Potrivit publicației britanice, care citează o sursă sub rezerva anonimatului, Israelul este îngrijorat de faptul că Iranul ar putea să anticipeze o parte a planului de atac, asta deși scurgerile nu indică potențiale ținte. Prin urmare, Israelul este forțat să elaboreze un plan alternativ.

„Scurgerea documentelor americane a întârziat atacul din cauza necesității de a schimba unele strategii și componente. Va exista o răzbunare, dar va veni mai târziu decât se aștepta”, a declarat sursa respectivă.

Documente extrem de secrete despre planul de atac al Israelului au apărut pentru prima dată vinerea trecută pe aplicația de mesagerie Telegram și s-au răspândit rapid pe canalele Telegram populare în Iran.

Soldați israelieni care se roagă într-o zonă de așteptare din nordul Israelului.
Sursă: PROFIMEDIA

Reacția autorităților americane la scurgerea de informații

Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA a deschis o anchetă pentru a stabili cum s-a produs această scurgere. Adresându-se reporterilor la Roma, secretarul american al apărării Lloyd Austin a spus că nu există indicii că vreunul dintre angajații Pentagonului ar fi investigat în acest caz.

Israelul şi-a anunţat intenţia de a riposta la tirul cu aproximativ 180 de rachete lansat de Iran pe motiv de răzbunare a „martirilor” Ismail Haniyeh, fostul lider al mișcării islamiste palestiniene Hamas, Hassan Nasrallah, fostul lider al mișcării șiite libaneze Hezbollah, și Abbas Nilforoushan, fost general iranian. Iranul acuză Israelul de eliminarea celor trei.

SUA, principalul aliat al Israelului, au ajutat la contracararea acestui atac, la fel cum s-a întâmplat în cazul celui efectuat de iranieni în primăvara acestui an.

Israelul a organizat în ultimii ani mai multe exerciții majore de simulare a unor lovituri cu rază lungă de acțiune asupra Iranului în cazul în care ostilitățile dintre cele două părți ar ajunge până în acest punct.

Primele relatări de presă despre planul israelian de represalii se refereau la atacuri împotriva infrastructurii petroliere sau a complexelor nucleare iraniene, dar Washingtonul s-a opus ambelor scenarii.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a transmis la începutul acestei luni președintelui american Joe Biden că nu intenționează să ordone lovituri asupra facilităților non-militare. Opțiunile s-ar putea să se fi schimbat între timp, mai ales ca urmare a atacului cu drone asupra casei premierului israelian. Netanyahu a catalogat acest atac drept o tentativă de asasinat pusă în aplicare de „agenți ai Iranului”.

Urmărește-ne pe Google News