Oficialii de securitate libanezi au urmărit o serie de explozii controlate ale unora dintre pagere, în timpul investigațiilor privind cine a fabricat dispozitivele de comunicație fără fir și cum au ajuns în buzunarele membrilor Hezbollah.

Pagerele folosite în exploziile controlate au fost oprite în momentul atacului din 17 septembrie, ceea ce a însemnat că nu au primit mesajul care a provocat detonarea dispozitivelor compromise. Oficialii au examinat cât de catastrofale ar fi fost exploziile pentru cei care transportau dispozitivele și pentru alții din jurul lor.

Mii de explozii au vizat membrii Hezbollah săptămâna trecută, după detonarea pagerelor și a stațiilor de emisie-recepție, o zi mai târziu. În total, exploziile au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv copii, și au rănit aproape 3.000, potrivit autorităților sanitare libaneze.

Atacul zdruncinat serios gruparea islamistă, care a optat pentru tehnologii analogice, după ce a renunțat la telefoanele mobile, pentru a evita infiltrarea israeliană.

Israelul nu a comentat direct atacurile, dar CNN a aflat că exploziile au fost rezultatul unei operațiuni comune a serviciului de informații al Israelului, Mossad, și a armatei israeliene. 

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a recunoscut în mod tacit rolul țării sale a doua zi după exploziile pagerelor, lăudând „realizări excelente, împreună cu Shin Bet și cu Mossad”. Atât Libanul, cât și Hezbollah au dat vina pe Israel pentru aceste atacuri.

Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice
Recomandări
Șefa ANM, despre ciclonul care lovește România: „O prăbușire a regimului de temperaturi”. Zonele vizate de furtuni și ploi puternice

Una dintre sursele de securitate libaneze a declarat pentru CNN că modul în care materialul exploziv a fost ascuns în bateriile pagerelor a fost atât de sofisticat încât nu a putut fi detectat, dar nu a detaliat mai multe despre ce fel de verificări au trecut dispozitivele înainte de intrarea în Liban.

A doua sursă de securitate de rang înalt a spus că a examinat unul dintre pagerele compromise și a asistat la explozia controlată a acestuia. El a declarat pentru CNN că materialul exploziv a fost „înfilat” în interiorul bateriei cu litiu a pagerului și practic nedetectabil. A adăugat că nu a văzut niciodată așa ceva.

Un dispozitiv exploziv improvizat are cinci componente-cheie: o sursă de energie, un inițiator, un detonator, o încărcătură explozivă și o carcasă. Încărcătura explozivă ar fi fost necesară pentru a arma pagerele, care aveau deja celelalte trei componente.

„Trebuia să fie făcut în așa fel încât să fie invizibil”, a spus Moorhouse, adăugând că o modalitate de a face acest lucru ar fi putut fi modificarea bateriei – implantarea unui detonator electronic și a unei mici încărcături explozive în interiorul carcasei metalice, care ar fi au făcut imposibilă detectarea prin imagistică, de exemplu, cu raze X.

Ce am putut afla din scandalul PNL-PSD: întârzieri mari ale PNRR, proastă absorbție a fondurilor europene și o economie prost gestionată
Recomandări
Ce am putut afla din scandalul PNL-PSD: întârzieri mari ale PNRR, proastă absorbție a fondurilor europene și o economie prost gestionată

Alți experți care au analizat imaginile exploziilor au mai spus că dispozitivele explozive par să fi fost ascunse în pagere, sugerând un atac sofisticat al lanțului de aprovizionare care implică un actor de stat.

Acest lucru s-a potrivit cu evaluările inițiale ale autorităților libaneze. Misiunea Libanului la ONU a declarat într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU vinerea trecută că o investigație preliminară a constatat că dispozitivele de comunicații au fost încărcate cu explozibili înainte de a ajunge în țară, fiind manipulate „într-un mod profesionist” de „entități străine”.

Autoritățile libaneze au stabilit că dispozitivele au fost detonate prin transmiterea unor mesaje electronice, potrivit raportului, care a fost văzut de CNN. Israelul a fost responsabil pentru aceste atacurilor, în care au fost detonate mii de dispozitive simultan, a declarat misiunea ONU din Liban.

