Atacarea instalațiilor militare

Unii analiști consideră că este foarte probabil ca Israelul să răspundă țintind instalațiile militare iraniene, în special cele care produc rachete balistice, precum cele utilizate în atacurile de marți.

De asemenea, Israelul ar putea distruge sistemele iraniene de apărare aeriană și instalațiile de lansare a rachetelor.

Washingtonul a acuzat Teheranul că furnizează Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei. Ambele țări neagă această acuzație. Analiștii au declarat că acesta ar fi considerat cel mai bun răspuns la atacul Iranului.

Atac asupra instalațiilor nucleare

Atacurile împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului ar putea întârzia capacitatea Teheranului de a produce o armă nucleară. Programul nuclear al Iranului este răspândit în mai multe locații, dintre care doar unele sunt construite în subteran.

Cu toate acestea, un atac major asupra infrastructurii sale nucleare ar provoca, probabil, consecințe grave, care ar putea include o accelerare a Iranului în vederea construirii unei noi arme nucleare. Washingtonul a declarat că nu ar sprijini o astfel de acțiune din partea Israelului.

Richard Hooker, fost ofițer în armata americană, care a făcut parte din Consiliul Național de Securitate al SUA, a declarat că există o „posibilitate clară” ca Israelul să atace instalațiile nucleare ale Iranului, însă nu o probabilitate „deoarece atunci când faci așa ceva, te aștepți la un răspuns dramatic”.

La rândul său, Republica Islamică a negat că ar fi avut vreodată un program de arme nucleare sau că ar plănui să aibă unul.

Organismul ONU de supraveghere nucleară, AIEA, și comunitatea americană de informații au ajuns la concluzia că Iranul a urmărit un program coordonat de arme nucleare până în 2003.

Experții spun că, odată cu prăbușirea acordului nuclear din 2015, Iranul ar putea produce suficient uraniu pentru o bombă, în câteva săptămâni.

Atacarea infrastructurii de producție petrolieră

Israelul ar putea lovi, de asemenea, industria petrolieră a Iranului, ceea ce ar afecta economia acestuia. Un astfel de atac ar putea provoca Iranul să atace, la rândul său, instalațiile de producție de petrol din Arabia Saudită și din alte state arabe din Golf.

Acest lucru ar putea duce la creșterea prețului combustibilului, întotdeauna o problemă majoră în campania electorală din SUA, înainte ca americanii să aleagă un nou președinte și un nou Congres, la scrutinul din 5 noiembrie.

„Nu sunt sigur că o creștere a prețului mondial al petrolului i-ar reține pe israelieni”, a declarat David Des Roches, un fost oficial al Departamentului Apărării implicat în politica din Golf, care lucrează în prezent la Centrul pentru Orientul Apropiat și Asia de Sud al Universității Naționale de Apărare din SUA.

Israelul, a adăugat el, ar putea considera o creștere a prețurilor mondiale la petrol drept un avantaj pentru campania de realegere a fostului președinte Donald Trump.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a aliniat recent mai mult cu republicanii lui Trump decât cu democrații.

Alte opțiuni

Un răspuns militar este considerat cel mai probabil, dar există opțiuni care nu implică atacuri cu rachete.
Președintele american Joe Biden a declarat că va impune mai multe sancțiuni Iranului.

Sancțiunile impuse de Washington interzic Iranului deja aproape toate schimburile comerciale ale SUA cu această țară. Analiștii au declarat că Israelul ar putea, de asemenea, să își folosească abilitățile de război cibernetic pentru a răspunde atacurilor iraniene.

Recentul atac al Israelului împotriva Hezbollah, când au explodat mii de pagere pe care gruparea teroristă le folosea pentru a comunica, a atras atenția asupra Unității secrete 8200.

Aceasta este specializată în război cibernetic, iar surse de securitate occidentale au declarat că a fost implicată în planificarea operațiunii.

Urmărește-ne pe Google News