Potrivit locuitorilor din Rafah, tancurile israeliene au avansat în sud-estul orașului, s-au apropiat de districtul vestic Yibna și au continuat să opereze în trei suburbii estice.

„Ocupația (forțelor israeliene) încearcă să se deplaseze mai departe spre vest, sunt la marginea Yibna, care este dens populată. Nu au invadat-o încă. Auzim explozii și vedem fum negru care iese din zonele în care armata a invadat. A fost o altă noapte foarte dificilă”, a declarat un rezident din Rafah, pentru Reuters.

Israelul afirmă că nu are altă opțiune decât să atace Rafah pentru a elimina ultimele batalioane de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo.

„Hamas se află în Rafah, Hamas ne-a ținut ostaticii în Rafah, motiv pentru care forțele noastre fac manevre în Rafah. Facem acest lucru într-un mod țintit și precis”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari.

„Îi protejăm pe civilii din Gaza, din Rafah pentru a nu fi un strat de protecție pentru Hamas, încurajându-i să se evacueze temporar în zonele umanitare… Până în prezent am eliminat zeci de teroriști Hamas, am expus zeci de tuneluri teroriste și am distrus cantități mari de infrastructură”, a adăugat reprezentantul IDF.

„Orașul Rafah este acum format din trei lumi complet diferite: estul este o zonă arhetipală de război, mijlocul este un oraș fantomă, iar vestul este o masă aglomerată de oameni care trăiesc în condiții deplorabile”, a declarat Suze van Meegan, care gestionează răspunsul de urgență al Consiliului Norvegian pentru Refugiați din Gaza.

În același timp, UNRWA, principala agenție a Națiunilor Unite din Gaza, a estimat că peste 800.000 de persoane au fugit din Rafah de când Israelul a lansat atacurile asupra orașului, la începutul lunii mai, în ciuda apelurilor internaționale care îndemnau la reținere.

În paralel, IDF au intensificat ofensiva terestră în Jabalia, în nordul enclavei, unde au distrus mai multe zone rezidențiale, și au lovit orașul Beit Hanoun din apropiere. Israelul a mai atacat această zonă în ultimele luni și spune că a fost nevoit să revină pentru a împiedica Hamas să se regrupeze acolo.

Armata Israelului a anunțat că l-a ucis pe Hussein Fiad, comandantul batalionului Beit Hanoun al Hamas, într-o zonă subterană din Jabalia.

Israelul și-a lansat asaltul asupra Fâșiei Gaza în urma atacului condus de Hamas asupra unor comunități din sudul Israelului, la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane și peste 250 răpite, conform bilanțului israelian.

În cele peste șapte luni de război, în Fâșia Gaza au fost uciși peste 35.000 de oameni, iar alte mii ar putea fi încă printre dărâmături, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

Foto: Hepta

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News