Lanțul de aprovizionare misterios: de la Taiwan până în Ungaria

Mai multe imagini de după atacurile de săptămâna trecută din Liban arată resturi ale pagerelor explodate care semănau cu un model realizat de o firmă taiwaneză, Gold Apollo, dar și fragmente de walkie-talkie identificate ca fiind marca firmei japoneze ICOM.

Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”
Recomandări
Proiectele-fantomă ale industriei autohtone de armament. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Vorbim despre fonduri foarte mari”

Autoritățile libaneze au spus că dispozitivele folosite în atacuri au fost pagerele Gold Apollo Rugged Pager AR-924 și walkie-talkie ICOM IC-V82. Atât Gold Apollo, cât și ICOM s-au distanțat de dispozitivele compromise.

ICOM a spus că modelul este un IC-V82 care nu mai era produs de zece ani și nu a putut determina dacă dispozitivele vizate în Liban sunt contrafăcute sau expediate de la compania sa. Versiunile contrafăcute sunt disponibile pe scară largă pentru a fi cumpărate pe site-uri web de comerț electronic, cum ar fi Alibaba.

Ministerul Comunicațiilor din Liban a declarat că dispozitivele IC-V82 folosite în atacuri nu au fost furnizate de un agent recunoscut, nu au fost autorizate oficial și nu au fost verificate de serviciile de securitate.

Eforturile internaționale de investigație s-au concentrat în mare parte asupra pagerelor Gold Apollo AR-924 – urmărind licențele și producția modelului din Taiwan până la companii-fantomă, pentru a încerca să stabilească cum ar fi putut fi efectuată operațiunea israeliană .

Potrivit The New York Times, care a citat trei ofițeri de informații, Israelul a înființat cel puțin trei companii-fantomă pentru a ascunde identitățile celor care fac pagere, în speță ofițeri de informații israelieni.

Președintele și fondatorul Gold Apollo din Taiwan, Hsu Ching-kuang, a fost audiat de procurorii taiwanezi joia trecută, înainte de a fi eliberat.

Cu o zi mai devreme, Gold Apollo a negat vehement că ar fi făcut pagerele care poartă numele companiei sale, susținând în schimb că au fost produse de o firmă maghiară, BAC Consulting.

Hsu a declarat pentru CNN că a încheiat un acord de licență cu compania înregistrată la Budapesta, care a preluat „responsabilitatea exclusivă” pentru producția și vânzarea modelului AR-924. O persoană numită Teresa a fost unul dintre contactele sale, a spus el.

Teresa Wu, o fostă angajată Gold Apollo, a fost văzută, de asemenea, părăsind biroul procurorului din New Taipei City joia trecută, potrivit Reuters și presei locală. Procurorii din Taiwan îi citează în prezent pe Hsu și Wu ca martori, au declarat pentru CNN doi înalți oficiali din Taiwan.

Teresa Wu a înființat o companie numită Apollo Systems Ltd în aprilie 2024, înregistrată la o adresă din Taipei care pare a fi un spațiu de lucru în comun. Nu este clar dacă Wu opera pentru BAC Consulting în Taipei sub noul ei nume de companie, Apollo Systems Ltd.

Apollo Systems Ltd și-a înregistrat adresa site-ului web ca „www.apollosystemshk.com”, conform bazei de date a Administrația pentru Comerț Internațional din Taiwan. Site-ul web Apollo Systems HK – care a fost închis de administratorul său după atac – a spus că afacerea avea un centru de producție și vânzări în orașul Taipei și un birou de logistică în Hong Kong. Când CNN a vizitat adresa din Hong Kong, nu a găsit nicio urmă a companiei.

În decembrie 2022 și februarie 2023, un canal YouTube pentru Apollo Systems HK a distribuit două videoclipuri cu pagerul Gold Apollo AR-924, care prezintă „bateria reîncărcabilă cu litiu de mare capacitate” și alte funcții.

Pe canalul și site-ul său YouTube, Apollo Systems HK a declarat că a achiziționat „drepturile unice de distribuție” pentru sistemele de paginare Gold Apollo. De asemenea, a enumerat modelul AR-924 ca produs disponibil pentru achiziție.

Cei doi înalți oficiali taiwanezi care au vorbit cu CNN au spus că nu există nicio înregistrare în care Gold Apollo ar fi fabricat pagere AR-924 în Taiwan. Oficialii au confirmat, de asemenea, că Gold Apollo a fabricat numai pagere cu baterii AA în Taiwan, nu și cu baterii cu litiu, așa cum se regăsesc în dispozitivele folosite în atac și examinate de oficialii libanezi

Înregistrările vamale din Taiwan, citate de oficiali, au arătat că Gold Apollo a expediat peste 20.000 de pagere din Taiwan către Statele Unite în primele opt luni ale anului 2024. Peste 5.000 de pagere au fost expediate în Hong Kong, în timp ce peste 3.000 de pagere au fost expediate spre Australia.

Oficialii taiwanezi au spus că au verificat, de asemenea, istoricul comenzilor și sursa componentelor pentru pagerele Gold Apollo, adăugând că producția de pagere este strict controlată în Taiwan și că dispozitivele sunt supuse inspecțiilor regulate.

Procuratura taiwaneză examinează documentele pe care le-a obținut de la biroul companiei Gold Apollo. Într-o declarație de joia trecută, procuratura a declarat că „nu a fost găsită nicio dovadă până acum care să sugereze vreo implicare (sic) a cetățenilor taiwanezi în atacul exploziv terorist”.

Investigațiile în lanțul de aprovizionare sunt în desfășurare și în Europa, unde autoritățile anchetează compania maghiară, BAC Consulting, și o altă firmă cu legături în Bulgaria și Norvegia, pentru orice legătură cu atacul care a vizat Hezbollah.

CNN a încercat să contacteze BAC Consulting la adresa sa înregistrată, care se află într-o zonă rezidențială din Budapesta. Miercurea trecută, un recepționer care lucrează la clădire a declarat că BAC Consulting a închiriat un spațiu la adresă, dar că niciun reprezentant nu a fost vreodată fizic acolo.

CNN a luat legătura și cu directorul executiv al BAC Consulting, Cristiana Bársony-Arcidiacono, dar încă nu a primit un răspuns. Potrivit NBC News, Bársony-Arcidiacono a confirmat într-o discuție la telefon că firma ei a lucrat cu Gold Apollo, dar a spus: „Nu fac pagere. Eu sunt doar intermediarul”.

Nu există nicio înregistrare în care Gold Apollo a exportat pagere către Ungaria în 2023 sau 2024, au spus cei doi oficiali taiwanezi. În 2022, compania a exportat aproximativ 200 de pagere în Ungaria, au precizat ei.

Serviciile de informații maghiare au interogat-o de mai multe ori pe Bársony-Arcidiacono în cadrul investigației lor asupra BAC Consulting, dar nu au găsit nicio dovadă că pagerele folosite în atac au fost fabricate în țară, a declarat biroul de presă al guvernului într-un comunicat.

La rândul lor, autoritățile bulgare au declarat că investighează Norta Global Ltd după ce presa maghiară a raportat săptămâna trecută că firma din Sofia a fost implicată în vânzarea pagerelor către Hezbollah.

Agenția de securitate națională a Bulgariei, DANS, a declarat că niciun pager folosit în atac nu a fost „importat, exportat sau fabricat în Bulgaria” și că Norta Global Ltd nu a finanțat terorismul și nici nu a făcut comerț cu nimeni supus sancțiunilor.

Norta Global Ltd a fost fondată în aprilie 2022 de către Rinson Jose, un cetățean norvegian, conform documentelor de înregistrare a afacerilor din Bulgaria. CNN a încercat să-l contacteze pe Jose pe mai multe platforme pentru comentarii, dar încă nu a răspuns. Poliția de securitate din Norvegia a început o anchetă preliminară cu privire la legăturile raportate ale companiei, potrivit unui avocat al poliției de la Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene.

Hezbollah caută în lanțul de aprovizionare al dispozitivelor

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un discurs de joia trecută a declarat că gruparea militantă a format mai multe comitete interne de investigație pentru a ajunge la adevărul celor întâmplate, jurând o „răzbunare” pentru cei responsabili.

„În ceea ce privește exploziile, am ajuns la o concluzie aproape sigură, dar mai avem nevoie de ceva timp pentru a o confirma. Toată această problemă este în curs de investigare și revizuire amănunțită, de la compania care a vândut dispozitivele, la producție, transport, sosire în Liban și distribuție, până la momentul exploziei”, a transmis Hassan Nasrallah.

El a adăugat că, deși țelul aparent al atacului a fost de a ucide cât mai mulți oficiali înalți ai Hezbollahului, o mare parte a conducerii nu a fost afectată, deoarece aveau modele de pager mai vechi, ceea ce sugerează că forma de comunicare a fost folosită de mai mult timp de gruparea islamistă.

„Cele noi au fost trimise în altă parte”, a spus Hassan Nasrallah, aparent referindu-se la lotul de pagere.

„Aceste atacuri reprezintă o nouă evoluție în război, în care instrumentele de comunicare devin arme, explodând simultan în piețe, la colțurile străzilor și în case, pe măsură ce se desfășoară viața de zi cu zi. Se pare că autoritățile au demontat dispozitive neexplodate din universități, bănci și spitale”, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, vineri, Consiliului de Securitate.

El a adăugat că țintirea simultană a mii de oameni – fie civili, fie forțe armate – fără să știe cine deține dispozitivele vizate și locul exact în care se află acestea în momentul atacului, încalcă legea internațională a drepturilor omului.

Delegatul Iranului la ONU a spus că Israelul a intenționat să omoare cel puțin 5.000 de civili, dar unele dispozitive au fost dezactivate sau nu au fost distribuite. Delegatul a precizat că Israelul a „trecut din nou o linie roșie”, menționând că printre cei răniți se numără ambasadorul Iranului în Liban.

Înalți oficiali ai ONU au avertizat că atacul cu dispozitive a marcat un punct de cotitură, cerând detensionare și încetarea focului în Gaza înainte ca un război devastator să cuprindă întregul Orient Mijlociu. Alții au spus că tehnologia folosită a marcat „un nou teritoriu periculos” pe timp de război.

Foto: Hepta

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

XhX13   •   27.09.2024, 11:03

Îți mănânc șuncă și ți-o și trag!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Știrileprotv.ro
Ciclonul Ashley va lovi România. Vremea se va răci brusc cu aproape 20 de grade și va fi potop. Precipitaţii de 100 l/mp
Gabriela Cristea: „Trebuie să recunosc cinstit. Da, divorțul bate la ușă, asta este. Ce ți-e scris în frunte, ți-e pus...”. Ce se întâmplă în căsnicia ei cu Tavi Clonda
Viva.ro
Gabriela Cristea: „Trebuie să recunosc cinstit. Da, divorțul bate la ușă, asta este. Ce ți-e scris în frunte, ți-e pus...”. Ce se întâmplă în căsnicia ei cu Tavi Clonda
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Libertateapentrufemei.ro
„A divorțat” Flick de prieteni din cauza soției? Primele declarații despre ruptura de Bendeac, Speak, Morar și Răzvan Popescu: „Dacă e să pierd prietenii ăștia pentru relația asta, nu am pierdut nimic”
Orașul din România unde e cel mai bine să trăiești astăzi. E într-o dezvoltare continuă, există numeroase locuri de muncă, iar aerul e foarte curat aici
FANATIK.RO
Orașul din România unde e cel mai bine să trăiești astăzi. E într-o dezvoltare continuă, există numeroase locuri de muncă, iar aerul e foarte curat aici
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
GSP.RO
Propunerea neconvențională primită de Adelina Chivu de la Playboy: „Măi ... nu înțelege greșit”
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în mai multe orașe din România. Se oferă salarii bune și nu e nevoie de studii superioare pentru unele posturi
FANATIK.RO
Gigantul străin care face angajări pe bandă rulantă în mai multe orașe din România. Se oferă salarii bune și nu e nevoie de studii superioare pentru unele posturi
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Unica.ro
Românca Mădălina Ghenea, apariție de senzație la Săptămâna Modei din Milano! A purtat cea mai decupată rochie! FOTO
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Orangesport.ro
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru ”peste 30 de blaturi”: ”S-au trântit toate! Săpunaru? Principalul făptaş”
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Observatornews.ro
Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2024. Leii sunt plini de energie și dornici să compenseze un anumit gol pe care-l simt de ceva timp

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI