Oficialii ruși spun că cinci bărbați înarmați din capitala regională Mahacikala și din orașul Derbent au deschis focul asupra bisericilor ortodoxe și a două sinagogi, precum și asupra unui post de poliție, ucigând cel puțin 20 de persoane înainte de a fi uciși de autorități.
Atacul la scară largă și coordonat ridică întrebări dificile pentru autoritățile ruse cu privire la lacunele continue în materie de securitate, în special după ce un atac revendicat de o filială a grupării Statul Islamic la o sală de concerte din zona Moscovei, în martie, a ucis 145 de persoane.
O privire asupra regiunii volatile:
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Hartă Google: poziționarea Republicii Daghestan
Unde este Daghestan?
Daghestan, care se află în Caucazul de Nord, între Cecenia și Marea Caspică, este cunoscută drept una dintre cele mai diverse – dar volatile – regiuni ale Rusiei.
Aici există peste 30 de grupuri etnice recunoscute și 13 limbi locale care beneficiază de un statut special alături de rusă.
Populația regiunii a crescut în ultimii ani, ajungând la 3,2 milioane de locuitori în 2024.
Aproximativ 95% din populație se identifică ca fiind musulmană, conform statisticilor guvernului rus, dar regiunea are, de asemenea, comunități creștine și evreiești de lungă durată. Comunitatea evreiască datează din secolul al V-lea.
O istorie a violenței
Regiunea a fost afectată de violențe încă de la începutul anilor 2000, când insurgenții militanți care luau parte la războaiele separatiste din Cecenia vecină au fost împinși în regiune ca urmare a presiunii exercitate de forțele de securitate ruse și de liderul cecen cu mână de fier Ramzan Kadîrov.
Atentatele cu bombă, atacurile asupra poliției și răpirile – toate puse pe seama extremiștilor – erau frecvente în regiune în urmă cu mai bine de un deceniu.
Vărsarea de sânge a scăzut odată cu impunerea unor măsuri de securitate mai stricte înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, de la Soci, și se crede că mii de militanți au plecat în Siria și Irak pentru a lupta alături de extremiștii Statului Islamic.
De asemenea, pandemia de COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina au redus violențele în zonă, a declarat Harold Chambers, analist politic și de securitate specializat în Caucazul de Nord.
Dar regiunea rămâne agitată.
În Rusia, activiștii susțin că minoritățile etnice servesc în Ucraina într-un număr disproporționat, iar în octombrie 2022 au circulat înregistrări video cu proteste în Daghestan, în care manifestanții se plângeau că populația acestei regiuni furnizează mai mulți recruți decât în alte părți.
Un semn că sentimentele extremiste sunt încă puternice a fost toamna trecută, când mulțimile s-au revoltat, în octombrie, la aeroportul din Mahacikala, luând ca țintă un zbor din Israel. Sute de bărbați, unii purtând bannere cu sloganuri antisemite, s-au repezit pe pistă, urmărind pasagerii și aruncând cu pietre în poliție. Mai mult de 20 de oameni au fost răniți – niciunul dintre ei israelieni.
Ce s-a întâmplat weekendul trecut?
Atacurile au avut loc duminică seara în orașul Derbent și în capitala regională Mahacikala. Un grup de bărbați înarmați a atacat o sinagogă și o biserică ortodoxă din Derbent, a declarat Ministerul de Interne.
Congresul evreiesc rus a declarat că atacatorii au deschis focul și au incendiat clădirea folosind cocteiluri Molotov cu mai puțin de o oră înainte de rugăciunile de seară. Multe dintre victime au fost agenți de securitate privați și polițiști care au asigurat securitatea suplimentară a credincioșilor după incidentul de pe aeroportul din Mahacikala în care a fost implicat zborul din Israel.
La biserică, atacatorii i-au tăiat gâtul lui Nikolai Kotelnikov, un preot ortodox rus în vârstă de 66 de ani, înainte de a incendia biserica, potrivit lui Shamil Khadulayev, director adjunct al unui organism local de supraveghere publică. Atacul a avut loc în ziua în care credincioșii ortodocși au sărbătorit Rusaliile, cunoscută și ca Duminica Sfintei Treimi.
