Atacul, în urma căruia alte cel puțin 54 de persoane au fost rănite, potrivit Semilunii Roșii din Palestina, a avut loc în orașul Deir Al-Balah, unde un milion de oameni s-au adăpostit după ce au fugit de luptele care au avut loc în alte zone ale Fâșiei Gaza după mai bine de un an de război.

Anterior, oficialii medicali palestinieni au declarat că lovitura a ucis cel puțin 21 de persoane joi, bilanțul urmând probabil să crească. Un nou bilanț arată că în urma atacului au murit cel puțin 28 de persoane, printre care femei și copii, iar alte 54 au fost rănite. Nu este clar câți dintre cei morți sunt luptători Hamas.

Israelul susține că a dat lovituri precise asupra teroriștilor

Armata israeliană a declarat joi că a efectuat o „lovitură precisă asupra teroriştilor”, care aveau un centru de comandă şi control încorporat în această şcoală.

„Acesta este un alt exemplu al abuzului sistematic de către organizația teroristă Hamas a infrastructurii civile, încălcând dreptul internațional”, a transmis armata israeliană.

Hamas a negat astfel de acuzații. 

„Înainte de lovitură, au fost luate numeroase măsuri pentru a reduce riscul de a vătăma civilii, inclusiv utilizarea de muniții precise, supraveghere aeriană și informații suplimentare”, a mai anunțat armata israeliană.

La 10 august, forțele israeliene au lovit un adăpost dintr-o școală din orașul Gaza, transformată în tabără pentru refugiați. Armata israeliană a transmis și atunci că a vizat militanţi Hamas şi a pus la îndoială bilanțul victimelor, peste 90, transmis de autoritățile sanitare din Gaza.

Ultimatum pentru părăsirea altor trei spitale din Gaza

Potrivit autorităților palestiniene, armata israeliană le-ar fi spus locuitorilor să evacueze o zonă în care ONU estimează că sunt prinse peste 400.000 de persoane.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că armata israeliană a dat miercuri pacienților și medicilor 24 de ore pentru a părăsi spitalele Al-Awda, Kamal Adwan și cel Indonezian sau riscă să fie luate cu asalt.

Hussam Abu Safiya, directorul Spitalului Kamal Adwan, a spus că opt pacienți, majoritatea copii, sunt expuși riscului în unitățile de terapie intensivă în cazul în care armata îi obligă să evacueze.

„Acei copii au fost răniți cu schije pe tot corpul, în părțile superioare și la creier. Toți sunt în condiții critice și sunt dependenți de sistemele de oxigen”, a spus Abu Safiya într-un mesaj video pentru mass-media.

„De asemenea, spitalul rămâne fără combustibil, iar ocupația refuză combustibilul să ajungă în nordul Gazei”, a adăugat Abu Safiya.

Apel pentru ajutor

Directorul Spitalului Kamal Adwan a făcut un apel către țările lumii să preseze Israelul ca să lase să funcționeze cele trei spitale din nordul Gazei.

„Mesajul nostru este un mesaj de pace de dragul acelor copii. Îndemnăm lumea să ne permită să continuăm (munca) și să permită toate lucrurile necesare pentru a putea oferi îngrijiri medicale sigure în nordul Gazei”, aprecizat Abu Safiya.

Armata israeliană le-a spus locuitorilor din Jabalia și din zonele din apropiere să se îndrepte către zonele desemnate de motive umanitare din sudul Gazei, dar oficialii palestinieni și ONU spun că nu există locuri sigure în care să fugi în enclava dens populată.

Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiați palestinieni UNRWA, a declarat Consiliului de Securitate: „Sute de mii de oameni sunt din nou împinși să se mute în sud, unde condițiile de viață sunt intolerabile. Încă o dată, locuitorii din Gaza se clatină din cauza foametei provocate de om”.

În nordul enclavei, armata israeliană continuă cu ofensiva începută în urmă cu șase zile, când și-a trimis trupele în Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiați din Gaza și în orașele din apropiere Beit Hanoun și Beit Lahiya.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că cel puțin 130 de persoane au fost ucise până acum în operațiune, despre care Israelul spune că are ca scop împiedicarea regrupării Hamas.

Urmărește-ne pe Google News