Există puține superstiții și tradiții care să fie răspândite în atâtea culturi diferite ca cifra 13. Superstiția s-a împământenit atât de puternic, încât există și un termen pentru frica de această cifră: Triskaidekaphobia.

Asocierea cu ziua de vineri îi dă o putere mai mare numărul 13 în rândul oamenilor care consideră că cele două elemente produc o zi nefastă din orice punct de vedere.

În 2024, doar în două luni data de 13 s-a asociat cu ziua de vineri: ianuarie și octombrie. Iar pentru 2025, calendarul ne arată că lunile septembrie și decembrie sunt cele în care superstițioșii trebuie să aibă grijă.

Cum a influențat doctrina creștină mitul legat de „Vineri, 13”

La fel ca în cazul tradițiilor ce dăinuiesc și astăzi și care au cunoscut o evoluție până în prezent, este dificil de a identifica originile precise. Charles Panati notează în cartea sa „Originile extraordinare ale lucrurilor de zi cu zi” că un lucru este cert legat de numărul 13: tradiția este regăsită în cultura nordică. Fără a fi menționată, însă, ziua de vineri.

Conform mitului scandinav, Loki, zeul răutății, fost al 13-lea invitat la banchetul care a declanșat haosul în Valhalla. Înșelat de Loki, zeul orb Hodr a fost păcălit să-l omoare pe fratele său Balder, zeul luminii, al bucuriei și al bunătății, cu o săgeată cu vârf de vâsc.

Din Scandinavia, explică Panati, superstiția s-a răspândit apoi în sudul Europei, devenind bine stabilită de-a lungul Mediteranei până la începutul erei creștine.

Puterea cifrei 13 a fost cimentată prin „Cina cea de Taină”, la care au participat Iisus Hristos și discipolii săi în Joia Mare. Al 13-lea și cel mai infam oaspete care a sosit, Iuda Iscarioteanul, a fost discipolul care L-a trădat pe Isus, ducând la răstignirea sa în Vinerea Mare.

Iar în Biblie, ziua de vineri este sinonimă cu evenimentele istorice care au avut loc. Se consideră că vineri este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Arborele Cunoașterii, ziua în care Cain și-a ucis fratele, Abel, în ziua în care Templul lui Solomon a fost dărâmat și ziua în care chivotul lui Noe a pornit în marele Potop, notează CNN.

În ciuda faptului că istoricii nu pot descoperi de unde provine cu exactitate asocierea dintre vineri și numărul 13, un eveniment creștin majoră s-a petrecut în ziua de vineri, pe 13: începutul sfârșitului Cavalerilor Templieri, în secolul al XIV-lea.

Căderea ordinului militar a început în primele ore ale dimineții de vineri, 13 octombrie 1307, cu o serie de arestări.

În Regatul Unit, ziua de vineri era cunoscută drept „Ziua spânzuratului”. Denumirea își are originile în perioada în care cei condamnați erau trimiși la spânzurătoare în ziua de vineri.

De asemenea, un roman al americanului Thomas W Lawson, intitulat „Vineri, 13”, în care un broker profită de superstiție pentru a declanșa o panică pe Wall Street în ziua de vineri 13, a întărit ideea că această asociere este una cu ghinion.

Un teatru din România a eliminat locul 13. „Superstițiile definesc cultura unui loc”

România contemporană oferă un exemplu concret despre puterea pe care o are superstiția legată de numărul 13. Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” a anunțat, recent, că modifică structura sălilor de spectacol. Astfel, a fost eliminat locul cu numărul 13.

„Superstițiile definesc cultura unui loc, iar noi ne dorim ca experiența la teatru să fie una excelentă! Pentru a evita în viitor orice disconfort legat de așezarea publicului în sală, am hotărât că e cel mai simplu să eliminăm rândul 13 și orice alte locuri notate cu cifra 13. Astfel, rândul 13 devine rândul 14, locul 13 dintr-un rând devine locul 14 și se continuă tot așa mai departe, în limita locurilor disponibile pentru fiecare tip de eveniment în parte. Bineînțeles, cu respectarea tuturor măsurilor de securitate și siguranță atât pentru spectatori, cât și pentru angajații și colaboratorii noștri”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu, într-un comunicat de presă.

Contactat de Turnul Sfatului, directorul a explicat că locul 13 va fi scos întrucât era ocolit de publicul teatrului.

„Au fost reclamații prin care ni s-a spus că nu vor să se așeze pe acest loc, de la mămici în general. Se pare că aduce ghinion”, a spus Adrian Tibu pentru Turnul Sfatului.

Urmărește-ne pe Google News