Mesajele au apărut pe internet
Pe de altă parte, oamenii au devenit, parcă dintr-odată, surzi şi orbi la apelurile disperate ale şefilor din Poliţie, care încearcă să oprească bulgărele de zăpadă ce devine tot mai mare cu fiecare oră care trece. Şi “vinovate” în acest sens sunt şi reţelele de socializare, prin intermediul cărora minţile bolnave au “fabricat” aceste întâmplări şi le răspândesc cu o viteză incredibilă.
“Zvonurile false au apărut pe internet, dar circulă rapid şi au prins mai ales în cartierele sărace, unde copiii sunt lăsaţi la joacă nesupravegheaţi. În astfel de zone au fost situaţii de agresiuni verbale şi fizice ale personalului medical sub pretextul că răpesc copii. Din fericire, până acum nu am fost nevoiţi să apelăm la sprijinul Poliţiei”, a declarat Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă din Capitală.
Poze contrafăcute cu maşina-fantomă
Pe lângă mesajele despre răpiri, mai nou, pe reţelele de socializare au apărut şi fotografii cu aşa-zisa ambulanţă-fantomă. Poliţiştii avertizează însă că vehiculul din poză nu este unul real, ci este un trucaj.
Şeful Poliţiei Capitalei: «Dispariţiile de până acum au fost voluntare»
“Toate cazurile de dispariţie înregistrate până acum nu au fost altceva decât copii care au fugit de acasă şi, ulterior, fie s-au întors, fie au fost găsiţi de poliţişti ori de cetăţeni”, a menţionat chestorul Vasile Viorel, încercând să liniştească părinţii.
Vor să afle cine a început nebunia
Nebunia declanşată în ultimele zile i-a alertat şi pe specialiştii de la Criminalitatea Informatică din Poliţia Română. Ofiţerii informaticieni au început o serie de verificări menite să-i identifice pe cei care au lansat astfel de mesaje pe reţelele de socializare. Poliţiştii spun că, în funcţie de conţinutul primului mesaj lansat, vor fi luate măsuri. Oamenii legii susţin că aceia care lansează astfel de zvonuri nu provoacă decât rău şi fac un apel public pentru ca aceştia să înceteze.
Zvonurile au apărut încă din anul 1986
Ideea că sunt răpiţi copii a ieşit la iveală, pe la colţuri de stradă, de pe vremea lui Ceauşescu, de prin anul 1986. De atunci, periodic, la anumite intervale apar astfel de zvonuri, cum că persoane sunt luate de pe stradă pentru a li se preleva organele.
După verificări amănunţite ale oamenilor legii de la noi, totul s-a dovedit a fi doar o vorbă aruncată în vânt pentru a crea panică. Nu mai devreme de anul trecut, oameni din Mureş au declanşat o adevărată isterie după ce o persoană a dezvăluit, fără să dea însă prea multe amănunte, cum că indivizi deghizaţi în călugări merg în localităţi cu o dubiţă şi iau copii cu forţa.
Preoţi şi călugări, «suspecţi»
În mare, povestea suna cam aşa: “Au venit în curtea şcolii un călugăr, o călugăriţă şi un doctor, au o dubiţă galbenă cu geamuri fumurii, se opresc lângă copii, îi trag în dubiţă, după care nu-i mai vede nimeni”. Alarmaţi că povestea lua amploare, poliţiştii au mers la fiecare şcoală în parte şi le-au explicat atât elevilor, părinţilor, cât şi cadrelor didactice că totul nu era decât un zvon fals.
Poveste inspirată dintr-un scenariu de film american?
Un thriller american de excepţie a făcut furori în anii 90, avându-l în rolul principal pe actorul Eric Roberts, fratele Juliei Roberts. Filmul se numeşte “The Ambulance” (“Ambulanţa”) şi are o poveste terifiantă, ce seamănă izbitor cu psihoza ce i-a cuprins în aceste zile pe români. Oraşul New York este terorizat de o ambulanţă, care răpeşte oameni pentru organele vitale. Acţiunea este coordonată de un doctor dereglat mintal.