În cursul nopţii care a urmat atacului, avioanele de război israeliene au efectuat lovituri aeriene împotriva ţintelor Hezbollah „adânc în interiorul teritoriului libanez şi în sudul Libanului”, potrivit unei declaraţii a armatei. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au lovit o serie de ţinte ale Hezbollah, inclusiv depozite de arme şi „infrastructură teroristă”.

Israelul a declarat că a identificat „aproximativ 30 de proiectile” care sâmbătă au trecut din Liban pe teritoriul israelian într-un baraj pe care l-a atribuit grupării militante libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi pe care l-a descris ca fiind cel mai grav atac împotriva sa de la 7 octombrie.

Hezbollah „neagă ferm” lansarea rachetelor.

Şeful Statului-Major al Forţelor de Apărare ale Israelului, generalul-locotenent Herzi Halevi, spune că armata îşi sporeşte gradul de pregătire pentru „următoarea etapă a luptelor din nord”, în urma atacului mortal cu rachete al Hezbollah asupra satului Majdal Shams.

Imagini cu urmările atacului asupra terenului de fotbal din satul din Înălțimile Golan:

profimedia-0893243209Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4
Comisia Europeană avertizează din nou România cu privire la gaura bugetară: „Situația fiscală s-a deteriorat brusc”. Economist: nu mai este de ajuns majorarea TVA
Recomandări
Comisia Europeană avertizează din nou România cu privire la gaura bugetară: „Situația fiscală s-a deteriorat brusc”. Economist: nu mai este de ajuns majorarea TVA

„Ştim exact de unde a fost lansată racheta. Am examinat aici, pe zidul terenului de fotbal, rămăşiţele rachetei şi putem să spunem că este o rachetă Falaq (de fabricaţie iraniană – n.r.) cu un focos de 53 de kilograme. Aceasta este o rachetă Hezbollah. Şi oricine lansează o astfel de rachetă într-o zonă urbană vrea să ucidă civili, vrea să ucidă copii”, a afirmat Halevi într-o declaraţie video de la faţa locului.

„Ne creştem foarte mult gradul de pregătire pentru următoarea etapă a luptelor din nord, deoarece luptăm simultan în Gaza. Ştim cum să atacăm chiar şi foarte departe de statul Israel. Vor fi mai multe provocări, dar ne vom creşte gradul de pregătire”, a dat el asigurări.

„Când va fi necesar, vom acţiona ferm. Datoria noastră este să întoarcem locuitorii din nord în siguranţă la casele lor, în întregul nord, Galileea şi Înălţimile Golan. Este o zi grea, vom lucra pentru zile mai bune”, a adaugat Halevi.

O rachetă trasă greșit?

Potrivit Associated Press, oficialii serviciilor de informaţii americane ar fi de acord cu evaluarea IDF conform căreia racheta care a lovit Majdal Shams, omorând 12 persoane şi rănind alte zeci, a fost lansată de Hezbollah, în ciuda insistenţei grupului susţinut de Iran că nu are nimic de-a face cu acest atac mortal.

Natalia Intotero, implicată într-un accident auto pe Valea Oltului. Ministrul Familiei a fost dus la spital. Care e starea de sănătate
Recomandări
Natalia Intotero, implicată într-un accident auto pe Valea Oltului. Ministrul Familiei a fost dus la spital. Care e starea de sănătate

Oficialii serviciilor de informaţii americane nu au nicio îndoială că Hezbollah a efectuat atacul de pe Înălţimile Golan, dar nu le este încă clar dacă grupul terorist a intenţionat să lovească această ţintă sau a tras greşit.

Doisprezece copii şi adolescenţi au fost ucişi după ce o rachetă a lovit sâmbătă după-amiază un teren de fotbal din nordul localităţii druze. Localnicii şi primele echipe de salvare sosite la faţa locului au descris scena unui măcel sângeros pe terenul de fotbal. Deşi a sunat o sirenă de avertizare, alerta a fost prea scurtă pentru ca victimele să fugă la timp. Pe lângă cei 12 morţi, cel puţin 29 de persoane au fost rănite în atacul din Majdal Shams, un sat în care locuieşte o mare comunitate druză.

