Planificarea atacului a implicat societăți-fantomă, cu mai multe niveluri de ofițeri de informații israelieni și bunuri ale acestora care au acoperit o societate legitimă care a produs pagerele, a confirmat sursa pentru ABC News, adăugând că unii dintre angajați nu au știut pentru cine lucrează de fapt.

Până la două uncii (aproximativ 60 de grame) de explozibil și un comutator de declanșare la distanță au fost plantate în pagere și dispozitive walkie-talkie, a precizat sursa. Cel puțin 37 de persoane au murit și aproape 3.000 au fost rănite în urma acestor explozii care au avut loc în două zile la rând, potrivit bilanțului anunțat de ministrul libanez al sănătății, Firass Al-Abyad.

Sursa a mai menționat că CIA, serviciul secret extern al Statelor Unite, a fost mult timp reticent în a folosi această tactică, din cauza riscului prea mare de a produce victime în rândul civililor.

Potrivit informațiilor din presa internațională, BAC Consulting, o companie cu sediul în Ungaria, a fost contractată pentru a produce pagere în numele Gold Apollo din Taiwan.

Pagerele nu au fost niciodată în Ungaria, iar compania a fost „un intermediar comercial, fără loc de producție sau operațional în Ungaria”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta.

Într-un discurs de joi, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a spus că gruparea libaneză avea pagere vechi, nu cele noi folosite în atac, care ar fi fost expediate în ultimele șase luni. Hezbollah a început o anchetă completă asupra exploziilor.

Tensiunile dintre Hezbollah și Israel au continuat joi, când Israelul a lansat lovituri asupra Libanului, iar Hezbollah a răspuns atacurilor.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News