Decizia de a interzice firmele israeliene este cel mai recent dintr-o serie de dispute alimentate de neliniştea guvernului Macron cu privire la comportamentul Israelului în războaiele din Gaza şi Liban.

Euronaval, organizatorul evenimentului din 4-7 noiembrie de la Paris, a anunțat săptămâna trecută că guvernul francez l-a informat că delegațiile israeliene nu au voie să expună echipamente, dar pot participa la expoziție. Decizia a afectat șapte companii israeliene.

„Am instruit Ministerul de Externe să ia măsuri legale şi diplomatice împotriva deciziei preşedintelui francez de a împiedica firmele israeliene să-şi prezinte produsele la expoziţia @SalonEuronaval de la Paris luna viitoare”, a subliniat Katz într-o declaraţie pe platforma de socializare X.

„Boicotul companiilor israeliene pentru a doua oară și impunerea unor condiţii sunt măsuri nedemocratice, inacceptabile între naţiuni prietene. Îl îndemn pe preşedintele Macron să le anuleze în întregime”, a adăugat el.

Emmanuel Macron, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Foto: Hepta

Picătura care a umplut paharul

Miercuri, Franța a decis să interzică firmele israeliene la târgul comercial Euronaval, care va începe în luna noiembrie, a declarat o sursă anonimă, familiarizată cu această problemă. Decizia vine pe fondul escaladării divergențelor între președintele francez Emmanuel Macron și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, l-a numit pe Emmanuel Macron „o ruşine pentru naţiunea franceză şi pentru valorile lumii libere”, într-o declaraţie postată pe reţelele sociale.

Reacția vine la scurt timp după ce guvernul francez a decis să interzică accesul companiilor israeliene la târgul militar Euronaval de la Paris, care are loc luna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News