Noua conducere militară dirijează tirurile de rachete și luptele terestre, conform a două surse familiare cu operațiunile, citate de Reuters.

Hezbollah a suferit pierderi semnificative în urma loviturilor aeriene israeliene, inclusiv uciderea liderului Sayyed Hassan Nasrallah. Prieteni și adversari urmăresc acum cum trupele israeliene, care au pătruns în Liban pentru a le îndepărta de graniță, fac față acestui conflict.

Gruparea susținută de Iran dispune încă de un stoc important de arme, inclusiv rachete de precizie pe care nu le-a folosit încă, în ciuda atacurilor aeriene israeliene care, conform Israelului, au redus considerabil arsenalul Hezbollah. Patru surse familiare cu operațiunile grupării au confirmat aceste informații.

Sayyed Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis FOTO X

Asasinarea liderului Nasrallah a dat peste cap Hezbollah

Comandamentul Hezbollah a fost perturbat inițial după asasinarea lui Nasrallah pe 27 septembrie, dar militanții au stabilit o nouă „cameră de operațiuni” în 72 de ore, conform celor două surse familiare cu situația.

Nasrallah a fost ucis alături de alți lideri ai grupării Hezbollah și un comandat iranian. Uciderile au avut loc atunci când Israelul a bombardat buncărul lor subteral din Beirut.

Noul centru de comandă a continuat să funcționeze în ciuda atacurilor ulterioare. Astfel, luptătorii din sud au putut să lanseze rachete și să continue războiul conform ordinelor centrale.

O a treia sursă, un oficial de rang înalt apropiat de Hezbollah, a confirmat că gruparea duce acum un război de uzură.

„Ar trebui să se presupună că Hezbollah era bine pregătit și aștepta trupele israeliene și că nu era o țintă ușoară”, a declarat Avraham Levine, analist al think-tank-ului israelian Alma.


https://twitter.com/mhdksafa/status/1844460953993412973?ref_src=twsrc%5Etfw 

Noul comandament, „un cerc restrâns” de luptători

„Faptul că lanțul de comandă a fost afectat nu elimină capacitatea de a trage în comunitățile israeliene sau de a încerca să lovească forțele israeliene”, a declarat Levine pentru Reuters. Analistul a continuat, descriind Hezbollah drept „aceeași armată teroristă puternică pe care o cunoaștem cu toții”.

Luptătorii Hezbollah au flexibilitatea de a executa ordinele „în funcție de capacitățile frontului”, a declarat comandantul de teren al Hezbollah, care a descris noul comandament drept „un cerc restrâns” în contact direct cu terenul. Este rar ca un comandant de teren al Hezbollah să vorbească cu presa internațională.

El a adăugat că noul comandament operează în secret total și nu a oferit alte detalii despre comunicațiile sau structura sa.

Hezbollah nu a numit un nou lider după Nasrallah, cel mai probabil succesorul fiind și el ucis. Liderul adjunct al grupării, șeicul Naim Qassem, a declarat săptămâna aceasta că sprijină eforturile de încetare a focului, dar a afirmat că capacitățile grupării sunt intacte.

Urmărește-ne pe Google News