UPDATE ora 22.46: Patru persoane au fost ucise și 33, rănite, în atacul aerian israelian asupra portului Hudaydah din Yemen, relatează presa controlată de gruparea Houthi, citată de BBC.

Persoanele care și-au pierdut viața sunt un angajat din port și trei ingineri de la centrala electrică Al-Hali din nordul orașului.

Ministerul Sănătății condus de Houthi a transmis un bilanț de cel puțin patru morți și 29 de răniți, notează The Guardian.

***

Știre inițială: IDF a precizat, într-o declarație publicată pe rețeaua X, fostul Twitter, că a atacat „centrale electrice și un port maritim, care sunt folosite pentru a importa petrol”.

„Astăzi (duminică), în timpul unei operațiuni aeriene extinse, (…) zeci de avioane IAF – inclusiv avioane de luptă, avioane de realimentare în aer și avioane de informații – au lovit ținte militare aparținând regimului terorist Houthi în zonele Ras Isa și Hudaydah din Yemen. Țintele au inclus centrale electrice și un port maritim utilizat pentru importul de petrol, care au fost folosite de regimul terorist Houthi pentru a transfera arme iraniene în regiune, pe lângă provizii militare și petrol”, se precizează în comunicatul armatei israeliene.

IDF mai afirmă că loviturile vin „ca răspuns la atacurile recente ale Houthi împotriva statului Israel”.

„În ultimul an, Houthi au acționat sub conducerea și finanțarea Iranului și în cooperare cu milițiile irakiene pentru a ataca statul Israel, a submina stabilitatea regională și a perturba libertatea globală de navigație (…). IDF sunt hotărâte să continue să opereze la orice distanță – aproape sau departe – împotriva tuturor amenințărilor la adresa cetățenilor statului Israel”.

O reacție a venit și de la ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care a scris pe rețeaua X că aceste atacuri demonstrează că niciun loc nu este prea îndepărtat pentru ca Israelul să lovească.

„Am urmărit atacul împotriva Houthi din camera de control a Forțelor Aeriene. Mesajul este clar pentru noi, niciun loc nu este prea departe”, a precizat Gallant.

Urmărește-ne pe Google News