UPDATE ora 13.29: Israelul se află încă într-o „evaluare a situaţiei în urma atacului”, dar a suferit „daune foarte mici”, a declarat locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al IDF (Forţele de Apărare Israeliene).

Acesta a descris acţiunea de duminică a Hezbollah drept „o execuţie parţială a atacului la scară largă pe care îl plănuiau” și a spus că Israelul a folosit o „serie de lovituri de autoapărare în timp real” pentru a minimiza impactul.

***

Știrea inițială: Armata israeliană spune că a dejucat un atac mult mai mare, lansând lovituri preventive, după ce a evaluat că Hezbollah se pregătește să lanseze un atac major cu rachete.

Tirurile Hezbollah vizau în principal nordul Israelului, dar unele ținte erau îndreptate în zonele centrale, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Potrivit presei israeliene, atacul a avut loc cu puțin timp înainte de ora 5.30 dimineața, moment la care Hezbollah planificase lansarea a mii de rachete și drone către Israel.

Înainte ca Hezbollah să-şi lanseze amplul atac, forţele armate israeliene au anunțat că i-au dejucat planurile şi au lansat, la rândul lor, un atac în Liban asupra locurilor de unde mişcarea proiraniană avea de gând să vizeze centrul şi nordul Israelului.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Loviturile nu au împiedicat Hezbollahul libanez să-și lanseze atacul, despre care spune că vine ca represalii pentru asasinarea comandantul-şef al grupării, Fuad Shukr.

Organizația teroristă susținută de Iran a comunicat că a lansat drone și peste 320 de rachete Katiușa către Israel și a lovit 11 ținte militare israeliene în atacul de duminică dimineață.

Gruparea a anunţat că această operaţiune a făcut parte din „prima fază” a răspunsului său faţă de asasinarea lui Fuad Shukr, la 30 iulie, la Beirut, iar „răspunsul complet” va lua mai mult timp.

Potrivit armatei Israelului, aproximativ 210 rachete și aproximativ 20 de drone au fost lansate din Liban în nordul Israelului în atacul Hezbollah. Unele dintre proiectile au fost interceptate, în timp ce altele au lovit, provocând pagube și răniți.

Urmărește-ne pe Google News