„Suntem la începutul unei noi faze a acestui război”, a spus Gallant, anunțând reorientarea forțelor armate israeliene către granița cu Liban.

„Centrul de gravitate se deplasează către nord. Ne reorientăm forțele, resursele și energia către nord”, a subliniat el într-un discurs ținut la baza aeriană Ramat David, în nordul Israelului.

„Cred că suntem la începutul unei noi faze a acestui război și trebuie să ne adaptăm. Trebuie să dăm dovadă de constanță, pentru că acest război cere mult curaj, multă determinare și multă perseverență”, a insistat ministrul israelian al apărării, citat de Times of Israel.

Potrivit lui Gallant, obiectivul redirecționării spre nord este de a permite reîntoarcerea acasă a localnicilor evacuați de lângă granița cu Liban din cauza atacurilor aeriene lansate de Hezbollah în semn de sprijin pentru Fâșia Gaza.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a publicat la rândul său un videoclip misterios de 10 secunde în care promite că îi va readuce acasă pe concetățenii săi evacuați din nord. Netanyahu nu menționează exploziile produse marți și miercuri în Liban.

Potrivit ziarului francez Le Monde, Divizia 98 a Forțelor de Apărare ale Israelului a primit ordin să plece din Gaza spre nordul Israelului.

Declarațiile lui Gallant vin după o serie de explozii produse marți și miercuri în Liban care au afectat comunicațiile Hezbollah. 14 persoane au fost ucise, iar altele aproximativ 4.000 rănite, marți, în Liban, după detonarea pagerelor luptătorilor și oficialilor Hezbollah. Alte cel puțin 14 persoane au murit și 450 au fost rănite, miercuri, după detonarea dispozitivelor walkie-talkie ale mișcării șiite libaneze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a legat aceste explozii de posibilitatea lansării unei „operațiuni militare majore”. El a estimat că situația este „extrem de gravă”, dar „nu numai din cauza numărului victimelor”.

„Logica din spatele detonării acestor aparate este de a proceda la o lovitură preventivă înainte de o operațiune militară majoră. (…) Trebuie să facem totul pentru a evita această escaladare”, a afirmat șeful ONU, citat de Le Monde.

Premierul libanez Najib Mikati a denunțat o „agresiune israeliană criminală”, dar Forțele de Apărare ale Israelului nu au comentat situația din Liban.

Urmărește-ne pe Google News