Loviturile au loc în urma exploziilor din această săptămână ale pagerelor și dispozitivelor walkie-talkie ale Hezbollah, atribuite de grupare și de Liban Israelului. 37 de persoane au murit și aproximativ 3.000 au fost rănite din cauza exploziilor.

În operațiunea de joi seară, armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit, în decurs de două ore, aproximativ 100 de lansatoare de rachete plus alte ținte în sudul Libanului.

De asemenea, IDF a precizat că a lovit „infrastructură teroristă adiţională, constând în aproximativ o mie de arme care erau gata să fie folosite în viitorul imediat pentru a trage spre teritoriul israelian”.

Bombardamentul a inclus peste 52 de lovituri în sudul Libanului după ora locală 21.00 (aceeași oră în România), a precizat agenția de știri de stat a Libanului NNA. Trei surse de securitate libaneze au spus că acestea au fost cele mai grele lovituri aeriene de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, în octombrie 2023.

Nu au existat informații imediate despre posibile victime.

Anterior, în cursul zilei de joi, gruparea Hezbollah, sprijinită de Iran, a anunțat că a lansat cel puţin 17 atacuri asupra unor ținte militare din nordul Israelului.

În acest context, membrii comunităților israeliene din nordul țării au fost avertizate să își reducă la minimum deplasările, să evite adunările şi să rămână aproape de adăposturi.

Într-un mesaj televizat de joi, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a spus că exploziile dispozitivelor grupării de marți și miercuri „au depășit toate liniile roșii”.

„Inamicul a depășit toate controalele, legile și moralele”, a spus el, adăugând că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declarație de război”.

Israelul nu a comentat în mod direct despre exploziile pagerelor și dispozitivelor walkie-talkie, însă surse de securitate spun că au fost efectuate probabil de agenția sa de spionaj Mossad, care are o lungă istorie legată de atacuri sofisticate pe teritoriu străin.

SUA au transmis că o soluție diplomatică este realizabilă și urgentă, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, afirmând că Washingtonului îi este „frică și este îngrijorat de potențiala escaladare” a tensiunilor.

De asemenea, Marea Britanie a cerut o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah.

Hezbollah a tras rachete asupra Israelului a doua zi după atacul transfrontalier din 7 octombrie al grupării militante palestiniene Hamas, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza.

De atunci, au avut loc schimburi constante de focuri. Deși niciuna dintre părți nu a permis ca acest lucru să se transforme într-un război la scară largă, atacurile au dus la evacuarea a zeci de mii de oameni din zona de frontieră de ambele părți.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News