Armata israeliană a anunțat că a lovit, începând de sâmbătă, circa 290 de ţinte militare ale Hezbollah, printre care mii de lansatoare de rachete, şi a subliniat că va continua atacurile aeriene.

Autoritățile israeliene au închis şcolile şi au interzis adunările de peste zece persoane în multe zone din nordul țării, inclusiv în Podișul Golan.

Două obiective militare israeliene, atacate

Sirenele au răsunat toată noaptea de sâmbătă spre duminică în nordul Israelului, în condițiile în care mai multe rachete au fost lansate din Liban şi Irak, majoritatea fiind interceptate. Mai multe clădiri au fost lovite, inclusiv o casă, grav avariată, în apropierea oraşului Haifa.

Răniții au primit îngrijiri medicale. Nu există decese raportate, deoarece rezidenţii au fost instruiţi să stea în apropierea adăposturilor antibombă şi a camerelor sigure.

Hezbollah a declarat că a lansat zeci de rachete asupra bazei aeriene Ramat David ca răspuns la „atacurile repetate israeliene asupra Libanului”. În plus, mișcarea șiită libaneză a anunțat un atac aerian asupra unui complex industrial militar din Haifa.

Acestea sunt cele mai profunde lovituri în teritoriul israelian revendicate de Hezbollah de la începutul ostilităților în curs, care s-au declanșat pe 7 octombrie anul trecut, după un atac fără precent al mișcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului. Hezbollah atacă de atunci teritoriul israelian în semn de sprijin pentru Hamas.

Grupările proiraniene din Irak au revendicat, la rândul lor, un atac cu drone împotriva Israelului.

Reprezentant ONU: „În pragul unei catastrofe”

Coordonatorul special al ONU în Liban, Jeanine Hennis-Plasscharet, a transmis un semnal de alarmă pe X, avertizând că regiunea se află „în pragul unei catastrofe”. „Nu există o soluţie militară care să facă ambele părţi mai sigure”, a adăugat oficialul ONU.

Escaladarea ostilităților dintre Israel și Hezbollah vine la mai puţin de 48 de ore după uciderea a doi comandanți ai mișcării șiite libaneze, și anume Ibrahim Aqil și Ahmed Mahmoud Wahbi. Aqil era șeful unității de elită Al-Radwan, în timp ce Wahbi a condus până la începutul acestui an operaţiunile militare desfășurate de Al-Radwan în sprijinul Hamas.

Odată cu eliminările lui Aqil și Wahbi, dar și cu moartea a alți membri de rang înalt ai Al-Radwan în același atac, armata israeliană susține că a demontat aproape complet lanţul de comandă al acestei unități.

Atacul, efectuat vineri, a dat o nouă lovitură Hezbollah, după detonarea a mii de pagere și dispozitive walkie-talkie marți, apoi miercuri. Numărul morţilor în aceste atacuri imputate Israelului a crescut la 39. Peste 3.500 de persoane au fost rănite. Israelul nu a confirmat şi nici nu a infirmat implicarea sa în detonările de marți și miercuri.

Însă imediat după atacuri, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a anunțat că războiul intră într-o „nouă fază”, axată pe Hezbollah. „Centrul de gravitate se deplasează către nord. Ne reorientăm forțele, resursele și energia către nord”, a subliniat Gallant într-un discurs ținut la baza aeriană Ramat David.

Netanyahu își amână deplasarea la New York

De partea cealaltă, Hezbollah spune că va continua să lupte cu Israelul până când va fi de acord cu o încetare a focului în Fâșia Gaza.

Oficialii americani spun că acest lucru este puţin probabil în curând. Israelul doreşte ca Hezbollah să înceteze focul şi să-și retragă forţele din regiunea de graniţă indiferent de situația din Gaza.

Zeci de mii de oameni şi-au părăsit casele de ambele părţi ale graniţei israeliano-libaneze de când Hezbollah a deschis al doilea front împotriva Israelului în sprijinul Hamas.

Pe fondul escaladării ostilităților cu Hezbolllah, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a amânat deplasarea la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU. Discursul lui Netanyahu la ONU este programat pentru vineri, 27 septembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News