Vorbind de pe un trotuar, de lângă sediul armatei, în Tel Aviv, Benjamin Netanyahu a repetat de trei ori, sâmbătă dimineață, într-un moment în care Israelul era încă năucit de atacul Hamas: „Suntem în război”. S-a consultat cu generalii și i-a convocat pe miniștrii cabinetului de securitate: oameni cu puțină experiență și radicali, scrie Le Monde.
În tot acest timp, localnicii din sudul țării, din așezările invadate de comandourile Hamas, implorau autoritățile să intervină. Tinerii strânși la festivalul din apropierea graniței cu Gaza au declarat, de asemenea, că nu înțeleg de ce armata nu a venit în ajutorul lor, la câteva ore după începerea atacului.
Netanyahu și generalii săi știu că o comisie de anchetă va face, peste câteva luni, o evaluare clară a eșecului israelian de sâmbătă – „o rușine cum armata nu a cunoscut niciodată în întreaga sa istorie”, după cum a scris duminică Nahum Barnea, editorialist al cotidianului Yedioth Ahronoth.
Acești anchetatori, scrie Le Monde, vor analiza criza pe care țara tocmai o traversa, din cauza controversatei reforme judiciare a premierului, dar și modul în care premierul a ignorat avertismentele serviciilor de securitate, potrivit cărora dușmanii Israelului vor încerca să profite de această situație.
Alte probleme – serviciile de informații nu au prevăzut nici ele atacul, iar atunci când au intervenit, forțele de securitate au făcut-o cu întârziere.
Pentru premierul Benyamin Netanyahu, căruia îi plăcea să se prezinte drept „Mr. Security”, un apărător al Israelului, dezastrul are o dimensiune personală. După șocul inițial, liderul Likud va avea multe răspunsuri de dat, nu doar pentru răspunsul la acest atac, dar și pentru strategia sa generală privind Gaza și Hamas.
Nu este sigur că va supraviețui politic acestei încercări, iar criza provocată de reforma sa judiciară ar putea să pară, prin comparație, un moment plăcut, scrie Le Monde.
Avertismentele criticilor
Atacul a luat Israelul pe nepregătite. Pentru mulți dintre cei care critică guvernul Netanyahu, și în special reforma sa judiciară care a generat luni de proteste și greve generale, acest rezultat era însă previzibil.
Experții în securitate și adversarii lui Netanyahu din Israel au avertizat de luni de zile că tulburările civile din țară, inclusiv protestele rezerviștilor militari, au creat un moment oportun pentru o astfel de breșă de securitate.
„Forțele de apărare israeliene avertizează de luni de zile cu privire la o reducere a nivelului de pregătire, la o scădere a capacității de descurajare și la posibilitatea izbucnirii unei crize pe mai multe fronturi”, a scris sâmbătă jurnalistul Yuval Sade, de la publicația israeliană de afaceri Calcalis.
Un grup de peste 180 de foști lideri ai serviciilor de securitate israeliene, care au deținut funcții în Mossad, în agenția de securitate internă Shin Bet, în armată și în poliție, au descris guvernul lui Netanyahu drept o amenințare la adresa securității Israelului, scrie Business Insider.
Grupul a declarat că coeziunea Israelului se prăbușește ca urmare a reformelor judiciare, ceea ce face mai dificilă contracararea amenințărilor din partea Hamas, Hezbollah și Iran.
În iulie, un oficial militar de rang înalt, generalul-maior Tomer Bar, care conduce Forțele Aeriene israeliene, a emis un avertisment la fel de sumbru. El a declarat că inamicii Israelului ar putea încerca să exploateze criza politică a țării.
Iar în martie, Netanyahu a anunțat demiterea ministrului apărării, Yoav Gallant, după ce acesta și-a exprimat îngrijorarea că reformele judiciare propuse de guvern au dus la o „divizare tot mai profundă” care se infiltra în instituțiile militare și de securitate.
„Acesta este un pericol clar, imediat și real pentru securitatea Israelului”, a declarat Gallant, care a rămas în cele din urmă în funcție.
Reformele judiciare ale lui Netanyahu, care au fost propuse în ianuarie și în cele din urmă adoptate în iulie, urmăresc să limiteze puterea Curții Supreme de a exercita controlul judiciar și de a declara legislația neconstituțională.
Acestea au stârnit reacții negative semnificative, opoziția avertizând că Israelul se îndreaptă ca un somnambul spre o dictatură.
Luna trecută, Netanyahu i-a acuzat pe cei care critică reformele că „își unesc forțele cu OEP și Iranul”, caracterizându-i ca fiind antiisraelieni.
Gaza a fost ignorată, atenția s-a îndreptat spre Cisiordania
Dar nu doar stilul de guvernare diviziv al lui Netanyahu este pus sub semnul întrebării, ci și strategia sa generală privind Gaza și Cisiordania.
Convingerea cu care a lucrat în tot acest timp Netanyahu, scrie editorialistul Financial Times Gideon Rachman, a fost că amenințarea venită din partea Hamas era una ținută sub control.
În timp ce se străduia să evite o condamnare într-un caz de corupție, Netanyahu a format, de asemenea, un guvern care se bazează pe partidele de extremă dreapta. Aceste partide au sprijinit agresiunea tot mai puternică a coloniștilor israelieni în Cisiordania, scrie Rachman.
O parte a forțelor armatei au fost deturnate prin urmare spre Cisiordania pentru a limita violențele rezultate – care au slăbit apărarea țării la granița cu Gaza.
O sursă din serviciile de securitate israeliene a declarat pentru Reuters că, într-adevăr, trupele mobilizate lângă Gaza erau sub nivelul necesar, deoarece o parte dintre militari fuseseră redistribuiți în Cisiordania pentru a proteja coloniștii israelieni în urma valului de violențe între aceștia și militanții palestinieni.
„Ei (Hamas) au exploatat acest lucru”, a declarat sursa.
Dar acest lucru fusese semnalat din timp de unii oficiali.
Atunci când șeful Shin Bet, serviciul de informații interne israelian, l-a avertizat pe Netanyahu la începutul acestui an că atacurile coloniștilor asupra palestinienilor vor crește amenințarea la adresa securității Israelului, acesta a fost însă denunțat cu vehemență de membrii partidului Likud al lui Netanyahu.
„Ideologia stângii a ajuns la eșaloanele superioare ale Shin Bet. Statul paralel s-a infiltrat în conducerea Shin Bet și a IDF”, a spus politicianul Likud, potrivit Le Monde.
„Netanyahu a încercat să ignore Gaza”
În cele din urmă, scrie Rachman, întreaga strategie a lui Netanyahu față de palestinieni arată acum un eșec.
Această strategie a presupus, în esență, controlarea și reducerea conflictului cu palestinienii – asigurând în același timp securitatea cetățenilor israelieni, dezvoltarea economiei și normalizarea relațiilor cu statele arabe.
Netanyahu, subliniază Rachman, credea că Israelul poate face față atacurilor ocazionale cu rachete și poate trăi cu condamnarea internațională a blocadei Israelului asupra Gazei.
În plus, liderul israelian a respins argumentul conform căruia Israelul nu va fi niciodată acceptat în Orientul Mijlociu până când nu va face pace cu palestinienii. În schimb, el a susținut că stabilirea unor relații normale cu vecinii arabi ai Israelului ar contribui la instaurarea păcii interne – prin întreruperea sprijinului extern pentru palestinieni.
În sens mai larg, scrie și Le Monde, eșecul de sâmbătă pune sub semnul întrebării politica dusă de Netanyahu și de predecesorii săi recenți, care, începând din 2007, au încercat să mențină războiul în limitele enclavei, fără să facă pași către o soluție pentru conflict.
A spus-o și autortul unei cărți despre premier, jurnalistul Anshel Pfeffer, contributor al Haaretz și The Economist, într-o postare pe X.
Netanyahu tried to ignore Gaza over his many years in office. He never made plans for its future and after each round of fighting there rushed to get back to other matters. Now he will be forever remembered by Israelis for this disaster coming from Gaza. That is now his legacy.
— Anshel Pfeffer אנשיל פפר (@AnshelPfeffer) October 8, 2023
„Netanyahu a încercat să ignore Gaza de-a lungul numeroșilor săi ani de mandat. Nu a făcut niciodată planuri pentru viitorul acesteia și, după fiecare rundă de lupte, s-a grăbit să se întoarcă la alte probleme. Acum, el va fi ținut minte pentru totdeauna de israelieni pentru acest dezastru care vine din Gaza. Aceasta este acum moștenirea sa”, a concluzionat Pfeffer.
mariussorin75 • 10.10.2023, 09:09
Prinde orbu, scoate-i ochii....nu cred ca un singur om a dis la deazastrul actual