Prima analiză în teren a efectului vaccinului COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech, realizată în Israel, sugerează că după administrarea celor două doze, serul este cel puțin la fel de eficient ca în studiul clinic.

Serviciul de Sănătate Maccabi a dezvăluit luni că doar 0,015% dintre persoanele vaccinate s-au infectat în săptămâna de după primirea celei de-a doua doze, scrie publicația Times of Israel.

Furnizorul de servicii de sănătate a precizat că a monitorizat 128.600 de israelieni care au primit cea de-a doua doză a vaccinului și, la șapte zile după acest moment, doar 20 dintre aceștia s-au infectat.

Maccabi nu i-a testat pe toți cei 128.600 de israelieni vaccinați, a testat însă un număr nespecificat de persoane care au dezvoltat simptome sau care au fost expuși la o persoană infectată, notează și CNN.

”Acestea sunt rezultate foarte bune și dacă continuăm așa, am putea vedea că vaccinul este chiar mai eficient decât a crezut Pfizer, în urma testelor clinice”, a declarat pentru Times of Israel Anat Ekka Zohar, analista Maccabi care a coordonat studiul.

”În vreme ce vorbim despre date preliminare, sunt date importante, cu o relevanță mare, deoarece întreaga lume se uită spre Israel pentru indicații cu privire la felul în care funcționează vaccinul”, a spus ea.

Zohar a mai observat că niciuna dintre cele 20 de persoane infectate după vaccinare nu a dezvoltat febră de peste 38,5 grade. Toți cei 20 de pacienți – dintre care 50% sufereau de boli cronice – au avut simptome ușoare, adică dureri de cap, tuse și oboseală. Niciunul nu a fost spitalizat.

Acest lucru ar putea fi un indicator că vaccinul previne și formele severe ale bolii, chiar atunci când oamenii sunt infectați. Dar Zohar a subliniat că este imposibil de știut ce evoluție ar fi avut boala în cazul acestor pacienți, dacă nu ar fi fost vaccinați.

Important de remarcat, studiul derulat de Maccabi nu a avut și un grup de control, așa cum se obișnuiește în toate cercetările științifice.

Imunologul Cyrille Cohen, profesor la Universitatea Bar Ilan, a precizat că dacă populația generală a Israelului este tratată drept un grup de control, unul ”imperfect”, atunci se poate trage concluzia că vaccinul depășește eficiența de 95% estimată de Pfizer după studiul clinic.

El a insistat totuși că estimările sale pot fi totuși inexacte.

În vreme ce acestea sunt rezultate impresionante, e important să spunem că nu avem un grup de control direct sau date demografice și geografice despre oamenii vaccinați.

Imunologul Cyrille Cohen:

Alte date încurajatoare

Datele Maccabi par totuși să confirme alte rezultate încurajatoare oferite de același furnizor de servicii de sănătate, care a observat o scădere cu 60% a spitalizărilor pentru vârstnicii de peste 60 de ani, la trei săptămâni după prima doză de vaccin.

Datele au fost adunate după monitorizarea a 50.775 de pacienți și au rezultat din compararea numărului mediu săptămânal de spitalizări din acel moment cu cel existent imediat după debutul campaniei de vaccinare.

Israelul continuă să fie țara cu cea mai rapidă campanie de vaccinare împotriva COVID.

Vineri, Ministerul Sănătății a anunțat că peste 2,5 milioane de persoane – din populația de aproximativ 9 milioane a țării – au primit prima doză de vaccin.

În jur de 900.000 au primit și a doua doză.

De sâmbătă, pe lista persoanelor care pot fi vaccinate au intrat și israelienii cu vârste de peste 40 de ani.

Iar săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că vor permite vaccinarea tinerilor de peste 16 ani, însă doar cu acordul părinților.

 
 

Urmărește-ne pe Google News