Aproximativ 1,3 milioane de palestinieni, adică peste jumătate din populaţia totală din Fâşia Gaza, şi-au găsit refugiu la Rafah, ultimul oraş înaintea graniţei închise cu Egiptul, existând temeri că s-ar putea produce o baie de sânge în cazul unei ofensive militare israeliene masive.
„Este imposibil de atins obiectivul războiului fără a elimina Hamas şi lăsând patru batalioane ale Hamas la Rafah”, a explicat cabinetul lui Netanyahu, într-un comunicat de presă.
„Invers, este clar că orice activitate (militară) intensă la Rafah necesită evacuarea civililor din zonele de luptă”, mai scrie în comunicat.
Cabinetul lui Netanyahu adaugă că, „în acest context, premierul le-a ordonat forţelor şi responsabililor israelieni cu securitatea să prezinte cabinetului un plan combinat pentru evacuarea populaţiei şi distrugerea batalioanelor” Hamas.
Casa Albă avertizează că există riscul unui „dezastru” la Rafah
Joi, Washingtonul a avertizat împotriva unui „dezastru” la Rafah şi a asigurat că nu susţine o operaţiune „fără o planificare serioasă” din partea Israelului pentru a-i proteja pe civili.
„Orice operaţiune militară majoră la Rafah în acest moment, în aceste circumstanţe, cu mai mult de un milion – probabil mai mult de un milion şi jumătate – de palestinieni care caută refugiu şi au căutat refugiu la Rafah fără a lua în considerare siguranţa lor ar fi un dezastru şi nu vom sprijini o astfel de operaţiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, citat de Reuters.
Cu toate acestea, forţele israeliene au bombardat joi zone din oraşul aflat la granița cu Egiptul.
După ce armata israeliană şi-a concentrat operaţiunile militare din Gaza asupra oraşelor Gaza (nord) şi Khan Younis (înspre sud), miercuri, premierul Netanyahu a ordonat trupelor să pregătească o ofensivă asupra oraşului Rafah, unde, ca urmare a sosirii refugiaţilor, populaţia civilă a crescut de cinci ori în câteva luni.
Ofensiva israeliană anti-Hamas s-a soldat până acum cu 27.940 de morţi în teritoriul palestinian, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, potrivit celui mai nou bilanţ anunţat de Ministerul Sănătăţii din Gaza, controlat de gruparea islamistă palestiniană.
Comandourile Hamas, care a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, au ucis pe 7 octombrie anul trecut peste 1.160 de persoane în asaltul din sudul Israelului, în majoritate civili. De asemenea, potrivit Israelului, 132 de ostatici se află în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 29 nu ar mai fi în viaţă.
Citiți și:
Foto: Profimedia Images