„Este o declarație deplorabilă. A judeca legitimitatea unui război fără a lua în considerare toate circumstanțele și datele relevante duce inevitabil la concluzii greșite”, a afirmat ambasada israeliană pe lângă Sfântul Scaun, într-un comunicat de presă.
„Suntem cu toții indignați de acest carnagiu”
Cu o zi mai devreme, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a reiterat „cererea ca dreptul la apărare al Israelului, care a fost invocat pentru a justifica această operațiune, să fie proporțional și, cu siguranță, cu 30.000 de morți, nu este”.
„Cred că suntem cu toții indignați de ceea ce se întâmplă, de acest carnagiu, dar trebuie să avem curajul de a merge mai departe și de a nu ne pierde speranța”, a spus Parolin, adăugând că „trebuie să găsim alte căi pentru a rezolva problema din Gaza și problema Palestinei”.
Un editorial de miercuri din ziarul oficial al Vaticanului, L’Osservatore Romano, a întărit mesajul.
„Nimeni nu poate defini ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza ca fiind «daune colaterale» în lupta împotriva terorismului. Dreptul la apărare, dreptul Israelului de a-i aduce în fața justiției pe autorii masacrului din octombrie, nu poate justifica acest carnagiu”, scrie în editorialul din L’Osservatore Romano.
Cel puțin 1.200 de israelieni au fost uciși și aproximativ alți 250 au fost luați ostatici în timpul raidului militanților Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să riposteze.
De atunci, cel puțin 28.576 de palestinieni, majoritatea copii și femei, au fost uciși în atacurile și bombardamentele israeliene, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, în cel mai recent bilanț.
Susținând că Hamas folosește spitalele și școlile ca scuturi și sugerând că majoritatea populației din Gaza sprijină „în mod activ” gruparea islamistă, ambasada Israelului a insistat că Hamas poartă întreaga vină pentru victimele și distrugerile din enclava palestiniană.
Papa, care a făcut numeroase apeluri pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu și în alte părți, s-a confruntat anterior cu critici din partea organizațiilor evreiești în legătură cu pozițiile Vaticanului despre conflictul din Fâșia Gaza, dintre Israel și Hamas.
În noiembrie anul trecut, a izbucnit o dispută confuză cu privire la faptul dacă Papa Francisc a folosit cuvântul „genocid” pentru a descrie evenimentele din Gaza, palestinienii care s-au întâlnit cu el insistând că a făcut-o, iar Vaticanul spunând că nu.
Citiți și:
- ONU avertizează Israelul privind o ofensivă în orașul Rafah: „Poate duce la un măcel”. Ce prevede planul de evacuare a civililor palestinieni
- Mahmoud Abbas a cerut Hamas să încheie rapid un acord cu Israel privind ostaticii, „pentru a scuti poporul palestinian de o nouă catastrofă”
Foto: Profimedia Images
parpalache • 15.02.2024, 09:54
Intrebari:De ce Statele Unite sunt la ordinele marii finanțe evreești?Iar marea finanța evreeasca, de ce este atât de nemiloasa cu un popor semit ca palestinienii?!
K62i • 15.02.2024, 07:46
Serios? Dupa atacurile hamas cu complicitatea evreiasca ,altfel nu se poate explica reactia mult intarziata al armatei, acum se victimizeaza si in legitima aparare extermina poporul palestinian ,ca doar scopul scuza mijloacele!
croco601 • 14.02.2024, 20:01
Chiar când întreaga lume va spune Israelului : AJUNGE!, Israelul va riposta cu aceeași teorie mincinoasă a nevoii de securitate, pe care nimeni nu o mai crede. Iar Papa, era oricum trecut pe lista neagră a lui Netanyahu.