Dimineața a început cu o demonstrație a rezerviștilor în fața caselor liderului partidului ultrareligios Shas, Arye Deri, și a ministrului educației, Yoav Kisch. La domiciliul lui Kisch, patru rezerviști din Forțele Aeriene au fost reținuți. Au fost eliberați câteva ore mai târziu.
Sute de protestatari au manifestat și lângă aeroportul Ben-Gurion din Tel Aviv și au blocat drumurile din zonă înainte de o conferință la care trebuiau să participe ministrul agriculturii, Avi Dichter, și ministrul economiei, Nir Barkat, potrivit N12.
Studenții au protestat în fața Universității din Tel Aviv înainte de a pleca într-un marș spre strada King George.
După-amiaza, aproximativ 100 de persoane care sunt înrudite cu soldații din Forțele Defensive Israeliene uciși în misiuni au protestat în fața bazei Kirya din Tel Aviv, unde este situat sediul statului-major.
„În fiecare an, merg cu fiii mei la memorialul parașutiștilor din Gadera”, a spus Ronen Leshem, care și-a pierdut tatăl. „Anul acesta, nu vom merge. Un grup de corupți ne sfâșie piatră după piatră și fiecare cetățean care iubește țara trebuie să protesteze pentru a opri reforma”.
În Ierusalim, protestatarii au atârnat de zidurile Orașului Vechi un steag mare israelian și Declarația de Independență. Protestatarii purtau pancarte pe care scria „loiali declarației de independență”.
În satul de tineri Green Village, protestatarii au înființat o expoziție în care fețele a trei persoane care purtau măști ale ministrului justiției, Yariv Levin, ale premierului Benjamin Netanyahu și ale președintelui Comitetului pentru Justiție, Simcha Rothman, țineau marionete care erau atașate de oameni îmbrăcați în judecători.
Organizatorii expoziției au spus că „așa vor arăta judecătorii din Israel a doua zi după aprobarea reformei – păpușile politicienilor”.
Poliția israeliană a arestat doi protestatari la Green Village, fiind suspectați că au perturbat ordinea publică. Alți cinci au fost arestați la Raanana Junction. În total, cel puțin 10 protestatari au fost arestați pe parcursul dimineții.
Manifestațiile împotriva reformelor judiciare au loc de peste zece săptămâni în Israel, aducând uneori sute de mii de oameni în stradă.
Criticii spun că reformele vor submina democrația, vor politiza sistemul judiciar și ar putea duce la un guvern autoritar. Pe de altă parte, Benjamin Netanyahu afirmă că reformele sunt menite să împiedice instanțele să-și depășească puterile și că au fost votate de cetățeni la ultimele alegeri.
Reformele sale judiciare ar permite parlamentului Israelului să anuleze orice decizie a Curții Supreme cu o majoritate simplă de 61 de parlamentari din totalul de 120 de locuri. Reformele propuse ar schimba și sistemul prin care sunt numiți judecătorii, oferind politicienilor mai mult control.
enoonmai • 23.03.2023, 16:06
Cea mai buna reforma ar fi sa nu permita primului ministru sa fie numit de cineva, pentru ca primul ministru este primul care trebuie arestat in cazul de fata. Ce credibilitate sa aibe el in fata maselor, cand toata lumea stie ca locul lui este dupa gratii? Bibi a fost numit cu tot scandalul din jurul numelui sau.