Potrivit presei israeliene, 80.000 de persoane au ieșit pe străzi în Tel Aviv și alte câteva mii în Ierusalim și Haifa pentru a manifesta împotriva reformelor din justiție propuse de guvern.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Prin aceste reforme, guvernul vrea să limiteze competențele Curții Supreme în ceea ce Netanyahu a descris drept o restabilire a echilibrului între cele trei ramuri ale guvernului. Netanyahu s-a confruntat în ultimii ani cu anchete penale pentru corupție.
Criticii spun că reformele ar anula independența justiției, ar favoriza corupția, ar anula drepturile minorităților și ar priva sistemul judiciar de credibilitatea care ajută la apărarea țării în fața acuzațiilor din plan extern de crime de război. Printre cei care s-au opus se numără judecătorul care prezidează Curtea Supremă și procurorul general al țării.
După ce președintele Isaac Herzog, funcție cu un rol mai mult ceremonial în Israel, a făcut apel la politicieni să reducă tensiunile din jurul dezbaterilor, organizatorii demonstrațiilor au abordat o notă de unitate națională.
„Luați un steag israelian într-o mână, o umbrelă în cealaltă și veniți pentru a proteja democrația și statul de drept în Israel”, a spus fostul ministru al apărării Benny Gantz, care a participat la mitingul de la Tel Aviv, dar care, la fel ca alți lideri ai opoziției, nu s-a adresat mulțimii adunate.
Imaginile distribuite pe rețelele de socializare au arătat și un număr mic de steaguri palestiniene expuse, care au avut rolul de a sfida aliații de extremă dreapta ai lui Netanyahu. Unul dintre aceștia, ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir, a declarat pentru Kan TV că vrea să fie îndepărtate astfel de steaguri, dar așteaptă avizul procurorului general înainte de a ordona orice represiune din partea poliției.
Vineri, Netanyahu s-a arătat dispus să facă modificări la planul de reformă, spunând că acesta va fi pus în aplicare „cu o deosebită atenție, după ce vor fi auzite toate pozițiile”.
Sondajele arată că publicul este împărțit cu privire la reforme. Săptămâna trecută, canalul 13 TV, constata că 53% dintre israelieni se opun schimbării modului în care sunt făcute numirile în justiției, în timp ce 35% susțin schimbarea. Apoi, joia aceasta, Channel 14 TV a relatat că 61% sunt pentru și 35% împotrivă.
Criticii Curții Supreme spun că aceasta are puteri prea mari și este nereprezentativă pentru electorat. Susținătorii spun că are rolul de a aduce echilibrul unei societăți instabile.
ivryernest • 15.01.2023, 00:02
Ca în orice guvern din lume, va fi indispensabil un compromis pentru a păstra un oarecare echilibru al forțelor. Nimeni nu va fi mulțumit, bineînțeles. Dar consensul e imposibil de obținut, poate doar în țări totalitare cum e Coreea de Nord. Și încă... În România, toată lumea este oare fericită cu guvernarea asta bicefală a unor partide care înainte cu puțin timp se insultau pe mediile sociale ? E vorba, în ultimă instanță, de democrație, un principiu politic prea des idealizat, pe nedrept.