Armata israeliană este cea care a făcut anunțul, menționând că Hashem Safieddine și Ali Hussein Hazim, șeful ramurii de informații a grupării, au murit în urma atacurilor lansate în suburbia Dahiyeh.

Gruparea Hezbollah nu a făcut încă declarații despre acest subiect.

Ce funcție ocupa Hashem Safieddine

Hashem Safieddine se afla la cârma consiliului executiv al Hezbollah și ar fi fost ales ca succesor al lui Hassan Nasrallah în urmă cu câțiva ani.  

După atacurile israeliene asupra Dahiyeh din 3 octombrie, nu s-a mai știut nimic de acesta. Potrivit Israelului, bombardamentul cu pricina a fost lansat asupra unui buncăr în care locuia liderul principal.

Se pare că gruparea Hezbollah nu a mai reușit să dea de Safieddine de la atac, iar echipele de salvare au fost împiedicate să ajungă la locul bombardamentului.


https://twitter.com/HamasAtrocities/status/1840445515265102221?ref_src=twsrc%5Etfw 

După eliminarea lui Safieddine, doar Naim Qassem, secretarul general adjunct al Hezbollah, mai face parte din conducerea superioară a grupării. Qassem a fost imaginea grupării de la asasinarea lui Nasrallah, însă nu se bucură de aceeași popularitate în rândul susținătorilor Hezbollah precum fostul secretar general.

Nu se știe cine va prelua conducerea grupării. În cadrul unui discurs susținut în urmă cu două săptămâni, Qassem afirma că numirea unui nou lider este o procedură complexă și că va lua ceva timp.

Vizita lui Antony Blinken în Israel

Amintim faptul că, în urmă cu o săptămână, Israelul l-a eliminat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, în Gaza.

Prezent în Israel, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus marți că liderii israelieni ar trebui să „profite” de moartea lui Sinwar ca de o ocazie de a încheia războiul din Gaza și de a asigura eliberarea ostaticilor luați în urma atacului din 7 octombrie 2023.

Blinken a insistat, totodată, asupra necesității ca Israelul să facă eforturi mai mari pentru a contribui la creșterea fluxului de ajutor umanitar către palestinieni.

Biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a calificat întrevederea cu Blinken, care a durat mai bine de două ore, drept „amicală și productivă”.

Cine a fost Hashem Safieddine

Născut în anul 1964, în sudul Libanului, Hashem Safieddine a fost membru fondator al Hezbollah. Se crede că a stat mulți în orașul iranian Qom și s-a ocupat de gestionarea portofoliului extins de afaceri legale și ilegale ale grupării.

SUA și Arabia Saudită l-au inclus pe listele lor de „teroriști” în 2017.

Față de Nasrallah, care a stat departe de ochii publicului timp de ani, Safieddine a fost prezent la evenimente politice și religioase. 

Conflictul dintre Hezbollah și Israel a început după ce gruparea a lansat rachete asupra țării din Orientul Mijlociu la 8 octombrie 2023, „în semn de solidaritate” cu atacul Hamas din 7 octombrie. De când Israelul a lansat „Operațiunea Săgețile Nordului”, la 23 septembrie, conflictul a căpătat o amploare dramatică.

Peste 2.500 de oameni au fost uciși și mai bine de 11.850 au fost răniți în Liban, în ultimul an.

Urmărește-ne pe Google News