Istoria mai puțin știută a Insulei Lesbos. Lesbos – sau Lesvos, cum se numește în greacă – este locul unde s-a născut poeta antică Sappho, prima lesbiană celebră din istorie. De numele acestei insule sunt legate nenumărate legende, dar probabil nimic nu stârneşte mai mult interesul oamenilor decât cea referitoare la orientarea sexuală.
De unde asocierea cu lesbienele? Totul pornește de la poeta Sappho. Considerată una din savantele Antichităţii, ea este și cea care a dus faima insulei în toată lumea. Sappho s-a născut şi a trăit în Lesbos cândva între anii 620-570 î.Hr. În poeziile sale romantice îşi exprima interesul faţă de femei, intimitatea ce răzbate din versurile sale sugerând că Sappho era lesbiană. Se spune că orientarea sa sexuală a dat naștere termenilor de “lesbianism” şi “safism”, cu referire strictă la relaţiile intime între femei.
În fiecare an, în septembrie, pe insula Lesbos vin sute de lesbiene, aici având loc festivaluri tematice. Ele vin în special în Eressos, orașul unde s-a născut Sappho (foto stânga), un oraș cu o plajă superbă, cu multe cafenele, taverne, un fel de Mecca a lesbienelor, cum numesc grecii acest oraș pe unele site-uri turistice.
Sunt mai bine de 50 de ani de când se organizează festivaluri pentru lesbiene în Eressos. La International Eressos Womens Festival participă femei din foarte multe țări, dar mai ales din Germania, Marea Britanie, Olanda, dar și din Țările Nordice, Italia sau Grecia.
Această situațiă nu este tocmai pe placul localnicilor. Cei mai mulți greci nu doresc să fie asociați cu lesbianismul. În urmă cu 10 ani, locuitorii din Lesbos chiar au cerut în instanţă interzicerea termenului de “lesbiană”, pe motiv că îi defăimează și reprezintă o jignire pentru ei.
Istoria mai puțin știută a Insulei Lesbos. Ce poți vizita acolo?
Dincolo de orice conotaţii sexuale, această insulă din Marea Egee (este a treia, ca suprafață, a Greciei) are numeroase obiective turistice unice şi extrem de interesante. La peste 50 de kilometri de Mytilini, capitala insulei, se află oraşul Sigri. Aici există unul din cele mai frumoase monumente geologice din lume: pădurea pietrificată.
Aceasta cuprinde rămăşiţele unor copaci sequoia care au fost pietrificaţi în urma unor erupţii vulcanice produse în urmă cu 15-20 de milioane de ani. O parte dintre copacii pietrificați se află sub apa mării, la o adâncime de circa 30 de metri, și pot fi văzuți din ambarcațiunile speciale care circulă pe aici. Așadar, dacă ajungi în Lesbos, nu trebuie să ratezi acest acest obiectiv turistic spectaculos!
Zboruri charter către insula Lesbos
Ce mai are special Insula Lesbos? Sunt zeci de specii de păsări (insula este un popas pentru ele în rutele de migrație) pe care le poți vedea aici, printre care și flamingo. Turiști din întreaga lume vin special pentru a observa și studia păsările și există hoteluri dedicate celor pasionați de astfel de activități.
Insula este acoperită de păduri de conifere, dar pe lângă vegetația sălbatică, aici există 11 milioane de măslini, care acoperă aproximativ 40% din suprafaţa insulei. Ca atare, uleiul de măsline din Lesbos este unul dintre cele mai bune din întreaga ţară. Și nu doar uleiul de măsline este special aici, ci și ouzo, băutura tradițională grecească. În Lesbos, se produce cel mai bun ouzo din Grecia.
Nu în ultimul rând, dacă ești pasionat de istorie, nu trebuie să ratezi castelele de pe insulă: castelul din Mytilini, castelul din Molyvos, ruinele vechiului oraș Antissa. Vei vedea și multe urme lăsate de turci în arhitectura locului, pentru că insula s-a aflat cub ocupație turcă din 1462 până în 1912.
Zboruri charter vor fi, începând cu aceeași dată, și către Insula Samos, locul unde s-a născut matematicianul și filosoful Pitagora. Aici sunt multe locuri liniștite și pitorești, cu taverne specifice și localuri tradiționale unde poți degusta celebrul vin de Samos. Dacă alegi această destinație de vacanță, nu uita să vizitezi și Muzeul de Arheologie din Vathi, unde există cea mai mare kouros (o statuie de aproape 5 metri) din toată Grecia.
Libertatea a aflat și povestea medicului Carmen Kondyli, cea care are grijă de sănătatea grecilor de pe insula Samos.