Atacul a fost cel mai mortal al Hezbollah de când gruparea teroristă libaneză a început să atace nordul Israelului, la 8 octombrie, după declanşarea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza.

Atacul de pe Înălţimile Golan riscă să agraveze semnificativ situaţia de la frontiera dintre cele două ţări, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu promiţând sâmbătă că Hezbollah va „plăti un preţ greu”.

Risc grav de escaladare

Israelul şi Hezbollah trag reciproc focuri de armă peste linia de demarcaţie de aproape 10 luni, cu o ferocitate din ce în ce mai mare şi chiar înainte de atacul de sâmbătă, liderii regionali au avertizat că acest conflict ar putea escalada.

Interviu | Scriitoarea armeană Narine Abgarian: „Rusia este ca un puzzle dezarticulat, iar cheia pentru a-l pune laolaltă s-a pierdut”
Recomandări
Interviu | Scriitoarea armeană Narine Abgarian: „Rusia este ca un puzzle dezarticulat, iar cheia pentru a-l pune laolaltă s-a pierdut”

Aproximativ 20.000 de arabi druzi trăiesc în Înălţimile Golan, o zonă pe care Israelul a preluat-o de la Siria în 1967, în timpul Războiului de Şase Zile, şi a anexat-o în 1981. Considerată teritoriu ocupat în temeiul dreptului internaţional şi al rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, zona găzduieşte aproximativ 50.000 de colonişti israelieni şi druzi. Majoritatea druzilor din zonă se identifică ca sirieni şi au respins ofertele de cetăţenie israeliană.

Atacul de sâmbătă este o escaladare majoră în ceea ce au fost câteva luni extrem de volatile în zona de frontieră.

Oficial, Libanul şi Israelul sunt – şi au fost timp de decenii – în stare de război, dar tensiunile recente nu au degenerat până acum într-un conflict în toată regula. Loviturile au devenit mai frecvente în ultimele săptămâni şi atât Hezbollah, cât şi Israelul ţintesc locaţii din ce în ce mai adânc în teritoriul celuilalt.

Tensiunile au crescut şi mai mult în ultimele săptămâni, când Israelul a ucis doi comandanţi de rang înalt ai Hezbollah – Sami Taleb Abdullah în mai şi Muhammed Neamah Naser în iunie – acuzându-i că au dirijat atacuri înainte şi după atacul Hamas din Gaza din 7 octombrie. Hezbollah a ripostat prin lansarea a sute de rachete în Israel.

Reacții după atac

Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat sâmbătă că îşi scurtează cu câteva ore vizita în Statele Unite şi se întoarce în Israel de urgenţă din cauza atacului. El a declarat că va convoca o reuniune a cabinetului de securitate imediat după întoarcerea sa.

În urma atacului, Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe a transmis că SUA „vor continua să sprijine eforturile de a pune capăt acestor atacuri teribile”, iar sprijinul SUA pentru securitatea Israelului este „ferm şi neclintit împotriva tuturor grupurilor teroriste susţinute de Iran, inclusiv Hezbollahul libanez”.

Sâmbătă, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a vorbit cu liderul spiritual al comunităţii druze şi a promis că armata va răspunde, potrivit unei declaraţii a biroului său.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a denunţat atacul de sâmbătă drept un „dezastru teribil şi şocant” şi a promis că Israelul îşi va „apăra ferm cetăţenii şi suveranitatea”. „Lumea nu poate continua să stea în tăcere în faţa atacurilor teroriste ale (liderului Hezbollah, Hassan) Nasrallah, care vin la comanda imperiului răului din Iran”, a declarat el într-o postare pe X.

