Palestinienii au aruncat cu obiecte în poliție, în timp ce forțele de ordine au ripostat cu grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc, au spus martorii, iar Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că șase persoane au fost rănite.

A fost a doua seară consecutivă de violențe la cea mai mare moschee din Ierusalim, după ce marți seară au fost reținute și evacuate 350 de persoane într-un raid al poliției în complexul moscheii.

Confruntările, care au izbucnit în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului și în ajunul sărbătorii Paștelui evreiesc, au declanșat un schimb de focuri transfrontalier în Gaza și au stârnit temeri privind izbucnirea de noi violențe între israelieni și palestinieni.

Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, a condamnat evenimentele. „Raidul Israelului în moscheea Al-Aqsa, atacul său asupra credincioșilor, este o palmă adusă eforturilor recente ale SUA, care au încercat să creeze calm și stabilitate în timpul Ramadanului”, a declarat oficialul palestinian.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violența de la moschee și a transmis că este imperativ ca israelienii și palestinienii să reducă tensiunile.

Complexul Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului este al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca și Medina, unde zeci de mii de oameni se roagă în timpul Ramadanului. Este, de asemenea, cel mai sacru loc al iudaismului, venerat ca Muntele Templului, un vestigiu al celor două temple evreiești biblice.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a pus situația actuală pe seama „extremiștilor” care s-au baricadat în interiorul moscheii cu arme, pietre și artificii.

„Israelul se angajează să mențină libertatea de cult, accesul liber la toate religiile și statu-quoul de pe Muntele Templului și nu va permite extremiștilor violenți să schimbe asta”, a spus el într-un comunicat.

Conform unui aranjament de lungă durată „statu-quo” care guvernează complexul, non-musulmanii pot vizita, dar numai musulmanii se pot închina. Cu toate acestea, există gesturi provocatoare din ce în ce mai dese cu unii vizitatori evrei care s-au rugat acolo, în ciuda acestui aranjament.

Palestinienii au descris acțiunile poliției drept „un atac flagrant asupra identității și funcției moscheii ca loc de cult numai pentru musulmani”.

„Liderii din toate părțile trebuie să acționeze în mod responsabil și să se abțină de la pași care ar putea escalada tensiunile”, a spus coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland.

Liga Arabă a organizat o întâlnire de urgență, după care a condamnat raidul, despre care a spus că pune în pericol stabilitatea regională.

Emiratele Arabe Unite și China au cerut Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, să se reunească joi pentru a discuta situația.

 
 

Urmărește-ne pe Google News