„Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației la Iași 2022, atunci când am subliniat faptul că generațiile de mâine trebuie educate în spiritual democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Și atunci, și acum, m-am bucurat de sprijinul Ministerului Educației, motiv pentru
care mulțumesc public ministrului Ligia Deca pentru că a acceptat această propunere ce promovează adevărul istoric și lecțiile trecutului”, a spus Alexandru Muraru.
„Pentru clădirea unui viitor durabil, noile generații născute după 1989 trebuie să rememoreze adevărul istoric și să învețe lecțiile trecutului iar acest deziderat național nu poate fi îndeplinit decât prin investiția în educație”, a adăugat deputatul liberal, președinte al PNL Iași.
Propunerea a fost susținută și de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Potrivit proiectului de lege, programa școlară și manualele pentru materia „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Totodată, sunt folosite și expertiza altor instituții precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului.
Istoria comunismului în România va fi studiată în licee după ce Proiectele legilor Educației vor fi adoptate în Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis și după ce se va realiza programa școlară, care durează câteva luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro