O explozie puternică, urmată de un nor de fum, s-a auzit marți seară deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului – un bastion al Hezbollah, susţinut de Iran, a declarat un martor Reuters.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care „are sângele multor israelieni pe mâini”.

„În această seară, am arătat că sângele poporului nostru are un preţ şi că nu există niciun loc inaccesibil pentru forţele noastre în acest scop”, a declarat Yoav Gallant.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Hezbollah.

Hezbollah a negat implicarea în atacul pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, sâmbătă, care a ucis 12 copii pe un teren de fotbal din satul druz din Majdal Shams, spunând că a tras rachete asupra unei ţinte militare.

O sursă de securitate de rang înalt dintr-o altă ţară din regiune a confirmat că Shukr a murit din cauza rănilor suferite în atac.

Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a ucis, de asemenea, trei civili, inclusiv doi copii, au declarat pentru Reuters surse medicale şi de securitate.

În același timp, televiziunea libaneză Al Manar a citat Ministerul Sănătăţii libanez, care a raportat 74 de persoane rănite şi trei ucise în atacul din jurul Consiliului Shura al Hezbollah, un organism decizional, în cartierul Haret Hreik.

Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a făcut apel la calm în contextul escaladării tensiunilor şi a cerut Israelului şi Libanului să găsească toate căile diplomatice pentru a pune capăt ostilităţilor.

Cine a fost Fuad Shukr

Armata israeliană a declarat că Shukr era cel mai important colaborator al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, consilierul său pentru operaţiuni de război şi responsabil de atacul de sâmbătă.

Fuad Shukr, născut în 1962 în Liban și cunoscut și sub numele de al-Hajj Mohsin, a fost un „comandant militar de rang înalt” în cadrul Hezbollah, potrivit programului antiterorist Rewards for Justice al Departamentului de Stat american, notează Le Figaro.

SUA ofereau o recompensă de până la cinci milioane de dolari pentru orice informații care să conducă la găsirea acestuia.

Fuad Shukr a jucat un rol central în atacul cu bombă asupra cazărmii americane din Beirut din 23 octombrie 1983, care a ucis 241 de soldați americani și a rănit alți 128.

În aceeași zi, 58 de parașutiști francezi au căzut victime unui atentat cu mașină-capcană. De asemenea, a fost un apropiat al comandantului Hezbollah Imad Mughniyah, care a fost ucis în 2008 la Damasc, în Siria, când o bombă a explodat în vehiculul său, posibil instalată de CIA și Mossad.

În anii 90, acesta ar fi organizat mai multe atacuri împotriva armatei israeliene. În 2000, el ar fi fost implicat în răpirea a trei soldați israelieni.

Urmărește-ne pe Google News