Aproape simultan au apărut relatări privind un atac asupra unei biserici, a unei sinagogi și a unui post de poliție rutieră din Mahacikala, la aproximativ 120 de kilometri spre nord.
Comitetul antiterorist al Rusiei a declarat că cel puțin cinci bărbați înarmați au fost uciși.
De ce se întâmplă acest lucru acum?
Analistul Harold Chambers spune că mai mulți factori contribuie la tulburările din Daghestan, inclusiv simpatizanții cauzei ucrainene și „represiunea continuă și tot mai dură a Rusiei – în special în urma protestelor antimobilizare pe scară largă din septembrie 2022”.
Expertul mai spune că o „tendință pe termen lung de radicalizare a tinerilor a contribuit la ceea ce am văzut în Mahacikala și Derbent”.
Până în prezent, nicio grupare nu a revendicat atacurile.
Canalele Telegram asociate cu gruparea afiliată Statului Islamic care a efectuat masacrul din sala de concerte din Moscova au lăudat atacul de duminică al „fraților noștri din Caucaz”, dar nu au menționat propria implicare.
Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a dat vina pe „celulele adormite” islamice dirijate din străinătate, dar nu a oferit alte detalii. Într-o declarație video, acesta a afirmat că atacatorii au urmărit să „semene panică și teamă” și a încercat să lege atacul de acțiunea militară a Moscovei în Ucraina, dar nu a furnizat nicio dovadă.
Președintele Vladimir Putin a încercat să pună atacul de la sala de concerte Crocus, din martie, pe seama Ucrainei, din nou fără dovezi și în ciuda revendicării responsabilității de către filiala Stat Islamic. Kievul a negat vehement orice implicare.
Cum au reacționat autoritățile?
Istoria violentă a Daghestanului înseamnă că zona are o prezență puternică a securității, a declarat Mark Youngman, fondatorul Threatologist, care analizează riscurile de securitate din Eurasia și este specializat în Caucazul de Nord. Cu toate acestea, răspunsul a fost lent, diferite agenții de stat oferind relatări contradictorii pe măsură ce evenimentele se desfășurau.
„Dacă privești lucrurile din perspectiva securității, ar trebui să fii îngrijorat pentru că există un număr mare de victime din rândul serviciilor de securitate”, a declarat Youngman, menționând că autoritățile ruse au raportat cel puțin 15 membri ai serviciilor de securitate printre morți.
„Cred că te-ai uita la răspunsul oficial și ai spune că există îngrijorări cu privire la capacitatea serviciilor de securitate de a se proteja, ca să nu mai vorbim de alții”, a spus el.
Agenția rusă de știri de stat Tass a citat surse de aplicare a legii care au declarat că un oficial din Daghestan a fost reținut pentru presupusa implicare a fiilor săi în atac.
Persistă îngrijorarea că amplul aparat de securitate al Rusiei nu a învățat lecția atacului de la concertul de la Crocus City Hall din Moscova.
Autoritățile „au fost prinse cu garda jos” de atacul de duminică, a declarat Chambers.
El crede că există în continuare o discrepanță între lupta antiteroristă din Rusia și capacitatea atacatorilor care acționează pe plan intern.
Nu a existat nicio dovadă că „strategia antiteroristă a Rusiei în general se va schimba în urma atacului de la Crocus City Hall”, a declarat Chambers.
„Soluția este în continuare deportarea și represiunea. Aceasta a fost strategia antiteroristă a Rusiei timp de decenii și a permis în continuare atacuri precum cel de astăzi”, a spus el.
Foto: Profimedia
teleleu_ionel • 24.06.2024, 23:05
Barbari si unii si altii. Rusia sa-si vada de *** din Caucaz, n-are ce cauta in Europa.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 24.06.2024, 23:04
De bine ce e în russkyi mir. De la prea mult lapte şi miere.