În Rafah, aproape de granița cu Egipt, s-au refugiat peste un milion de palestinieni din alte părţi din Fâşia Gaza din calea războiului.
Soarta lor îngrijorează atât Occidentul, cât şi Egiptul, care a exclus primirea refugiaţilor în peninsula Sinai.
După săptămâni de negocieri cu SUA, care au cerut garanții pentru siguranța civililor, Ministerul Apărării israelian a cumpărat 40.000 de corturi, fiecare putând găzdui între 10 și 12 persoane, au declarat surse guvernamentale israeliene pentru Reuters.
De altfel, înregistrări video publicate în mediul online prezintă ceea ce pare a fi construcţia unei tabere de corturi care se ridică în Khan Yunis, un oraș la circa cinci km de Rafah.
Reuters spune că nu a putut verifica imaginile, dar a primit imagini din satelit de la compania Maxar care arată că mai multe tabere de corturi au fost instalate în Khan Yunis începând cu 7 aprilie.
Potrivit unor surse guvernamentale, cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu plănuiește să se reunească în două săptămâni pentru a autoriza transferul civililor palestinieni de la Rafah, un demers care ar putea dura circa o lună.
Deși nu a discutat despre planuri de luptă specifice, armata israeliană a oferit tot mai multe indicii că vrea să lanseze o ofensivă asupra Rafah.
„Hamas a fost lovit puternic în sectorul de nord. A fost lovit puternic și în centrul Fâșiei. Și în curând va fi lovit puternic și în Rafah”, a declarat marți generalul de brigadă Itzik Cohen, comandantul Diviziei 162 care operează în Gaza, la Kan public TV.
Miercuri, armata israeliană a anunțat că a mobilizat două brigăzi de rezerviști pentru operațiunile din Gaza.
Israelul susține că la Rafah se află patru batalioane de luptă Hamas intacte, care au fost întărite de mii de luptători ai grupării militante islamiste fugiți din alte părți ale Fâșiei Gaza.
Victoria promisă de Benjamin Netanyahu este imposibilă fără dezmembrarea acestora și fără eliberarea tuturor ostaticilor capturați la 7 octombrie 2023, insistă Israelul.