Potrivit postării care a inflamat spiritele, prin contractul semnat între părinți și școlile unde învață copiii lor autoritatea tutelară ar fi cedată automat statului. În panica generată, unii părinții au ajuns să creadă și să afirme că școlile le vor lua copiii. 

Isteria generată de contractul educațional. Unii părinți cred că-și cedează copiii statului dacă-l semnează: „Nu veți mai avea niciun control!”
Unul dintre românii care și-au exprimat indignarea față de semnarea contractului pe un grup de părinți

Citat fals atribuit Ligiei Deca

Știrea falsă a fost distribuită inițial pe grupul Federației Naționale a Părinților – Edupart sub forma unui citat atribuit în mod incorect ministrei Educației: „Pe perioada contractului educațional, autoritatea tutelară asupra elevului nu mai aparține părinților”, ar fi afirmat Ligia Deca, potrivit citatului fals.

Contractul educațional nu afectează exercitarea drepturilor părintești, avertizează Ministerul Educației într-o postare publicată pe Facebook în cursul zilei de 11 septembrie. 

„Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești!

Conform ROFUIP, unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare.

Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți.

Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Ministerului Educației.

Isteria generată de contractul educațional. Unii părinți cred că-și cedează copiii statului dacă-l semnează: „Nu veți mai avea niciun control!”
Ministrul Educației, Ligia Deca. Foto: Hepta
Povestea Iuliei Negru, românca votată de italieni consilier local în Trieste: „România se schimbă. Dar eu nu m-aş întoarce niciodată, mi s-ar părea inutil”
Recomandări
Povestea Iuliei Negru, românca votată de italieni consilier local în Trieste: „România se schimbă. Dar eu nu m-aş întoarce niciodată, mi s-ar părea inutil”

Cine a provocat isteria părinților

Isteria produsă în rândul părinților convinși că școala îi obligă să semneze un act prin care statul le poate fura copiii a fost iscată de un mesaj generat de Alcora Marinescu (Lupul Dacic), un cont de Facebook cu câteva mii de urmăritori. 

Citatul controversat, care a fost șters între timp, a stârnit însă comentarii de revoltă care par să vină din partea unor conturi de Facebook false, oricum fără o identitate asumată. Unele dintre comentarii incită chiar la revoltă în stradă. „Vă amintiți când spuneau în pandemie că vor găsi o cale legală de a ajunge la copii fără acordul părinților? Iată, Contractul educațional!!! Ieșiți naiba în stradă, părinți amorțiți!!!”.

„Ce naivi sunteți! Nu veți mai avea niciun control, copiii voștri vor fi pe mâna cadrelor didactice care vă obligă să semnați un contract educațional cu foarte multe nereguli!!!! Aceasta este o postare menită să ia pulsul. Iar voi, părinți naivi, rămâneți naivi! Nu simțiți nimic, sunteți inerți la minte și la suflet! Vedeți la ce vă obligă contractul educațional și faceți conexiuni!”, arată alt comentariu inflamator, făcut de pe un cont fără nume sau fotografie de profil clare.

Motivul pentru care Marcel Ciolacu a anunțat că PSD iese din negocierile pentru formarea viitorului Guvern: declarațiile lui Ciprian Ciucu – Surse
Recomandări
Motivul pentru care Marcel Ciolacu a anunțat că PSD iese din negocierile pentru formarea viitorului Guvern: declarațiile lui Ciprian Ciucu – Surse

„Parinți, nici acum nu iesiți??? Dacă nici când vă iau ce aveți mai sfânt pe lume, copiii, nu reacționați, atunci ce ar mai fi de spus?!…”, scrie un alt astfel de utilizator cu profil incert.

Isteria generată de contractul educațional. Unii părinți cred că-și cedează copiii statului dacă-l semnează: „Nu veți mai avea niciun control!”
Mesajul fals atribuit Ligiei Deca și comentariile instigatoare la ură. Între timp, postarea a dispărut

Ce este ROFUIP-ul de care se tem părinții

Contractul educațional pe care trebuie să-l semneze la început de an școlar părinții elevilor care nu au împlinit 18 ani și elevii majori este un regulament banal de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. 

Prin parafarea documentului de cinci pagini, iau la cunoștință despre obligațiile și drepturile părților implicate în actul de învățământ: școală, părinți/tutori legali și elev.

Potrivit contractului educațional, în anul școlar 2024-2025, școala are următoarele obligații:

 a) să asigure condițiile optime de derulare a procesului de învățământ; 

b) să asigure respectarea condițiilor și a exigențelor privind normele de igienă școlară, de protecție a muncii, de protecție civilă și de pază contra incendiilor în unitatea de învățământ; 

c) să se asigure că tot personalul unității de învățământ respectă cu strictețe prevederile legislației în vigoare;

 d) să se asigure că toți beneficiarii primari sunt corect și la timp informați cu privire la prevederile legislației specifice în vigoare;

 e) ca personalul din învățământ să aibă o ținută morală demnă, în concordanță cu valorile educaționale pe care le transmite beneficiarilor primari, și un comportament responsabil; 

f) să sesizeze, la nevoie, instituțiile publice de asistență socială/educațională specializată, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului în legătură cu aspecte care afectează demnitatea, integritatea fizică și psihică a beneficiarului primar; 

g) să se asigure că personalul din învățământ nu desfășoară acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a beneficiarului primar, viața intimă, privată și familială a acestuia;

 h) să se asigure că personalul din învățământ nu aplică pedepse corporale și nu agresează verbal sau fizic beneficiarii primari ai educației;

 i) să solicite implicarea părinților/reprezentanților legali și a beneficiarilor primari în stabilirea disciplinelor opționale și să stabilească CDEOȘ (n.r.- Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii) în funcție de solicitările beneficiarilor primari; 

j) să se asigure că personalul didactic evaluează beneficiarii primari direct, corect și transparent și nu condiționează această evaluare sau calitatea prestației didactice la clasă de obținerea oricărui tip de avantaje; 

k) să informeze, periodic, părinții/reprezentanții legali cu privire la rezultatele școlare și comportamentul beneficiarului primar;

 l) să desfășoare în unitatea de învățământ activități care respectă normele de moralitate și nu pun în niciun moment în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a beneficiarilor primari, respectiv a personalului unității de învățământ; 

m) să se asigure că în unitatea de învățământ sunt interzise activitățile de natură politică și prozelitism religios; 

n) să solicite acordul părinților/reprezentanților legali cu privire la fotografierea și, respectiv, supravegherea audio și/sau video a beneficiarului primar în timpul programului școlar, precum și la stocarea imaginilor/înregistrărilor rezultate; 

o) să înregistreze la secretariatul unității de învățământ orice sesizare cu privire la faptele care constituie abatere disciplinară, săvârșite de personalul de conducere, didactic, didactic auxiliar și administrativ angajat, precum și cele referitoare la încălcarea de către elevi a prevederilor Statutului elevului și ale regulamentelor școlare în vigoare.

Doar o instanță de judecată poate dispune decăderea din drepturile părintești

Niciuna dintre aceste prevederi nu face referire la anularea autorității tutelare asupra copilului sau la preluarea copilului de către stat, odată cu semnarea contractului educațional. În România, decăderea din exercițiul drepturilor părintești este stabilită doar de către instanță, nu prin semnarea unui regulament de funcționare.

„Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului”, potrivit Codului Civil.

Obligațiile pentru părinți prevăzute în regulament

Contractul, care poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului Educației, continuă cu obligațiile care revin părinților și elevilor. Printre altele, părintele are obligația să-și asume consecințele faptelor reprobabile săvârșite în cadrul școlii de copilul său, să participe la ședințele cu părinții sau de consiliere parentală, să asigure o ținută decentă a copilului în timpul orelor de curs, să ia legătura cel puțin o dată pe lună cu profesorul diriginte pentru a fi informat cu privire la evoluția copilului său. 

Prin semnarea ROFUIP elevii se obligă să aibă un comportament și o ținută civilizate cât timp se află în școală, să nu distrugă manualele, cataloagele sau alte documente (carnet de elev, foi matricole etc.) și baza materială a școlii, să nu distribuie în școală material care incită la violență etc. 

Noul contract educațional obligă elevii să nu folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs și să nu dețină, consume, comercializeze alcool, substanțe interzise și țigări în perimetrul școlii. Nici brichetele nu mai sunt permise în incinta școlii, cu atât mai puțin armele albe sau material pirotehnice (inclusiv petarde sau pocnitori). În plus elevii nu mai au voie să părăsească perimetrul școlii fără aprobarea profesorului de serviciu sau a dirigintelui.

Inspirat de Codul Civil și de Codul Penal

Contractul educațional pe care trebuie să-l semneze părinții la început de an școlar nu face altceva decât să întărească legile prevăzute în Codul Penal și în Codul Civil valabile în România. Părinții sau tutorii legali răspund întotdeauna pentru faptele copiilor lor minori. 

Codul Civil stabilește care sunt îndatoririle părinților care au în îngrijire copii minori care nu răspund penal (sub 14 ani). 

  • Persoana care, în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti, este obligată să supravegheze un minor sau o persoană care beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urmă persoane. Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie.  
  • Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă.

În egală măsură, și școala poate fi trasă la răspundere pentru infracțiunile produse de un elev în perimetrul unității de învățământ, în timpul programului școlar sau pentru accidentele suferite de aceștia cât timp se află în custodia instituției, deci sub supravegherea unui profesor. Tocmai de aceea, prin contractul educațional școala se obligă să asigure integritatea fizică și morală a elevilor în timpul programului. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (6)

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   16.09.2024, 17:07

Am anteles, legea anvatamantului, antreb, an schinb. Punem pariu că votează cu șoșoaca, vrea suveranitate și urlă că i-au furat americanii procentul din avuția țării care era pe cardul de sănătate? Sau mai știi, o fi scris în dacă...Aia liberă, care se scrie în chirilice.

OanaMiron   •   16.09.2024, 08:27

Este bine ca fiecare sa citeasca cu mare atentie, cuvant cu cuvant orice contract sau act pe care-l semneaza, iar atunci cand anumiti termeni nu-I sunt clari, sa ceara sfatul cuiva cu studii de specialitate. Si asta este valabil inainte de orice contract, nu numai in acest caz. Si daca aveti dubii, mai bine rezervati-va dreptul de a nu semna. Pentru ca este un drept. Nimeni nu ne poate obliga sa semnam ceva daca nu suntem de acord cu toate punctele. Si pana la urma, vorba cuiva de pe aici - cu sau fara contract semnat, invatamantul este obligatoriu, asa ca oricum copiii vor fi primiti in scoli.

    razvanovici   •   17.09.2024, 12:59

    OanaMiron   •  16.09.2024, 08:27

    Este bine ca fiecare sa citeasca cu mare atentie, cuvant cu cuvant orice contract sau act pe care-l semneaza, iar atunci cand anumiti termeni nu-I sunt clari, sa ceara sfatul cuiva cu studii de specialitate. Si asta este valabil inainte de orice contract, nu numai in acest caz. Si daca aveti dubii, mai bine rezervati-va dreptul de a nu semna. Pentru ca este un drept. Nimeni nu ne poate obliga sa semnam ceva daca nu suntem de acord cu toate punctele. Si pana la urma, vorba cuiva de pe aici - cu sau fara contract semnat, invatamantul este obligatoriu, asa ca oricum copiii vor fi primiti in scoli.

    Buna ziua.Problema este ca daca nu se semnezi esti amenintat cu amenda contraventionala.

K476   •   16.09.2024, 06:49

Invatamantul este obligatoriu, deci fara sa fie semnat, parinti trebuie sa lase copiii la scala, iar scoala sa ii primeasca. Doar birocratie, hartie tocata sa o fluture prin instante.

    DoarDiviziaB   •   16.09.2024, 13:02

    K476   •  16.09.2024, 06:49

    Invatamantul este obligatoriu, deci fara sa fie semnat, parinti trebuie sa lase copiii la scala, iar scoala sa ii primeasca. Doar birocratie, hartie tocata sa o fluture prin instante.

    esti vai de tine. si libertatea este grantata insa poti sa fi privat de libertate cand incalci legea. deci invatamanul este garantat si gratuit insa trebuie sa semnezi acel contract. daca te uiti sa vezi acel text o sa intelegi ca este vorba de o persoana analfabeta care nu stie cand si cum se scrie corect. aceste persoane cred asa ceva.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în blatul de tort ca să-ți iasă pufos. Ingredientul care îl va face să ți se topească în gură
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Elle.ro
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Unica.ro
Cum arată femeia care a crescut-o pe Andreea Marin, după moartea mamei ei. Imagini rare cu eleganta doamnă Renata / Foto
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Observatornews.ro
Ce casă ne permitem, în funcție de venit. Formula simplă care ne învață cum să nu ne supraîndatorăm
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor
HOROSCOP
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI