Israelul a atras atenția întregii lumi cu capacitatea sa de a vaccina o parte substanțială din populație, 13,5%, într-un interval extrem de scurt – puțin peste două săptămâni.

Există explicații clare pentru această performanță.

Sistemul sanitar israelian este digitalizat. Toți cetățenii sunt înregistrați, prin lege, într-una din cele patru unități teritoriale (Organizații de Întreținere a Sănătății – HMO).

Acestea s-au mobilizat eficient, susținute de spitale și de centrele mobile de vaccinare pentru a administra în jur de 150.000 de doze în fiecare zi.

Mai puțin clar este cum anume a reușit Israelul să obțină așa de multe doze de vaccin într-un timp foarte scurt, scrie jurnalistul Simon Griver pentru publicația israeliană economică Globes.

Începutul nu a fost unul simplu.

Pe 18 noiembrie, când Pfizer a anunțat că vaccinul dezvoltat împreună cu BioNTech este eficient în proporție de 95%, oficialii israelieni au înțeles că au făcut câteva alegeri greșite. Și asta pentru că contractaseră milioane de doze din vaccinurile dezvoltate de Oxford/AstraZeneca și Moderna, dar nimic de la Pfizer/BioNTech.

Premierul Benjamin Netanyahu, scrie Globes, a ridicat imediat telefonul și l-a sunat pe CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, pentru a semna un contract cât mai rapid.

A fost doar una dintre convorbirile telefonice purtate de cei doi. Netanyahu s-a lăudat la un moment dat că l-a sunat pe Bourla la 2 dimineața, scrie și agenția de presă AP.

În decembrie, premierul i-a mulțumit în mod public lui Bourla, pe care l-a numit „noul meu prieten”. Motivul: Israelul reușise să obțină un contract pentru livrarea a 8 milioane de doze de vaccin, cu aproximativ 4-5 milioane de doze livrate până la finalul anului.

O victorie electorală pentru Netanyahu

Ținând cont de apropierea alegerilor (care vor avea loc în luna martie), scrie Globes, Netanyahu vrea să ofere impresia că a salvat situația de unul singur.

Cel puțin parțial, pare să fi reușit. După ce a fost criticat pentru felul în care a coordonat redeschiderea țării în vară, accelerând epidemia pe parcurs, premierul a fost lăudat pentru performanța vaccinării populației, scrie și New York Times.

Relația lui Netanyahu cu CEO-ul Pfizer a ajutat. Premierul a sugerat că unul dintre motivele reușitei ar fi moștenirea evreiască a lui Bourla, acesta fiind născut în Salonic din părinți evrei.

Dar, scrie Globes, o explicație mai probabilă pare să fie prețul plătit de Israel pentru o doză de vaccin.

Deși Israelul refuză să dezvăluie detalii despre contract, unele informații citate de Globes spun că prețul plătit ar fi de 59 de dolari pentru două doze, mai mult decât cel plătit de SUA – 40 de dolari pentru două doze.

Oficialii israelieni nu au nicio problemă cu asta.

Dacă se dovedește că Israelul a plătit mai mult decât alte țări, a spus ministrul sănătății Yuli Edelstein, potrivit New York Times, atunci prețul va fi unul meritat, ținând cont că țara își va putea deschide economia mai repede.

Mai există un aspect important al contractului.

Capacitatea Israelului de a lua fața altor țări a fost ajutată de faptul că cele mai multe țări semnaseră contracte fără să stipuleze datele livrărilor, scrie Globes.

Și în vreme ce presa germană a scris că Berlinul a semnat un contract de 30 de milioane de doze Pfizer, din care primele 4 milioane vor veni până la finalul lui ianuarie, Israelul primise deja 4-5 milioane de doze până la sfârșitul lui decembrie.

Cea mai bună reclamă pentru vaccin

Întrebarea este dacă Israelul va mai primi în curând alte doze de vaccin, ținând cont că va termina săptămâna aceasta dozele primite.

Comentatorul Globes consideră că acest lucru este posibil, deoarece Israelul ar fi cea mai bună reclamă pentru vaccin și pentru procesul de vaccinare.

Există, de fapt, speculații, scrie jurnalistul, că Pfizer a acceptat să livreze așa de multe doze de vaccin Israelului deoarece a primit asigurări că întreaga țară va fi vaccinată rapid și că Pfizer va avea astfel o reclamă minunată pentru felul în care vaccinul a reușit să învingă epidemia.

Ministrul israelian al sănătății a sugerat ceva asemănănător. Potrivit New York Times, Yuli Edelstein a spus într-un interviu că dezvoltatorii vaccinului au fost interesați să livreze dozele Israelului mulțumită reputației sistemului sanitar eficient și digitalizat, care permite adunarea de date credibile.

Oricum, chiar dacă Israelul va mai avea de așteptat până la sosirea noilor livrări de la Pfizer, țara a aprobat luni al doilea vaccin – Moderna.

Inițial, primele doze ale serului Moderna erau așteptate să sosească în martie, scrie Globes. Dar compania farmaceutică a anunțat luni că livrările vor începe chiar luna aceasta, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News