Liderul opoziţiei israeliene, Benny Gantz, s-a deplasat sâmbătă la Majdal Shams, cerându-i lui Netanyahu să sporească prezenţa IDF în zonă. „Avem o obligaţie morală în sud de a întoarce ostaticii acasă şi avem o obligaţie strategică de a readuce securitatea în nord şi oamenii la casele lor”, a declarat Gantz.

Unele unităţi ale IDF staţionate anterior de-a lungul frontierei de nord a ţării au fost redistribuite în sudul Israelului în urma atacului din 7 octombrie şi a invaziei terestre israeliene ulterioare din Gaza.

După atac, guvernul libanez a declarat că condamnă „toate actele de violenţă şi atacurile împotriva tuturor civililor”, a raportat agenţia de ştiri de stat libaneză NNA. De asemenea, guvernul a solicitat „încetarea imediată a ostilităţilor pe toate fronturile” şi a declarat că „ţintirea civililor constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi este contrară principiilor umanităţii”, a relatat NNA.

În timp ce IDF a învinuit Hezbollah pentru atac, grupul militant a negat implicarea într-o declaraţie publicată pe Telegram sâmbătă. „Rezistenţa Islamică din Liban neagă cu fermitate acuzaţiile făcute de unele instituţii media inamice şi de diverse platforme media cu privire la ţintirea Majdal Shams”, a spus aceasta.

„Confirmăm că Rezistenţa Islamică nu are niciun fel de legătură cu incidentul şi neagă ferm toate afirmaţiile false în această privinţă”, a precizat Hezbollah.

Mai devreme, sâmbătă, Hezbollah declarase că a vizat un sit militar israelian într-o altă parte a Înălţimilor Golan ocupate. Dar IDF a declarat că analiza sa a arătat că racheta lansată asupra Majdal Shams a fost „efectuată dintr-o zonă situată la nord de satul Chebaa din sudul Libanului”.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut o anchetă internaţională independentă asupra atacurilor şi a îndemnat la reţinere. „Imagini şocante de pe terenul de fotbal din oraşul druz Majdal Shams. Condamn cu fermitate această baie de sânge. Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de cea mai mare reţinere şi să evite o nouă escaladare”, a afirmat el într-o declaraţie postată pe X.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

MAMIRA   •   28.07.2024, 15:19

in realitate a fost bombardat un sat recunoscut international ca apartinand de Siria si ocupat ilegal de Israel. "Oficialii serviciilor de informaţii americane nu au nicio îndoială că Hezbollah a efectuat atacul"... cu toate ca "grupul militant (Hezbollah) a negat implicarea "...deci victimele nu au fost israelieni ci un popor sirian care refuza sa fie integrat in Israel...hai sa vedem ...cine avea interesul sa bombardeze copiii dintr-un sat cu o populatie ostila ocupatiei israeliene...

    PentruPace   •   28.07.2024, 18:35

    MAMIRA   •  28.07.2024, 15:19

    in realitate a fost bombardat un sat recunoscut international ca apartinand de Siria si ocupat ilegal de Israel. "Oficialii serviciilor de informaţii americane nu au nicio îndoială că Hezbollah a efectuat atacul"... cu toate ca "grupul militant (Hezbollah) a negat implicarea "...deci victimele nu au fost israelieni ci un popor sirian care refuza sa fie integrat in Israel...hai sa vedem ...cine avea interesul sa bombardeze copiii dintr-un sat cu o populatie ostila ocupatiei israeliene...

    Satul nu apartinea Siriei...ci a Israelului dupa legi internationale dupa ce a fost ATACAT DE SIRIA in 1967. Nu vorbiti sa va bagati ca musca la *** daca nu aveti habar.

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      MAMIRA   •   28.07.2024, 20:43

      PentruPace   •  28.07.2024, 18:35

      Satul nu apartinea Siriei...ci a Israelului dupa legi internationale dupa ce a fost ATACAT DE SIRIA in 1967. Nu vorbiti sa va bagati ca musca la *** daca nu aveti habar.

      Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

      dar de rezolutia asta ce spui..."The United Nations General Assembly adopted a fresh resolution on Tuesday, November 28 asking Israel to withdraw from the occupied Syrian Golan Heights."

    NeaPutere741980   •   28.07.2024, 18:24

    MAMIRA   •  28.07.2024, 15:19

    in realitate a fost bombardat un sat recunoscut international ca apartinand de Siria si ocupat ilegal de Israel. "Oficialii serviciilor de informaţii americane nu au nicio îndoială că Hezbollah a efectuat atacul"... cu toate ca "grupul militant (Hezbollah) a negat implicarea "...deci victimele nu au fost israelieni ci un popor sirian care refuza sa fie integrat in Israel...hai sa vedem ...cine avea interesul sa bombardeze copiii dintr-un sat cu o populatie ostila ocupatiei israeliene...

    Mamira...cred că mama ta a fost responsabilà

prodanka   •   28.07.2024, 13:36

Cei care le lansează sunt fix pretenarii lui Pudding. Li s-a părut că Israel s-a extins spre est, nord și sud.

popav   •   28.07.2024, 11:15

Se pare că Hezbollah a tras o rachetă aiurea și acum nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Joaca asta cu focul a luat viețile unor copii. O să plătească un preț mare dar deocamdată nu sunt semne ale pregătirii intrării blindatelor evreilor în Liban. Câtă vreme vor fi doar lovituri punctuale spre obiective militare e ok, nu se poate vorbi de o escaladare semnificativă.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care o femeie a fost călcată de propria mașină, „condusă” de băiețelul ei
Știrileprotv.ro
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul în care o femeie a fost călcată de propria mașină, „condusă” de băiețelul ei
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Viva.ro
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă Adina Asăvoaiei, ”păpușa de la Glina”, la aproape 18 ani. Este model internațional și s-a schimbat mult, în ultimii ani
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Libertateapentrufemei.ro
Ce pensie va încasa Monica Tatoiu după recalculare. O așa sumă e greu de imaginat! Ce spun despre pensiile lor Irinel Columbeanu, Anca Pandrea sau Florin Zamfirescu
Orașul din România care a început să fie din ce în ce mai vizitat. Turiștii sunt încântați de prețuri și condiții: “Avem toate condițiile”
FANATIK.RO
Orașul din România care a început să fie din ce în ce mai vizitat. Turiștii sunt încântați de prețuri și condiții: “Avem toate condițiile”
„I-au furat cariera Simonei Halep. Jucătorii sunt tratați diferit”. Kyrgios contraatacă în „cazul Sinner”
GSP.RO
„I-au furat cariera Simonei Halep. Jucătorii sunt tratați diferit”. Kyrgios contraatacă în „cazul Sinner”
Cele 5 zodii pentru care cad bani din cer în toamna lui 2024. Racii, printre cei mai avantajați
FANATIK.RO
Cele 5 zodii pentru care cad bani din cer în toamna lui 2024. Racii, printre cei mai avantajați
Kate Middleton, fotografiată în drum spre biserică. Cum arată Prințesa după lupta cu cancerul / FOTO
Unica.ro
Kate Middleton, fotografiată în drum spre biserică. Cum arată Prințesa după lupta cu cancerul / FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți turiști: "Este un avantaj foarte mare"
Observatornews.ro
Diamantul neșlefuit al litoralului românesc. De ce aleg să se cazeze aici tot mai mulți turiști: "Este un avantaj foarte mare"
Horoscop 28 august 2024. Berbecii sunt dornici să își schimbe preocupările și odată cu ele și dispoziția generală, mai ales bucuriile vieții
HOROSCOP
Horoscop 28 august 2024. Berbecii sunt dornici să își schimbe preocupările și odată cu ele și dispoziția generală, mai ales bucuriile vieții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI