Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a declarat că forțele israeliene au obținut controlul „operațional” asupra „coridorului Philadelphi”, numele de cod pentru coridorul de 14 km lungime de-a lungul singurei frontiere a Fâșiei Gaza cu Egiptul.

„Coridorul Philadelphi a servit drept linie de oxigen pentru Hamas, pe care o folosea în mod regulat pentru a introduce ilegal arme în zona Fâșiei Gaza”, a spus Hagari.

El nu a precizat ce înseamnă controlul „operațional”, dar un oficial militar israelian a declarat anterior că au existat „bocanci israelieni pe teren” de-a lungul unor părți ale coridorului.

Granița cu Egiptul aflată în sudul Fâșiei Gaza era singura frontieră terestră a enclavei pe care Israelul nu o controla direct.

Israelul continuă ofensiva de la Rafah

Între timp, ofensiva israeliană din orașul Rafah continuă. Tancurile au intrat marți pentru prima dată în centrul orașului, în ciuda ordinului dat de Curtea Internațională de Justiție de a opri imediat asaltul asupra Rafah.

Semiluna Roşie palestiniană a anunțat miercuri că doi dintre salvatorii săi au murit într-o „lovitură directă” a armatei israeliene împotriva uneia dintre ambulanţele sale în vestul Rafah, relatează AFP, citată de News.ro.

Luptele din Gaza vor continua cel puțin în 2024, a declarat consilierul pentru securitate națională al Israelului, Tzachi Hanegbi, afirmând că Israelul nu este pregătit să pună capăt războiului, așa cum a cerut Hamas în cadrul unui acord de schimb de ostatici pentru prizonieri palestinieni.

„Luptele de la Rafah nu sunt un război fără rost”, a declarat Hanegbi, subliniind că Israelul urmărește să pună capăt dominației Hamas în Gaza și să împiedice ca acesta și aliații săi să atace Israelul.

Războiul dintre Israel și Hamas a început după atacul lansat de gruparea palestiniană pe 7 octombrie 2023, asupra comunităților din sudul Israelului, unde aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și au fost luați peste 250 de ostatici. În ofensiva israeliană declanșată apoi în Fâșia Gaza au murit peste 36.000 de palestinieni, a anunțat Ministerul Sănătății din enclavă, condus de Hamas.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Hepta

Urmărește-ne pe Google News