahu a spus că armata sa i-a ucis „pe însuși Nasrallah, pe înlocuitorul acestuia și pe înlocuitorul înlocuitorului”. Hezbollah nu a mai făcut niciun anunț oficial de atunci.

Urmărește-ne pe Google News