Măsura necesită aprobarea Guvernului și se va aplica, pentru început, timp de 14 zile.

Oficialii speră că în acestă perioadă vor apărea mai multe informații despre cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19 împotriva Omicron, variantă detectată inițial în țări din sudul Africii și calificată drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății.

„Ipotezele noastre de lucru sunt că varianta este deja prezentă în aproape fiecare țară (…) și că vaccinul este eficient, deși nu știm încă în ce măsură”, a declarat ministrul de Interne Ayelet Shaked.

Israelienii care intră în țară vor fi obligați să intre în carantină, chiar dacă sunt vaccinați, a mai anunțat premierul Naftali Bennett. Măsura va intra în vigoare în noaptea de duminică spre luni. Asta după ce vineri a fost impusă o interdicție de călătorie pentru cetățenii străini care vin din majoritatea statelor africane.

Tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului, folosită pentru urmărirea cazurilor

Tehnologia de urmărire a telefonului a agenției de combatere a terorismului Shin Bet va fi folosită pentru a localiza purtătorii noii variante, pentru a limita transmiterea acesteia către alții, a mai precizat premierul.

Folosită până în martie 2020, tehnologia de supraveghere compară locurile unde se află persoanele infectate cu alte telefoane mobile din apropiere pentru a determina cu cine au intrat acestea în contact. Curtea Supremă a Israelului a limitat anul acesta sfera de aplicare a tehnologiei, după ce grupurile pentru drepturile civile au contestat-o, invocând problemele legate de confidențialitate.

Varianta Omicron, care a fost detectată până acum în Botswana, Hong Kong, Belgia, Italia, Germania și Marea Britanie, a provocat îngrijorare la nivel mondial și un val de restricții de călătorie, deși epidemiologii spun că ar putea fi deja prea târziu pentru a opri varianta să circule la nivel global.

Israelul a confirmat până acum un caz de infectare Omicron. Alte șapte cazuri sunt suspecte.

Noua tulpină conține peste 30 de mutații, existând riscul ca aceasta să fie mult mai ușor transmisibilă decât cele cunoscute până acum și să ocolească protecția oferită de anticorpii dobândiți prin boală sau vaccinare.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News