Cate democrații subjugau alte popoare prin colonialism? Cate democrații subjugau alte popoare prin control economic? Cate crime au comis democrațiile capitaliste prin susținerea extremismului si prin coups (Indonezia, Argentina, Brazilia, Chile, Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud-est etc. etc)? Cum s-a făcut industrializare in Vest si cum a contribuit colonialismul la asta?
Când vom avea măcar câteva răspunsuri, vom înțelege care a fost contextul istoric și material global în care se petreceau toate acestea. Atunci vom înțelege ce a însemnat comunismul și ce reprezintă această moștenire pentru noi în prezent. Fără a scuza greșelile trecutului dar și fără a renega in mod eronat si acuzator absolut tot ce însemnă acesta.
Ma îndoiesc sincer că acest curs va contribui in mod pozitiv la înțelegerea trecutului. A înțelege trecutul înseamnă a avea și înțelegere.
Sa nu uitam nici ca statele sociale (welfare) din Vest (modelul Nordic, Great Society, public housing, etc) s-au creat prin competiție cu blocul Estic.
Nu în ultimul rând, o istorie critică a comunismului ar trebui să acopere și principiile care stau la baza creării unei societăți egalitare și în ce fel aceste principii au fost puse în practică în RSR. Dreptul la avort, programul de lucru de 8h, eliberarea sexualității, reducerea inegalităților de gen sunt toate principii ale primilor comuniști.
Întrebările la care ar trebui să ne intereseze răspunsurile sunt de ce s-au luat deciziile care s-au luat? De ce militarizare? De ce austeritate? (oare asa li s-a năzărit unor oameni sa scoată produsele de la raft?) De ce interzicerea avortului si care au fost forțele politice care au contribuit la introducerea decretului? Care era comportamentul altor state "model" din Vest în aceeași perioadă? Câte democrații purtau războaie de influență în regiuni îndepărtate de Europa?
Si doamna Deca avea 8 ani când s-a terminat comunismul, de unde știe dumneaei cum a fost mai exact?
În loc să recuperăm critic istoria recentă, cu rele și cu bune, ajungem să renegăm orbește toată perioada. Spre exemplu, comuniștii au fost primii care au legalizat avortul în anii '50 iar în perioada anilor când a fost interzis în RSR era interzis si in Franța, Germania si alte "democrații". Alte exemple pot fi gradul ridicat de alfabetizare pe care l-au introdus comuniștii. Siguranța locului de muncă și accesul universal asupra locuirii. Eliminarea șomajului. Reducerea inegalităților sociale și reducerea discrepanțelor veniturilor. Dezvoltarea industrială (cu credite din Vest in cele din urma) și aducerea României în secolul XX, în condițiile in care înainte de comunism Romania era un stat agrar si înapoiat. Dezvoltarea infrastructurii (energie, transport, sănătate, educație).
Un gest lăudabil,totuși pe ultima pagină a cărții ar trebui să apară ce datorie externă avea România în ziua căderii comunismului 22.12.1989.
Da, si in oglinda sa puna si rafturile goale, cozile kilometrice, coruptia generalizata in moneda Kent, gardurile cu sarma ghimpata si cuiburi de mitraliera, cadavrele disperatilor inecati in Dunare visand la LIBERTATE - si as continua pana maine !!!
Du-te si boceste la mormantul Ceasca !
pareri • 16.12.2024, 14:55
Cate democrații subjugau alte popoare prin colonialism? Cate democrații subjugau alte popoare prin control economic? Cate crime au comis democrațiile capitaliste prin susținerea extremismului si prin coups (Indonezia, Argentina, Brazilia, Chile, Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud-est etc. etc)? Cum s-a făcut industrializare in Vest si cum a contribuit colonialismul la asta? Când vom avea măcar câteva răspunsuri, vom înțelege care a fost contextul istoric și material global în care se petreceau toate acestea. Atunci vom înțelege ce a însemnat comunismul și ce reprezintă această moștenire pentru noi în prezent. Fără a scuza greșelile trecutului dar și fără a renega in mod eronat si acuzator absolut tot ce însemnă acesta. Ma îndoiesc sincer că acest curs va contribui in mod pozitiv la înțelegerea trecutului. A înțelege trecutul înseamnă a avea și înțelegere.
pareri • 16.12.2024, 14:54
Sa nu uitam nici ca statele sociale (welfare) din Vest (modelul Nordic, Great Society, public housing, etc) s-au creat prin competiție cu blocul Estic. Nu în ultimul rând, o istorie critică a comunismului ar trebui să acopere și principiile care stau la baza creării unei societăți egalitare și în ce fel aceste principii au fost puse în practică în RSR. Dreptul la avort, programul de lucru de 8h, eliberarea sexualității, reducerea inegalităților de gen sunt toate principii ale primilor comuniști. Întrebările la care ar trebui să ne intereseze răspunsurile sunt de ce s-au luat deciziile care s-au luat? De ce militarizare? De ce austeritate? (oare asa li s-a năzărit unor oameni sa scoată produsele de la raft?) De ce interzicerea avortului si care au fost forțele politice care au contribuit la introducerea decretului? Care era comportamentul altor state "model" din Vest în aceeași perioadă? Câte democrații purtau războaie de influență în regiuni îndepărtate de Europa?
pareri • 16.12.2024, 14:54
Si doamna Deca avea 8 ani când s-a terminat comunismul, de unde știe dumneaei cum a fost mai exact? În loc să recuperăm critic istoria recentă, cu rele și cu bune, ajungem să renegăm orbește toată perioada. Spre exemplu, comuniștii au fost primii care au legalizat avortul în anii '50 iar în perioada anilor când a fost interzis în RSR era interzis si in Franța, Germania si alte "democrații". Alte exemple pot fi gradul ridicat de alfabetizare pe care l-au introdus comuniștii. Siguranța locului de muncă și accesul universal asupra locuirii. Eliminarea șomajului. Reducerea inegalităților sociale și reducerea discrepanțelor veniturilor. Dezvoltarea industrială (cu credite din Vest in cele din urma) și aducerea României în secolul XX, în condițiile in care înainte de comunism Romania era un stat agrar si înapoiat. Dezvoltarea infrastructurii (energie, transport, sănătate, educație).
Demradulescu • 16.12.2024, 12:08
Un gest lăudabil,totuși pe ultima pagină a cărții ar trebui să apară ce datorie externă avea România în ziua căderii comunismului 22.12.1989.
Realist2023 • 16.12.2024, 18:37
Demradulescu • 16.12.2024, 12:08
Un gest lăudabil,totuși pe ultima pagină a cărții ar trebui să apară ce datorie externă avea România în ziua căderii comunismului 22.12.1989.
Da, si in oglinda sa puna si rafturile goale, cozile kilometrice, coruptia generalizata in moneda Kent, gardurile cu sarma ghimpata si cuiburi de mitraliera, cadavrele disperatilor inecati in Dunare visand la LIBERTATE - si as continua pana maine !!! Du-te si boceste la mormantul Ceasca !
K476 • 16.12.2024, 11:54
Foarte buna initiativa. A participat Ilici la nationalizari?
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.