Pagerele pe care Hezbollah le-a comandat de la Gold Apollo din Taiwan au fost modificate înainte de a ajunge în Liban, potrivit unor oficiali, citaţi de The New York Times. Majoritatea erau modelul AR924 al companiei, deși alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Materialul exploziv a fost implantat lângă bateria fiecărui pager, au declarat doi dintre oficiali. De asemenea, a fost încorporat un comutator care putea fi declanșat de la distanță pentru a detona explozibilul.

La ora 15.30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să provină de la conducerea Hezbollah, au declarat doi dintre oficiali. În schimb, mesajul a activat explozibilii. Ministrul sănătății din Liban a declarat presei de stat că cel puțin 11 persoane au fost ucise și mai mult de 2.700 au fost rănite.

Cel mai recent bilanţ indică 11 morţi şi 4.000 de răniţi.

Dispozitivele au fost programate să sune timp de câteva secunde înainte de a exploda, potrivit a trei dintre oficiali.

Hezbollah a acuzat Israelul de orchestrarea atacului, dar nu a oferit detalii despre operațiune. Israelul nu a comentat atacul și nici nu a declarat că ar fi în spatele acestuia.

Experții independenți în securitate cibernetică care au studiat imaginile atacurilor au declarat că este clar că puterea și viteza exploziilor au fost cauzate de un tip de material exploziv, notează The New York Times.

„Aceste pagere au fost probabil modificate într-un fel pentru a provoca aceste tipuri de explozii – dimensiunea și puterea exploziei indică faptul că nu a fost vorba doar de baterie”, a declarat Mikko Hypponen, specialist în cercetare la compania de software WithSecure și consilier pe probleme de criminalitate cibernetică la Europol.

„Acest atac i-a lovit în călcâiul lui Ahile, deoarece a eliminat un mijloc central de comunicare”

Keren Elazari, analist israelian în domeniul securității cibernetice și cercetător la Universitatea Tel Aviv, a declarat că atacurile au vizat Hezbollah acolo unde era cel mai vulnerabil. La începutul acestui an, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a limitat strict utilizarea telefoanelor mobile, pe care le-a considerat din ce în ce mai vulnerabile la supravegherea israeliană, potrivit unora dintre oficiali, precum și experților în securitate.

„Acest atac i-a lovit în călcâiul lui Ahile, deoarece a eliminat un mijloc central de comunicare. Am mai văzut acest tip de dispozitive, pagere, vizate, dar nu într-un atac atât de sofisticat”, a declarat Elazari.

Peste 3.000 de pagere au fost comandate de la compania Gold Apollo din Taiwan, au declarat mai mulți dintre oficialii citaţi de The New York Times. O sursă de securitate libaneză de rang înalt şi o alta sursă au declarat pentru Reuters că agenţia israeliană de spionaj Mossad ar fi plantat explozibil în interiorul a 5.000 de pagere fabricate în Taiwan şi comandate de Hezbollah.

Hezbollah a distribuit pagerele membrilor săi din Liban, iar unele au ajuns la aliații Hezbollah din Iran și Siria. Atacul Israelului a afectat pagerele care erau pornite și primeau mesaje.

Urmărește-ne pe Google News